Κυρώθηκε από τη Βουλή, με ευρύτατη πλειοψηφία, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αμυντικά συστήματα. Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ψήφισαν τελικά η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχθεί οποιαδήποτε άλλη λύση πέραν της συνέχισης λειτουργίας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Κατά τάχθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και παρών η Χρυσή Αυγή.

Ads

 
Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώφης Γεννηματά και του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε η Φ. Γεννηματά «δεν μίλησε ποτέ για κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» και πρόσθεσε πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στα ΕΑΣ για να πληρωθούν οφειλόμενα και να πληρώσουν μισθούς στους εργαζομένους τους.
 

Η Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της τόνισε πως «σε αυτή την πολύ κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε μήνυμα ότι η αμυντική βιομηχανία είναι ένα ζήτημα που ενώνει και δεν διχάζει» και κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως το μεγαλύτερο αγκάθι είναι έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, «αγκάθι» που η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει με το μικρότερο δυνατό κόστος.
 
Ερωτηθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ ποιο είναι το σχέδιο που αντιπαραθέτει η κυβέρνηση στις αξιώσεις της τρόικας, απάντησε πως η κυβέρνηση ανέλαβε να εκπονήσει σχέδιο για τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να είναι συμβατό με τους κανόνες του Ανταγωνισμού. «Είμαστε πολύ σίγουροι ότι η εταιρεία μπορεί να είναι βιώσιμη. Πρέπει να ξεπεράσουμε το εμπόδιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το μικρότερο δυνατό πρόστιμο και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε όλα όσα κάνουμε και λέμε εδώ μέσα. Η πρότασή μας απαντά στο ζήτημα της χρηματοδότησης, για να μπορέσει να πάρει ξανά μπροστά η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και να συνεχίσει απαλλαγμένη από όλα τα βάρη της» είπε.
 
Ειδικότερα για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είπε ότι στόχος είναι να στηριχθεί η εταιρεία στο μεταβατικό στάδιο, για να συνεχίσουν οι γραμμές παραγωγής, για να πάρουν κάποια από τα χρήματα οι εργαζόμενοι και για να καλυφθούν ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και θεωρεί ότι απαιτείται ολοκληρωμένη λύση, εκτίμησε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κινείται σε θετική κατεύθυνση και έτσι ψήφισε «υπέρ». «Ορθή λύση είναι η εν λειτουργία εξυγίανση των ΕΑΣ» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Σαλτούρος προσθέτοντας ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Λίγο αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος αξιοποίησε τη συζήτηση, προκειμένου να ζητήσει «να κατεβούν κάποιοι από τα καλάμια και άλλοι από τα κάγκελα και να βάλουν πλάτη στις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και για να βγούμε γρηγορότερα από την κρίση».
 
«Είναι πολύ θετικό που συμφωνούν πέντε κόμματα» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη επέκρινε τον χαρακτήρα της ομιλίας του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου και τις αναφορές του στον ευρωστρατό όπως και στο ευαίσθητο θέμα του Κυπριακού. Χαρακτήρισε, επίσης, αναληθείς τους ισχυρισμούς ότι «η κυβέρνηση παρακάμπτει τη Βουλή με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» αλλά και την «προπαγάνδα ότι με ΠΝΠ καταλύεται το Πολίτευμα» επικαλούμενη το παράδειγμα της σημερινής πολύωρης συζήτησης στη Βουλή.
 
Υπέρ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου τάχθηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις παθογένειες που παρήγαγαν τα χρέη και τα ελλείμματα στην εταιρεία. «Θεωρούμε ότι πρέπει, όμως, να δοθεί στην ΕΑΣ ΑΕ ο απαραίτητος χρόνος για να μπορέσει η εταιρεία να σταθεί στα πόδια της και να εξετάσουμε ξανά το θέμα αυτό μετά από δύο χρόνια» είπε η βουλευτής. «Η αναδιοργάνωση των ΕΑΣ, από το 2010 και μετά, έχει προχωρήσει αρκετά και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το βάλουμε δυνατά στις διαπραγματεύσεις. Η αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να μπει στις μυλόπετρες της τρόικας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου.
 
Μοναδική λύση είναι ένας ενιαίος φορέας αμυντικής βιομηχανίας που θα συνδεθεί μάλιστα με τα ναυπηγεία, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η πρόταση αυτή είναι η μόνη που θα επιτρέψει στην αμυντική βιομηχανία να επιβιώσει. «Είναι γνωστή η θέση μας με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Κανείς βέβαια δεν θα μπορούσε να έχει αντίρρηση με το περιεχόμενο της. Αλλά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά» είπε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε: «Σκεφτόμαστε να προτείνουμε παράταση του χρόνου για τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά αν οδηγηθούν σε ξεπούλημα τότε κάτι τέτοιο θα ευνοούσε τον αγοραστή». Κατήγγειλε, επίσης, ότι ακολουθείται πολιτική για τη συρρίκνωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Όπως είπε, το σχέδιο που έχει δρομολογηθεί προβλέπει τη συγκέντρωση των βιομηχανιών στον βορρά και, ταυτόχρονα, γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Γαβριήλ Αβραμίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει το πολίτευμα από Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε βασίλειο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Στο ίδιο κλίμα με τον αρχηγό του κόμματός του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς είπε ότι υπάρχουν ευθύνες για όσους είχαν την ευθύνη της Διοίκησης αλλά και την πολιτική ευθύνη για τα ελλείμματα της αμυντικής βιομηχανίας. Χαρακτήρισε, επίσης, έγκλημα που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, η ακίνητη περιουσία των ΕΑΣ.

Ads

Σημειώνεται πως για το θέμα κατέθεσε τροπολογία και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία δεν θα μπορούσαν να κλείσουν με ξαφνικό θάνατο τύπου ΕΡΤ τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.». 
 

Μέσω της τροπολογίας προτεινόταν να εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας από τον νόμο στον οποίο στηρίχτηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει, επίσης, οι αμυντικές βιομηχανίες να μην υποχρεούνται σε προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας έως το τέλος του 2014. Για το ίδιο χρονικό διάστημα να γίνει αναστολή είσπραξης ποινικών ρητρών. Να θεσπιστεί το ακατάσχετο των πληρωμών που αναλογούν σε οφειλόμενους μισθούς και να διασφαλιστεί ο δημόσιος έλεγχος του συνόλου της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία λέγοντας: «δυστυχώς για άλλη μία φορά επιλέγεται ένας ευαίσθητος τομέας για μικροκομματική εκμετάλλευση και δημιουργία εντυπώσεων. Ποιοι θα κερδίσουν αν μείνει η εταιρεία ένα χρόνο σε ακινησία;» διερωτήθηκε κάνοντας λόγο για «τροπολογία γραμμένη στο πόδι την οποία προσπαθείτε να εμφανίσετε ως σωτηρία των ΕΑΣ», «ανέξοδο λαϊκισμό» «άστοχη και επιβλαβή». Όπως είπε «η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται απέναντι από τη διαδικασία του ελέγχου από τη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί αθέμιτη κρατική ενίσχυση». Για αυτό, συνέχισε, η κυβέρνηση απορρίπτει την τροπολογία, την οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνη». 

«Θλίβομαι για τον τρόπο που επιχειρήσατε να απαξιώσετε την τροπολογία», ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος επεσήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σε μία κίνηση ευθύνης ψηφίζει την ΠΝΠ. «Ήταν ολοφάνερο ότι σας ενόχλησε γιατί το νόημα και το μήνυμα της τροπολογίας είναι ότι όταν μια κυβέρνηση δεν εκτελεί εντολές της τρόικας και του μνημονίου μπορεί να σχεδιάσει διαφορετικά. Το μήνυμα της τροπολογίας είναι αντιμνημονιακό» τόνισε ο κ. Δρίτσας.