Νέο άρθρο-κόλαφος στον διεθνή τύπο, αυτή τη φορά από την κορυφαία ιταλική εφημερίδα Republica. Το εκτενές ρεπορτάζ που έχει τίτλο “ Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι υπό παρακολούθηση, το «ελληνικό Γουότεργκεϊτ» πνίγει τον Μητσοτάκη”, περιγράφει μια νοσηρή ατμόσφαιρα:

Ads

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθε η πιο σκοτεινή ώρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που παρουσιαζόταν  για χρόνια στην Ευρώπη ως το παιδί-θαύμα των συντηρητικών, εμφανίστηκε χθες στην τηλεόραση με θλιβερό ύφος,  περιχαρακωμένος πίσω από το μοναδικό λεπτό τείχος που τον χωρίζει πλέον από την παραίτηση: «Δεν ήξερα τίποτα για αυτό». Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι ύποπτος ότι έστησε δίκτυο κατασκοπείας τόσο εκτεταμένο που φτάνει στα όρια της παράνοιας.

Διάβαστε επίσης: Le Monde: Aναταράξεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από σκάνδαλο υποκλοπών

Δεκατέσσερις χιλιάδες άνθρωποι  είχαν καταλήξει, χωρίς να το γνωρίζουν, στο στόχαστρο ενός ελληνικού Big Brother: Στον κολοσσιαίο ιστό της κρατικής παρακολούθησης μέσω ενός συνδυασμού «κλασικών» υποκλοπών και προσπαθειών απόσπασης περαιτέρω πληροφοριών μέσω ενός πειρατικού λογισμικού με το όνομα «Predator».

Ads

Ανάμεσα σ αυτούς, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο ερευνητής δημοσιογράφος, Θανάσης Κουκάκης. Ο σεισμός έχει ήδη αναγκάσει σε παραίτηση τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη. Αλλά ο τελευταίος, ανιψιός του πρωθυπουργού, φαίνεται πλέον να είναι το μικρότερο κακό  αυτού του «ελληνικού Watergate», όπως το βάφτισε ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση της Repubblica, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Καμίνης, είναι έξαλλος: «Πώς δεν ξέρει ο Μητσοτάκης; Μόλις διορίστηκε πρωθυπουργός, το 2019, πήρε υπό τον έλεγχο του τις μυστικές υπηρεσίες. Και την περασμένη άνοιξη ψήφισε νόμο που ακυρώνει την υποχρέωση ενημέρωσης των όσων καταλήγουν στο στόχαστρο των υπηρεσιών πληροφοριών. Ένα σκάνδαλο μέσα σε ένα σκάνδαλο». Και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση Μητσοτάκη.

Επιπλέον, η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού, αν επιβεβαιωθεί, θα αποδείκνυε ένα οικογενειακό βίτσιο. Πράγματι, ένα πραγματικό μοτίβο συμπεριφοράς των πολιτικών που εναλλάσσονται για δεκαετίες στις θέσεις εξουσίας στη σκιά του Παρθενώνα. Ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν αντίπαλος του ιδρυτή των σοσιαλιστών, Ανδρέα Παπανδρέου, ο πατέρας του Μητσοτάκη είχε σταθμεύσει έναν απόστρατο στρατηγό, τον Γριλάκη, στο υπόγειο των κεντρικών της Νέας Δημοκρατίας με αποστολή να κατασκοπεύει τα τηλέφωνα του ΠΑΣΟΚ. Και δυστυχώς ο ίδιος πατέρας των σοσιαλιστών δεν ξέφυγε της παρακολούθησης. Τη βρώμικη δουλειά, στη θέση του ηλικιωμένου απόστρατου στρατηγού, ανέλαβε ο τότε επικεφαλής της δημόσιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών, Θεοφάνης Τόμπρας.

Στο 2022, που στιγματίστηκε από τον πόλεμο προ των πυλών της Ευρώπης, φαίνεται να έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα η πιο σκοτεινή ιστορία κατασκοπείας από την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, όταν η επιτήρηση ήταν κρατική πρακτική. Και είναι μια ιστορία που ξεκίνησε σχεδόν τυχαία, όταν ο ευρωβουλευτής Ανδρουλάκης, τότε μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία των Ελλήνων Σοσιαλιστών, παραδίδει το κινητό του τηλέφωνο στους τεχνικούς της Βουλής του Στρασβούργου.

Πρόκειται για ένα τακτικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν το κινητό τηλέφωνο παρακολουθείται – μια υπηρεσία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι βουλευτές της ΕΕ. Οι τεχνικοί κρούουν αμέσως τον κώδωνα του κινδύνου: βρήκαν έναν σύνδεσμο στο smartphone που κρύβει τον ιό-κατάσκοπο «Predator», ικανό να μολύνει τα email του, τις συνομιλίες του, τα social media του. Ευτυχώς ο Ανδρουλάκης δεν έκανε ποτέ κλικ στον σύνδεσμο. Όμως το σκάνδαλο σκάει σαν βόμβα: και όχι μόνο επειδή μια δημοσιογραφική έρευνα συνδέει τον επιτελάρχη και ανιψιό του Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, με την εταιρεία παραγωγής του «Predator».

Στις 29 Ιουλίου, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, Κοντολέων, σε ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών παραδέχεται ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών κατασκοπεύουν τους Έλληνες και ομολογεί συγκεκριμένα ότι έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Κουκάκη. Για τον επικεφαλής των σοσιαλιστών, λοιπόν, επρόκειτο για διπλή παρακολούθηση. Οι, δε, κυβερνητικές πηγές, για να το δικαιολογήσουν, δίνουν έναν απίστευτο λόγο. Η παρακολούθηση κατά του Ανδρουλάκη φέρεται να έγινε ύστερα από εντολή ξένων μυστικών υπηρεσιών, ειδικότερα των ουκρανικών και των αρμενικών, που ανησυχούσαν για τους υποτιθέμενους δεσμούς του με την Κίνα.

Ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάθετος: «Είναι απίστευτο ότι ο Μητσοτάκης δεν παραιτείται», μας λέει στο τηλέφωνο. «Το σύστημα που αποκαλύπτεται μοιάζει σαν αυτό της Στάζι: Παρακολουθούσε πάνω από 14 χιλιάδες ανθρώπους μόνο το 2021. Ο κ.Μητσοτάκης αρνείται το προφανές: ότι επεδίωξε  αυτό το σύστημα».