Η δέσμευση – φρασεολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του, για ένα «ορμητικό κύμα αλλαγών» δεν αφορούσε την κοινωνική ατζέντα. Απλώς, αφύπνισε μνήμες μνημονιακής εποχής.

Ads

Ο «πολυδύναμος εκσυγχρονισμός» που επαγγέλλεται εξαιρεί τα ομόφυλα ζευγάρια και τα αυτονόητα – για ένα ευρωπαϊκό κράτος – δικαιώματα τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποκλίθηκε στο δίδυμο Σαμαρά – Βορίδη και τους υπεσυντηρητικούς βουλευτές της Ν.Δ. που δήλωναν αρνητικοί έναντι της ρύθμισης για την ισότητα του πολιτικού γάμου.

Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι θα κρύψει το σχετικό ν/σ στα συρτάρια του Μαξίμου, μαζί με το φιλελεύθερο – κεντρώο προσωπείο του λέγοντας προς τους δημοσιογράφους (κατά την τελετή ορκωμοσίας των πρώην υπουργών) ότι «πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα». Σύμφωνα με πληροφορίες του TVXS, η σχετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές. Η συμβουλή δε του κ. Μητσοτάκη προς τους δημοσιογράφους να «μην βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο» πυροδότησε αντιδράσεις ως προς τη φρασεολογία.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθμισε το ενδεχόμενο να φέρει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, του πρώτους μήνες του 2024. Οι συνεργάτες του μετέφεραν ότι σε αυτή την εκδοχή, ο πρωθυπουργός θα λάμβανε πολύ σοβαρά υπόψη τη στάση κάθε μέλους της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά την επίμαχη ψηφοφορία, όταν θα έρθει η ώρα του επόμενου ανασχηματισμού.

Ads

Σημείωναν, μάλιστα, ότι πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου – ίσως την Άνοιξη – πρόβαινε ο κ. Μητσοτάκης σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Κοινώς, όποιος/α δεν ψήφιζε τη ρύθμιση δεν θα λάμβανε χαρτοφυλάκιο. Τελικά, όμως ο κ. Μητσοτάκης απέσυρε τα χαρτιά των απειλών καθώς στη ζυγαριά του Μαξίμου επικράτησε το πιθανό πολιτικό κόστος.

Υπόκλιση Μητσοτάκη στους Σαμαρά – Βορίδη

Ο πρωθυπουργός δεν ρισκάρει ένα φιάσκο στην ψηφοφορία με δεκάδες βουλευτές να επιλέγουν τον διάδρομο της αποχής. Κυρίως, ξορκίζει έναν αποχωρισμό από τον Μάκη Βορίδη – ο ίδιος είχε πει ότι θα παραιτηθεί από υπουργός αν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας – αλλά και ένα νέο αντάρτικο από τον Αντώνη Σαμαρά, μετά την αρνητική ψήφο του στην τροπολογία για τους εργαζόμενους μετανάστες.

Αμφότεροι, άλλωστε, διαδραματίζουν ρόλο συνοριοφύλακα στα δεξιά σύνορα της ΝΔ. Στο Μαξίμου γνωρίζουν, άλλωστε, ότι το μπαράζ των αντικοινωνικών ν/σ που είναι στα σκαριά ενδέχεται να πριμοδοτήσει την ακροδεξιά ψήφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα – ίσως στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης – ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, επιχειρώντας να εξηγήσει ή να δικαιολογήσει το παιχνίδι των καθυστερήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Τι θα κάνει ο Πατέλης;

Το ερώτημα που αναφύτεαι, σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, είναι αν ο Αλέξης Πατέλης θα υποβάλλει την παραίτηση του από η θέση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού – όπως άφηνε να διαρρεύσει – σε περίπτωση που καθυστερούσε η επικύρωση του ν/σ για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Αριστεράς

Σε αυτό το φόντο, στο προσκήνιο επιθυμούν να διατηρήσουν το ζήτημα της ισότητας στον γάμο τα κόμματα της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα καταθέσει νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης. Υπενθυμίζεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταθέσει πρώτη φορά την πρόταση νόμου τον Ιούνιου 2022 με τίτλο «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσία».

Παράλληλα, με δήλωσή του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε πως θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την ισότητα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα της τεκνοθεσίας, καλώντας τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να την στηρίξουν.

Γκρίζες ζώνες στο ΠΑΣΟΚ

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζεται συμπαγές στο σκέλος του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ ενστάσεις καταγράφονται και στους ψηφοφόρους του κόμματος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα στο σκέλος της τεκνοθεσίας. Τα κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εστιάζουν – στις δημόσιες δηλώσεις τους – στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις εντός της Ν.Δ. ώστε να επισκιαστούν οι επιφυλάξεις ή οι κάθετες διαφωνίες που έχουν ανιχνευθεί εντός της Κ.Ο.