Μείωση προσλήψεων και αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, κυρίως της εκ περιτροπής απασχόλησης, καταγράφει το πρώτο δίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Ads

Στην έκθεση του ΣΕΠΕ, η οποία βασίζεται στα στοιχεία που κατέθεσαν οι επιχειρήσεις για τις νέες προσλήψεις, αναφέρεται ότι στην αγορά εργασίας κυριαρχούν οι «ελαστικές» μορφές και μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης οι οποίες αποτελούν πλέον την πλειονότητα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010 αποτελούσαν το 46,2%.

Μάλιστα οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια του 2011 σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης παρουσιάζουν αύξηση 199,15%, ενώ το 21% των νέων συμβάσεων είναι συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης οι οποίες μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής κατόπιν συμφωνίας εργαζόμενου και εργοδότη το πρώτο δίμηνο του έτους έφθασαν τις 4.556, ενώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2010 ήταν 373, εμφανίζουν δηλαδή αύξηση κατά 1.121,45%. Αντίστοιχα και οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη εμφανίζονται αυξημένες κατά 2.725% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2010.

Ads

Παράλληλα, το ΣΕΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφει τάση για μείωση των προσλήψεων, καθώς οι επιχειρήσεις που προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων εργασίας ήταν λιγότερες κατά 10,32%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τέλος, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν κατά 45,08% και κατά 11,65% οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Διαβάστε επίσης: Ραγδαία αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης