Βολές εναντίον της τρόικας εξαπέλυσε χθες η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη κατά τη συνομιλία της με δημοσιογράφους. «Πολλά από αυτά που κάνει η τρόικα δεν νομιμοποιείται να τα κάνει, το θέμα είναι πώς διαπραγματεύεσαι», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ads

Αφορμή για αυτή τη δήλωση ήταν η πρόσφατη υπόθεση της ΝΕΟΓΑΛ και η φημολογία περί επικοινωνίας της τρόικας με την επιχείρηση προκειμένου να διαπιστωθεί πού βρίσκεται η υπόθεση της υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης.

Παραφράζοντας την παλαιότερη δήλωσή της ότι «αν δώσεις στις αγορές το ένα χέρι, θα σου κόψουν και το άλλο», η υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι δεν πρέπει να δίνεις την εντύπωση ότι είσαι διατεθειμένος να δεχθείς τα πάντα. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η υπουργός πρόσθεσε ότι την ευθύνη για την υπερβολική αυτοπεποίθηση των εκπροσώπων της τρόικας φέρει και η ελληνική πλευρά, καθώς εξαρχής δεν έθεσε κάποια όρια.

Ακόμα, η Λ. Κατσέλη υποστήριξε ότι o θόρυβος που δημιουργείται στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα για την πορεία της οικονομίας κάθε φορά που έρχεται η τρόικα στην Ελλάδα, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ίδια την οικονομία της χώρας.

Ads

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Είπε ότι δε δέχεται πιέσεις και ότι η σταθερή κυβερνητική απόφαση είναι να εφαρμοστεί ο νόμος ως έχει. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η εφαρμογή του θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την τρόικα, δεδομένου ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ψηφιστεί.

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει την επαναγορά του ελληνικού χρέους χωρίς να απαιτήσει νέα μέτρα και επισήμανε ότι οι μεγάλες τράπεζες θέλουν να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ, διαβεβαίωσε ότι η τέταρτη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένη.

Σημειώνεται ότι προχθές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είχε αναφερθεί στον ρόλο της τρόικας. «Η τρόικα δεν είναι τίποτε άλλοπαρά ένας ελεγκτικός μηχανισμός από τους πιστωτές μας», είχε δηλώσει, προσθέτοντας ότι «εμείς θέτουμε τις πολιτικές προτεραιότητες».