Η αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από την Κερατέα αλλά και η ταυτόχρονη αποχώρηση των κατοίκων από τα μπλόκα αποφασίστηκε χθες, στη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, παρουσία του μητροπολίτη Μεσογαίας. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε τουλάχιστον δύο υπουργούς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που βρέθηκαν να µην έχουν ενηµερωθεί.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με «Τα Νέα», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βουλευτής της περιοχής Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωνε πλήρη άγνοια. Μάλιστα απουσίαζε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και πληροφορήθηκε τα γεγονότα. Στην αναφορά του περιβάλλοντός του ότι ενηµερώθηκε εκ των υστέρων, η απάντηση που δινόταν από κύκλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν: «Εγινε αυτό που εισηγούνταν η σύζυγός του, πού είναι το πρόβληµα;».

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επίσης ενηµερώθηκε εκ των υστέρων για τη συµφωνία, αλλά χωρίς λεπτοµέρειες, γεγονός το οποίο αποδίδεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην κακή προσωπική σχέση με τον Χ.Παπουτσή. Το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών επεσήµανε ότι «η απόσυρση των αστυνοµικών δυνάµεων δεν πρέπει να συνοδευτεί από άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέµα του έργου».

Ακόμα, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη ενηµερώθηκε κι εκείνη εκ των υστέρων για τη συµφωνία, ενώ το περιβάλλον της ανέφερε ότι «προφανώς εξεπλάγη» από το γεγονός ότι έµαθε από τα µέσα ενηµέρωσης ότι της… έκλεισαν ραντεβού να συνοµιλήσει µε αντιπροσωπεία φορέων της Κερατέας για «µια άλλη πρόταση για το έργο». Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση καθορίστηκε το πρώτο ραντεβού, την Πέμπτη του Πάσχα, της Τίνας Μπιρμπίλη με τους φορείς της περιοχής της Κερατέας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις.

Ads

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού πάντως δήλωσε στα «Νέα» ότι «το πρόβληµα αυτής της κυβέρνησης δεν είναι ο συντονισµός, αλλά η έλλειψη συλλογικότητας, και πρέπει να σας πω ότι κανείς δεν µπορεί να συντονίσει το µυαλό του κάθε υπουργού!».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κων. Λεβαντής δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι ότι τα ΜΑΤ δεν ξανάρχονται στην Κερατέα. Σημείωσε πως έως το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης θα έχουν φύγει τα μηχανήματα από το βουνό, ενώ ήδη έχει δοθεί εντολή να ανοίξουν τα μπλόκα. Πρόσθεσε ότι μετά τις γιορτές του Πάσχα θα ανοίξει ουσιαστικός διάλογος για να δοθεί λύση στο θέμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής υπογράμμισε πάντως «το έργο θα συνεχιστεί, αλλά όταν μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες -και μάλιστα όταν αφορά μια ολόκληρη τοπική κοινωνία- είναι σίγουρο ότι αυτή η έκβαση μόνον ως θετική θα μπορούσε να κριθεί». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν θα πρέπει να υποβιβάζουμε την μεγάλη αυτή απεμπλοκή από την υπόθεση της Κερατέας. Ο ίδιος επισήμανε πως έχει αποκλιμακωθεί η ένταση, αποκαθίσταται η ειρήνη και η οικονομική ζωή στην περιοχή και ότι «κυρίως αυτό γίνεται στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου».

Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου, δεν αλλάζει ο νόμος βάσει του οποίου υλοποιείται το έργο και πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, αποφασίστηκε να συζητηθούν με τους κατοίκους, διάφορους φορείς και τα αρμόδια υπουργεία, σχέδια ώστε λεπτομέρειες της υλοποίησης να γίνουν καλύτερες».

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ο υπουργός Εσωτερικών και η υπουργός Περιβάλλοντος δεν ενημερώθηκαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την υπόθεση της Κερατέας, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι κάθε υπουργός δρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του σχεδίου της κυβέρνησης είναι συλλογική απόφαση και πως ο καθένας υλοποιεί το μέρος που του αναλογεί.