Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», περιέγραψε τις επιχειρησιακές συμβάσεις ως ένα από τα εργαλεία για να στηριχθούν θέσεις εργασίας στις βιώσιμες επιχειρήσεις και να έλθει η ανάπτυξη. Παράλληλα, συνέδεσε τις προοπτικές ανάπτυξης με τη ρευστότητα και τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ.

Ads


Έπειτα από την αξιολόγηση της Τρόικας, η Λ. Κατσέλη δήλωσε:

«Η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση δεν είναι τίποτα άλλο από τη δυνατότητα σε εργαζόμενους – εργοδότες, σε επίπεδο επιχείρησης, να καθίσουν να συζητήσουν για το πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστική μια επιχείρηση και πώς μπορεί ο καθένας να συμβάλλει από τη μεριά του. Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι μπορούν -αφού ενημερωθούν για όλα τα θέματα της επιχείρησης-, να συμβάλλουν, αλλάζοντας ακόμα και κάποιους από τους όρους των εργασιακών σχέσεων, εάν και εφόσον το θεωρούν σκόπιμο και χρήσιμο, για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Οι εργοδότες, από τη δική τους μεριά, καλούνται να κάνουν όλα τα αναγκαία βήματα και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, για εξοικονόμηση κόστους -το οποίο δεν σχετίζεται αναγκαστικά με το μισθολογικό κόστος-, για άνοιγμα των αγορών, ανασυγκρότηση της επιχείρησης κ.λπ. Είναι στιγμή της ευθύνης για τους κοινωνικούς εταίρους».

Αναφορικά με το θέμα του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η υπουργός υποστήριξε ότι δεν έχει ποτέ τεθεί τέτοιο θέμα, αναφέροντας ωστόσο, μεταξύ άλλων, ότι «ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να ανησυχεί, ούτε όμως και να εφησυχάζει, γιατί αυτή τη στιγμή καλείται να ανασυγκροτηθεί, να αναπτύξει πρωτοβουλίες, διότι το στοίχημα για τη χώρα μας είναι η ανάπτυξη.

Ads

Τόνισε παράλληλα ότι ο πατριωτισμός σήμερα είναι ο πολλαπλασιασμός των επενδύσεων και απευθυνόμενη προς τους επιχειρηματίες πρόσθεσε: «Πατριωτισμός δεν είναι καταθέσεις στο εξωτερικό, αλλά επενδύσεις στον τόπο.