«Δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών», δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Τόνισε, πάντως, πως η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης, ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώνεται. Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε πως «είμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα 2 χρόνια μετά», ενώ απέδωσε την «τρύπα» στον προϋπολογισμό στις δαπάνες για την ανεργία.

Ads

 
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. «Η κυβέρνηση συνεργασίας θα κάνει το καθήκον της και ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει και αυτός να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια με τα κεφάλαια που διαθέτει και τις επενδυτικές του δράσεις», δήλωσε.
 
Υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης και ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να αναμένεται το 2013 με κύρια οχήματα τα μεγάλα έργα και τις εξαγωγές. Η χώρα έχει ακόμα «πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά της», σημείωσε. «Είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και δράσης, γιατί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινώνεται», πρόσθεσε, καλώντας τους επιχειρηματίες να συμβάλουν με επενδύσεις.

Ωστόσο, «στην επόμενη φάση η εξυγίανση δεν θα πρέπει να επιτευχθεί με περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά με έλεγχο δαπανών, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είσπραξη των ήδη οφειλόμενων φόρων», συνέχισε.
 
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος «στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης και σε όλα τα βήματα ενοποίησης του ευρώ», αλλά όχι χωρίς υποχρεώσεις. Επανέλαβε ακόμη ότι το κεκτημένο της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, αποτελεί τη βάση του προγράμματος ευνοϊκής αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας μας
 
Βενιζέλος: Αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα δύο χρόνια μετά…

 
Νωρίτερα, στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πως τα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 εν προέρχονται τόσο από το σκέλος των εσόδων, όπου οι εισπράξεις από το τέλος ακινήτων εξελίσσονται ικανοποιητικά, αλλά από τις δαπάνες που έχουν αυξηθεί λόγω της ανεργίας, που αύξησε σημαντικά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις και περιόρισε τα έσοδα των ασφαλιστικών φορέων. Μίλησε επίσης για κρίσιμο 20ήμερο, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 9% του ΑΕΠ το 2011.
 
«Τώρα είναι η ώρα για τη διαπραγμάτευση του νέου μνημονίου», τόνισε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν όροι που πρέπει να διασαφηνιστούν, διευκρινιστούν ή συζητηθούν, ωστόσο όταν αυτοί συνομολογηθούν δεν θα είναι δυνατή η διαπραγμάτευση και δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί η αναδιαπραγμάτευσή τους.
 
Και κατά τον κ. Βενιζέλο, η ύφεση στην Ελλάδα είναι βαθιά και η χώρα χρειάζεται ένα βρει το ιδανικό μοντέλο για να επανέλθει η ανάπτυξη. «Εξακολουθούμε δύο χρόνια μετά να είμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα, με τα ίδια διλήμματα» σημείωσε χαρακτριστικά, εκτιμώντας πως «πρέπει να κάνουμε μια ψύχραιμη, αντικειμενική συζήτηση για τις μακροοικονομικές προγνώσεις».