Τον πήχη της ΝΔ για τις επερχόμενες ευρωεκλογές επιχείρησε να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι, θέτοντας ως μέτρο σύγκρισης το 33,12% που πέτυχε το κόμμα του στις ευρωεκλογες του 2019.

Ads

«Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι Ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά όχι εθνικές εκλογές. Το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες» ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Έχουμε ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα. Η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο μικρή αλλά μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα. Από τη στιγμή που και οι αντίπαλοί μας αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα, έτσι θα μετρήσουν και εκείνοι. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές».

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ / Για ακόμα μια φορά ο Μητσοτάκης επέδειξε τη γνωστή αλαζονεία του 41%

Απέρριψε μάλιστα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας: «Ήδη ακούω όλα αυτά, αλλά είναι παράδοξο να ζητάει κανείς εκλογές με 17%. Εμένα αυτό δεν με αφορά. Θα σεβαστούμε όσα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αν δεν είναι καλό το αποτέλεσμα θα γίνει η ζωή μας λίγο πιο δύσκολη».

Ads

Αναφερόμενος στη σημασία των ευρωεκλογών για τον ίδιο και την κυβέρνηση σημείωσε: «Την επόμενη ημέρα πάλι η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση. Άλλα κόμματα θέλουν να κάνουν τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα. Θα σηκώσουμε το γάντι. Έχουμε έργο να δείξουμε και θητεία μπροστά μας. Εμείς όμως δεν σταματάμε να μιλάμε για τη σημασία της Ευρώπης. Θέλουμε να πετύχουμε στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία. Το ζήτημά μας είναι πως θα εκπροσωπηθεί η Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Σε ερώτηση για τις ενστάσεις αναφορικά με τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ ο ίδιος υποστήριξε: «Ελάχιστους σελέμπριτι έχουμε. Κάθε μια και κάθε ένας, μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα έλεγα πως μόνο η ΝΔ θα μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Τα πρόσωπα που έχουμε βρίσκουν πολιτικό λόγο. Να κάνει ο κόσμος την επιλογή του με κριτήριο το ποιος θα τους εξυπηρετήσει την επόμενη ημέρα».

Μητσοτάκης για ακροδεξιά κόμματα – Επίθεση κατά Βελόπουλου

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ψηφοφόρους «να αναλογιστούν όλοι πολύ προσεκτικά αν πράγματι θέλουμε κόμματα στη Βουλή, που πρεσβεύουν την ωμή βία και το μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο με διχασμό και μίσος».

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες και διχαστικές τις προτροπές να μην επισκεφθούν τους ναούς όλοι όσοι ψήφισαν υπέρ της νομοθέτησης της ισότητας του πολιτικού γάμου. «Δεν μπορούν να λένε ότι εκπροσωπούν την πίστη, πήραν απαντήσεις και από την Εκκλησία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με το χθεσινό περιστατικό της χειροδικίας ανάμεσα στους δύο βουλευτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «όποιος είδε τι έγινε Βουλή καταλήγει στο συμπέρασμα κατά πόσον αυτά τα κόμματα είναι εκπρόσωποι του Χριστιανισμού και του πατριωτισμού. Κυκλοφορούν πολλοί πατριώτες του γλυκού νερού». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το κυβερνών κόμμα βρίσκεται απέναντι στους Σπαρτιάτες από την πρώτη στιγμή και μέσω συγκεκριμένων πράξεων και δήλωσε δικαιωμένος «από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μόρφωμα αποκλείεται από τις Ευρωεκλογές».

Η αναφορά Μητσοτάκη στην οπαδική βία

Όσον αφορά την οπαδική βία και τις συλλήψεις για τη δολοφονία του αστυνομικού στον Ρέντη σημείωσε: «Για τα ζητήματα της οπαδικής βίας έχουμε κάνει πολλά πράγματα και έχουμε αποδείξει ότι εννοούμε αυτά τα οποία λέμε. Και μερικές φορές ναι, υπάρχουν και σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι και υποχρεώνουν όλες και όλους να ανασκουμπωθούν και να αναλογιστούν αν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να αποδεχόμαστε τέτοια φαινόμενα. Αυτό που μπορώ να πω είναι διεξήχθη μία πάρα πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με απόλυτη εχεμύθεια πράγμα πολύ ασυνήθιστο. Από εκεί και πέρα έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στην ανακριτική διαδικασία αλλά και στη δικαιοσύνη ότι θα κάνει αυτό που πρέπει και θα τιμωρηθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Νομίζω ότι αποδείξαμε ότι διαθέτουμε πολιτική βούληση».

«Πιστεύω ότι ίσως για πρώτη φορά έχουμε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας και τα διάφορα παρακλάδια του», συμπλήρωσε.

Οι απαντήσεις Μητσοτάκη για οικονομία-ακρίβεια

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε μια ακόμη φορά ότι η ακρίβεια αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν νοικοκυριά που δοκιμάζονται και τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν τους αφορούν» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε, όμως, ότι η κυβερνητική πολιτική παρουσιάζει αποτελέσματα και μία κάποια βελτίωση ως προς τη διαφάνεια και τον έλεγχο των τιμών. «Αν υπήρχε μαγική φόρμουλα κατά της ακρίβειας κάποια άλλη χώρα θα την είχε βρει.

Οι μισθοί αυξάνονται επειδή η οικονομία πηγαίνει καλά, οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά, υπάρχουν έκτακτες βοήθειες και η έμφαση μας είναι πάντα στους πιο ευάλωτους, το κοινωνικό κράτος είναι «παρών», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι «όσο καλύτερα πηγαίνει η Οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. Ο ανταγωνισμός είναι μία απάντηση. Λειτούργησε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι τιμές στην ενέργεια είναι χαμηλότερες γιατί λειτούργησε ο ανταγωνισμός, καθώς και επειδή στηρίξαμε τα νοικοκυριά. Είχαμε επίσης και ευρωπαική στήριξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τους ελέγχους στην αγορά υπενθυμίζοντας ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα ακόμη και σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη