Νέα αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης «ζυμώνει» η κυβέρνηση, ξεκινώντας με τον «κλασικό» τρόπο των «γενικότερων συζητήσεων» ή των «προσωπικών απόψεων» κυβερνητικών αξιωματούχων, τους οποίους το Μαξίμου «διαψεύδει»… για να επιβεβαιώσει.

Ads

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας: «Στην επόμενη τριετία δεν πρόκειται να δούμε αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης αλλά ότι αυτό κάποια στιγμή θα γίνει, μην έχουμε καμία αμφιβολία» είπε ο Πάνος Τσακλόγλου στον ΑΝΤ1.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν φάνηκε ιδιαίτερα πιεσμένος να «κλείσει» το θέμα.

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «δεν έχουμε καμία περίπτωση και μάλιστα το έκανε σαφές ο υφυπουργός, κ. Τσακλόγλου, αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Να το κάνουμε και πάλι σαφές: Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ορίων ή οποιασδήποτε αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης. Έγινε μια γενικότερη συζήτηση από τον Υφυπουργό, όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες χώρες. Και σε αυτό το οποίο αναφέρθηκε θα είναι μια συζήτηση που γίνεται όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, ανά τρία χρόνια μέχρι το 2027, χωρίς να προαναγγέλλει το οτιδήποτε ο Υφυπουργός. Και μάλιστα έγινε και σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση γίνει το 2027 δεν θα έχει τη λογική που είδαμε σε κάποια δημοσιεύματα κάποιων απότομων αλλαγών, όπως, τέλος πάντων, περιγράφηκε. Αλλά για να κρατήσουμε το σημαντικό και στα δύο που με ρωτήσατε, ούτε κατάργηση του ισοδύναμου υφίσταται ούτε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης».

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Η κρυφή ατζέντα της ΝΔ

Ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος εκτίμησε, σε δήλωσή του, ότι οι δηλώσεις Τσακλόγλου «δεν έγιναν τυχαία», αλλά βάσει κρυφής ατζέντας της ΝΔ.

Αναλυτικά

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τσακλόγλου περί μελλοντικής αύξησης των ορίων ηλικίας, δεν έγιναν τυχαία. Η ΝΔ κυβερνά, όχι υλοποιώντας το προεκλογικό πρόγραμμα που υποσχέθηκε στους πολίτες, αλλά βάσει της κρυφής ατζέντας που έχει ως στόχο να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος της θητείας της.

Η τακτική είναι γνωστή: Υπουργοί και Υφυπουργοί με «τυχαίες» δηλώσεις, που μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δήθεν» διαψεύδει, ανοίγουν ένα- ένα τα καυτά ζητήματα για την κοινωνία και την Οικονομία: Φορολογικό νομοσχέδιο- τσεκούρι για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Δηλώσεις κ. Γεωργιάδη περί οριζόντιας περικοπής των δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων, και τώρα η προαναγγελία Τσακλόγλου ότι στο τέλος της τριετίας η Κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης.

Μνημονιακές πολιτικές, σε καιρό «δήθεν» κανονικότητας, με στόχο την εξόντωση των εργαζομένων και την φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας, την ώρα που λίγοι και εκλεκτοί δεν ελέγχονται για την αισχροκέρδεια, την καταπάτηση της εργασιακής νομοθεσίας, τον υπέρογκο πλουτισμό.