Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αποκλείει ακόμη και την απέλαση του 22χρονου Παλαιστίνιου, επειδή ανέβασε την ελληνική και παλαιστινιακή σημαία στο Σύνταγμα και ο οποίος προσήχθη ήδη από την αστυνομία.

Ads

Ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δέχτηκε βροχή ερωτημάτων για την υπόθεση, γεγονός το οποίο φαίνεται να τον αιφνιδίασε, αφού πιάστηκε και «αδιάβαστος».

Ενώ είπε ότι δεν ξέρει την υπόθεση με λεπτομέρειες, καθώς δεν έχει διαβάσει τη δικογραφία όπως ισχυρίστηκε, ωστόσο έσπευσε να κάνει λόγο για απέλαση αν διαπιστωθεί ότι ο 22χρονος κατέβασε την ελληνική σημαία.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «ακολουθήθηκε μία διαδικασία λόγω πιθανής τέλεσης ενός συγκεκριμένου αδικήματος. Υπάρχει σχετική δικογραφία, μιλάμε για μία προσαγωγή μετά από τα επεισόδια που συνέβησαν, ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία, και το αν η προσαγωγή θα μετατραπεί σε σύλληψη, ποια θα είναι η κατηγορία, όπως κάθε αντίστοιχη υπόθεση, έχει με το πώς θα αξιολογηθεί από τις αρχές. Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται, και εφόσον παραβιάζονται, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς καμία παρέκκλιση για όλους από όπου και αν προέρχονται οι δράστες».

Ads

Μάλιστα είπε όλα έγιναν «με προσωπική παραίνεση του υπουργού Προστασίας Πολίτη για να δράσει άμεσα η αστυνομία».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το ποιος νόμος παραβιάστηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε ανενημέρωτος, λέγοντας:

«Αυτή τη στιγμή δεν έχω γνώση της δικογραφίας, υπήρξε μία συγκεκριμένη ενέργεια που διαπιστώθηκε από τις αρχές και μία συγκεκριμένη προσαγωγή. Δεν έχω μπροστά μου τη δικογραφία για τα ακριβή άρθρα του ποινικού κώδικα που θεωρείται ότι παραβιάστηκαν. Όταν θα έχουμε ακριβή εικόνα, θα σας ενημερώσουμε».

Σε ερώτηση αν εξετάζεται η απέλαση, ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Δεν γνωρίζω αν κατέβηκε η ελληνική σημαία. Έχω την εντύπωση ότι ανήρτησε την παλαιστινιακή σημαία και στη συνέχεια ανήρτησε την ελληνική σημαία, τουλάχιστον έτσι είναι ένας ισχυρισμός. Δεν θέλω να πάρω θέση αν συνέβη το ένα ή το άλλο. Προφανώς σε περίπτωση που έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αν ο οποιοσδήποτε κατεβάσει την ελληνική σημαία και προσβάλλει το εθνικό μας σύμβολο τότε θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και εφόσον αποδειχθεί οποιαδήποτε τέλεση ποινικού αδικήματος θα συμπαρασύρει και τη διαδικασία του ασύλου, δηλαδή της λήψης της αναστολής της κτήσης του ασύλου. Αν έχει τελεστεί, θεωρώ ένα πολύ απεχθές αδίκημα, με την έννοια ότι προσβάλλει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και κυρίως προσβάλλει τη μνήμη των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι».

 

https://www.youtube.com/live/X_-7OSxT6nw?feature=shared

 

Τι πραγματική συνέβη

Ο 22χρονος, ανέβηκε σε κολώνα φωτισμού και ύψωσε την ελληνική και την παλαιστινιακή σημαία.

Όπως φαίνεται σε βίντεο, στην κολώνα υπήρχαν δύο ελληνικές σημαίες που ο 22χρονος δεν πειράζει καθόλου. Αντίθετα ανεβαίνει σε ψηλότερο σημείο και τοποθετεί μια παλαιστινιακή και η ελληνική σημαία μαζί.

 

https://youtube.com/shorts/SA887aur2BM?feature=shared

 

Παρόλα αυτά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι «τις πρωινές ώρες την Τρίτη (7/11) ότι «ταυτοποιήθηκε και προσήχθη 22χρονος, υπήκοος Παλαιστίνης, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο το οποίο αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υψώνει τη σημαία της χώρας του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023».

Όπως ανέφερε η αστυνομία σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, ενώ προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 22χρονος από την Παλαιστίνη, κατηγορείται με βάση το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει τα εξής:

«Όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Αν τα αντίποινα επήλθαν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».