Οργισμένα και απεγνωσμένα μηνύματα αναγνωστών μας, φτάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στο tvxs.gr εξαιτίας μιας νέας εγκύκλιου, μέσω της οποίας ανακοινώνεται πως τα εισοδήματα από τίτλους κτίσης, θα υπόκεινται τελικά σε ασφαλιστικές κρατήσεις. 

Ads

Να θυμίσουμε για την ιστορία, πως αυτό προέβλεπε ο αρχικός νόμος, ωστόσο ο υφ. εργασίας κος Τάσος Πετρόπουλος, δήλωσε τον Μάρτη σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, πως τα εισοδήματα αυτά θα εξαιρεθούν. Η νέα εγκύκλιος όμως δεν ευθυγραμμίζεται με εκείνες του τις δηλώσεις.

Ποιοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται πάνω από το 50%;

«Είμαι άνεργος εδώ και δύο χρόνια. Το μόνο εισόδημα που έχω , είναι από μια συνεργασία με εταιρεία , η οποία είναι περιοδική, επομένως δεν με συμφέρει να ανοίξω βιβλία ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αμείβομαι 300 ευρώ κάθε δύο ή τρεις μήνες. Το μέτρο αυτό θα με εξοντώσει καθώς με αυτά τα λίγα χρήματα, πλήρωνα τους λογαριασμούς μου» μας γράφει ο Κ.Λ. Στην ερώτησή μας γιατί δεν επιβαρύνεται ο εργοδότης το ποσό αυτό μας απάντησε πως πρόκειται για μικρή εταιρεία η οποία δεν το αντέχει. 

Ads

Από τα 300 ευρώ του Κ.Λ. αφαιρέστε το 20% της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ και το 26,95% των νέων ασφαλιστικών κρατήσεων για όσους αμείβονται με τίτλο κτίσης δηλαδή απόδειξη δαπανών. Από το ποσό αυτό λοιπόν το 53% θα πάει σε φόρους και κρατήσεις κι  ο ίδιος θα εισπράξει 140 ευρώ!

Το ερώτημα είναι, αν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πραγματικά , πως με δεδομένη την ανεργία , υπάρχουν δεκάδες συμπολίτες μας που φυτοζωούν με τα ελάχιστα χρήματα που εισπράττουν από περιστασιακές δουλειές. Κι άλλοι τόσοι που συμπληρώνουν με τέτοιου είδους συνεργασίες το πολύ χαμηλό εισόδημά τους όπως η Ε.Π. η οποία μας γράφει:«Αμείβομαι με 590 ευρώ από τη δουλειά μου κι έχω δύο παιδιά. Δεν μπορώ να ζήσω με αυτά τα χρήματα. Η μόνη μου ελπίδα ήταν αυτό το ελάχιστο συμπλήρωμα από ελεύθερες συνεργασίες που κάνω ως γραφίστρια. Να υποθέσω ότι πρέπει να το αποχαιρετήσω; Ως αναγνώστρια σας ζητώ να κάνετε ρεπορτάζ και να μας δώσετε μία απάντηση». Το μέτρο αυτό πλήττει μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα πολιτών καθώς δεν υπάρχει καμία κλίμακα και φορολογείται από το πρώτο ευρώ!

Το Τvxs.gr επικοινώνησε με το υπουργείο. Η απάντηση που λάβαμε είναι πως ισχύει η νεότερη εγκύκλιος, αλλά το θέμα μπορεί να ξαναμπεί σε συζήτηση. Για την ώρα λοιπόν, οι περιστασιακά απασχολούμενοι, ας υπολογίσουν ανάλογα με το εισόδημά τους, ποιο ποσό θα φτάσει τελικά στα χέρια τους.