Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις καταγγελτικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «επαγγελματιών εργατοπατέρων και golden boys του συνδικαλισμού», την επιθυμία κάποιων συνδικαλιστών του υπουργείου Πολιτισμού επικαλέστηκε η υπουργός Λίνα Μενδώνη για την τοποθέτηση του Γιάννη Τσακοπιάκου που διώκεται, εν τω μεταξύ, ποινικά.

Ads

Συγκεκριμένα, το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ για την εκπροσώπησή της διά του Γιάννη Τσακοπιάκου στην Ομάδα Εργασίας «για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας, καθώς και των κτιριακών εγκαταστάσεων των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ», καθώς και το «τεκμήριο αθωότητας», επικαλέστηκε χθες το βράδυ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, την οποία της απηύθυνε ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

Ο Κλέων Γρηγοριάδης, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι «ο κ. Τσακοπιάκος έχει διατελέσει επί δεκαέξι συναπτά έτη πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του εξαιρετικά αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας», καθώς και ότι «η εισαγγελική έρευνα που τον αφορά για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είναι ακόμα αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη», ρώτησε την υπουργό: «Με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε να τον τοποθετήσετε στη συγκεκριμένη θέση και, μάλιστα, πριν βγει η απόφαση για την αθωότητα ή την ενοχή του». Ρώτησε επίσης την υπουργό αν δεν έχουν κάποια σημασία για την ίδια οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνονται τα παραπάνω στελέχη.

Απαντώντας, η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι ήταν η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ που της ζήτησε τη «σύσταση ομάδας εργασίας για να ελέγξει τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων και την κατάσταση των κτηριακών εγκαταστάσεων, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ασφάλειας των εργαζομένων», και ότι επιπλέον στην ομάδα που συστάθηκε της ζητήθηκε να μετέχει ως εκπρόσωπος των εργαζομένων ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας,  Γιάννης Τσακοπιάκος. «Επομένως», τόνισε η υπουργός, «αυτό το οποίο έκανα είναι να συμπεριλάβω στην απόφαση τον εκπρόσωπο του συνδικαλιστικού κινήματος», επισημαίνοντας πώς «ούτε βάσει δημοσιευμάτων διοικούμε ούτε το κριτήριο και το τεκμήριο της αθωότητας παραγνωρίζουμε».

Ads

Ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 επανήλθε όμως, ζητώντας από την υπουργό, «να μην κρύβεστε κατά κάποιον τρόπο πίσω από τους συνδικαλιστές», τονίζοντας  ότι την τελική πολιτική ευθύνη φέρει η ίδια που υπέγραψε «ώστε ένας άνθρωπος που τελεί υπό δικαστική διερεύνηση να αναλάβει πάλι μια θέση ευθύνης» και επισημαίνοντας ακόμα ότι «ο κ. Τσακοπιάκος, μεταξύ άλλων, είναι εργατοτεχνίτης, ενώ το υπουργείο σας διαθέτει μηχανικούς, οι οποίοι θα ήταν ασφαλώς αποτελεσματικότεροι και ασφαλώς σε σχέση με το αντικείμενο πολύ αρμοδιότεροι».

«Δεν συνηθίζω να κρύβομαι πίσω από κανέναν» απάντησε η υπουργός Πολιτισμού, επιμένοντας ότι «στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει ευθύνη για έναν πολύ απλό λόγο: Ζητήθηκε ο ορισμός εκπροσώπου του συνδικαλιστικού κινήματος και τοποθετήθηκε αυτός τον οποίον όρισε το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, ο οποίος μπορεί μεν να κατηγορείται, όπως και πολλοί άλλοι, για μια σειρά θεμάτων. Θα ήμουν η τελευταία η οποία θα ζητούσε να μην αποκαλυφθεί ο πραγματικός ρόλος. Όμως, το τεκμήριο της αθωότητας για τον συγκεκριμένο, όπως και για όλους τους άλλους, οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτό, που θα δούμε ποιοι έχουν ευθύνες, εξακολουθεί να υπάρχει. Το τεκμήριο της αθωότητας προστατεύεται ρητά και συνταγματικά και από το δικό μας δίκαιο και από το ενωσιακό και από το διεθνές».

Και η υπουργός συνέχισε, λέγοντας: «Επομένως, το γεγονός είναι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρότεινε κάποιον που δεν είναι ένοχος, αλλά δεν θα τον πούμε εμείς ένοχο, δεν θα τον πω εγώ ένοχο».