Για «αναγκαστικά, σκληρά και δύσκολα µέτρα, όσο βρισκόμαστε υπό επιτήρηση από τους δανειστές µας και η στρόφιγγα της χρηματοδότησης παραμένει κλειστή», έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στα «Νέα», εκτιμώντας ότι «δεν έχουμε περιθώρια ούτε για αναβλητικότητα, ούτε για ταλαντεύσεις, ούτε για υπεκφυγές».

Ads

Η υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι μόνο από τον έλεγχο της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, τα 4 μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑ∆) έχουν εξοικονομήσει το πρώτο τετράμηνο του έτους 433 εκατ. ευρώ, ενώ για την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων ανέφερε ότι η παροχή τους θα περιοριστεί μόνο σε αυτούς που τα έχουν πράγματι ανάγκη.

Όσον αφορά στις διασταυρώσεις στις συντάξεις δήλωσε ότι έχουν εξοικονομηθεί πάνω από 16 εκατ. ευρώ ετησίως µόνο από τη διασταύρωση στοιχείων για τις επικουρικές συντάξεις του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης ∆ημοσίων Υπαλλήλων. Όπως ανέφερε βρέθηκαν περίπου 4.500 άτομα που είχαν αποβιώσει και ελάμβαναν επικουρική σύνταξη. Όπως τόνισε από ελέγχους υπερήλικων συνταξιούχων έχουν εντοπιστεί περίπου 9.000 συνταξιούχοι οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι πάνω από 100 ετών και στους οποίους καταβάλλεται κανονικά σύνταξη και αυτό διάστημα διασταυρώνεται αν βρίσκονται εν ζωή.

Σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για τα εργασιακά και τους μισθούς πείνας που προβλέπονται για τους νέους έως 25 ετών, η υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι το πρόβλημα των νέων είναι ότι δεν μπορούν να βρουν δουλειά και ότι «μετά την περίοδο των 24 μηνών, ο κάθε νέος εντάσσεται κανονικά στην αγορά εργασίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις των συλλογικών συµβάσεων. Στο μεταξύ όμως έχει αποκτήσει εισόδημα και ανεκτίμητη εμπειρία».

Ads

Σχολιάζοντας τις φήμες που της καταλογίζουν έλλειψη διάθεσης συνεργασίας με την τρόικα ανέφερε: «Θα ήταν τουλάχιστον αφελές για οποιονδήποτε υπουργό αυτής της κυβέρνησης να καταδεικνύει έλλειψη διάθεσης συνεργασίας με τους δανειστές µας και την τρόικα, πόσο μάλλον για εμένα που όλη μου η επαγγελματική ζωή έχει συνδεθεί με την παρουσία σε διεθνείς οργανισμούς και σε διεθνείς διαπραγματεύσεις. Καιρός να σοβαρευτούμε και να κατανοήσουμε ότι στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο, αλλά κάθε ρύθμιση και κάθε μέτρο πολιτικής που λαμβάνεται απαιτούν πειστική τεκμηρίωση, ανάλυση των επιπτώσεών τους, αντιπαραβολή επιχειρημάτων, αξιολόγηση κόστους – οφέλους και σύνθεση απόψεων όπου αυτό είναι εφικτό για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος το οποίο υπηρετούμε. Οι συζητήσεις μου με την τρόικα κινήθηκαν πάντοτε σε αυτό το κλίμα και ήταν και είναι πάντοτε ουσιαστικές».

Η υπουργός Εργασίας σχολιάζοντας το κίνημα των «Αγανακτισμένων» σημειώνει πως «οι συγκεντρώσεις στις πλατείες των μεγάλων πόλεων τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι κάτι καινούργιο γεννιέται και ότι αρχίζουν να μορφοποιούνται νέες μορφές συλλογικότητας και διεκδίκησης χωρίς ταμπέλες, νέοι θεσμοί κινητοποίησης και οργάνωσης κυρίως µέσω Διαδικτύου και κοινωνικές πιέσεις για πιο άμεσες μορφές εκπροσώπησης χωρίς διαμεσολάβηση οργανωμένων φορέων όπως κόμματα, συνδικάτα κ.λπ. Η μαζικότητά του στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στο πολιτικό σύστημα και στους υπάρχοντες κοινωνικούς φορείς ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία μας όπως την έχουμε οικοδομήσει μεταπολεμικά. Ας μη βιαστούμε λοιπόν να πετροβολήσουμε τη Βουλή και τους άλλους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά ας προσπαθήσουμε να τους αλλάξουμε όπου αυτό απαιτείται. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των καιρών µας».