Οποιαδήποτε ανάμειξη στο σκάνδαλο των υποκλοπών αρνήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Ant1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Χαρακτήρισε «απίστευτο ψέμα» τις αναφορές πως ο ίδιος υπήρξε ο ενορχηστρωτής αυτής της υπόθεσης, αν και παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημοσίως πως υπάρχει κέντρο παρακολουθήσεων με το Predator. Ο πρωθυπουργός δήλωσε «εξοργισμένος» για όσα του αποδίδονται και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για να λάβουν, όπως είπε, μια «εκκωφαντική απάντηση». Επίσης έστειλε μήνυμα στον Βαγγέλη Μαρινάκη λέγοντας πως «κάποιοι έχουν μπερδέψει τους ρόλους επειδή έχουν μια ομάδα ή κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή και τα δύο» και κατηγορώντας τον για εκβιασμούς.
Για το δημοσίευμα του Documento είπε πως «παρουσιάζει ονόματα χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς καμία σύνδεση με εμένα προσωπικά». «Πιστεύει κανείς ότι μέσα σε όλα που είχα να διαχειριστώ αυτά τα τρία χρόνια παρακολουθούσα υπουργούς μου; Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή τόσο χαμηλά; Ποια είναι η δική μου άμυνα;», διερωτήθηκε, υποστηρίζοντας τη μη εμπλοκή του στην υπόθεση.
«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη. Είναι ντροπή και αίσχος να λέει κανείς ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό του. Στηρίζομαι στη Δικαιοσύνη να ζητήσει αποδείξεις. Αν δεν τα φέρει ο Βαξεβάνης δεν θα είναι συκοφάντης αλλά εθνικά επικίνδυνος. Αλλά, βέβαια, εγώ δεν θα ασχοληθώ πολύ με τον κ. Βαξεβάνη, διότι ο κ. Βαξεβάνης είναι γνωστός. Έχει μια ιστορία. Είναι ο μόνος δημοσιογράφος ο οποίος εμπλέκεται ανοιχτά και με αποφάσεις αμερικανικού δικαστηρίου σε ροή ρωσικού χρήματος προς την πατρίδα μας. Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη, κ. Χατζηνικολάου, κρύβεται ο κ. Τσίπρας. Δική του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη και σε μια απίστευτη συζήτηση, όπου πρέπει εμείς να αποδείξουμε ουσιαστικά ότι δεν είμαστε ελέφαντες και δεν πρέπει να αποδείξει αυτός ο οποίος μας κατηγορεί ότι οι κατηγορίες του στοιχειωδώς ευσταθούν», είπε και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται να κατηγορείται ο πρωθυπουργός χωρίς καμία απόδειξη. Είναι υπεύθυνος προσωπικά ο κύριος Βαξεβάνης και όποιος τον κατευθύνει για την κατάντια του τόπου».
Σε επισήμανση πως δεν είναι μόνο ο Βαξεβάνης, αλλά και η Καθημερινή και τα Νέα και το Βήμα που έφεραν στο φως στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που χειρίζεται το Predator. Τελείως διαφορετικό από το να λέει κάποιος ότι το έχω ενορχηστρώσει εγώ. Δεν γνωρίζω από ποιον και πρέπει να το μάθουμε. Θα το ξεδιαλύνουμε και θα ψηφίσουμε διάταξη που θα απαγορεύει ρητά αυτά τα λογισμικά. Δεν ήταν η ΕΥΠ και δεν είχα ανάμειξη. Ευθύνη του πρωθυπουργού σε παρακολούθηση στελεχών της κυβέρνησής του δεν νοείται σε μια Δημοκρατία».
► Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Μητσοτάκη σε Μαρινάκη: «Κάποιοι έχουν μπερδέψει τους ρόλους και νομίζουν πως μπορούν να εκβιάζουν»
Σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες για άρνηση της κυβέρνησης να ρίξει φως στην υπόθεση, αρνήθηκε πως ισχύει κάτι τέτοιο και ισχυρίστηκε μάλιστα πως οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπλέκονται με την πώληση του Predator «κλήθηκαν και πήγαν στην Επιτροπή, ενώ η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί».
Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει για τους λόγους που ο ίδιος αρνήθηκε να συναντήσει τα μέλη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) που ερευνά την υπόθεση των υποκλοπών και αρκέστηκε να δηλώσει πως «έκανε προ ημερησίας στη Βουλή, έγινε Εξεταστική Επιτροπή και άλλαξε ο νόμος και για δεύτερο εισαγγελέα για τις συνακροάσεις».
«Άνθρωποι έφυγαν από τις θέσεις τους γιατί είχαν πολιτική ευθύνη. Ένα λάθος γίνεται λάθος όταν επαναλαμβάνεται. Από το να εντοπίζεται μια αδυναμία που έχει ευρωπαϊκή διάσταση μέχρι να δημοσιεύονται ονόματα χωρίς καμία απόδειξη, αυτός είναι ο ορισμός της συκοφαντίας. Η περίπτωση Novartis ήταν ίδια. Καμία απόδειξη. Δέκα κρεμάστηκαν στα μανταλάκια για να αθωωθούν όλοι», είπε.
Σε ερώτηση σχετικά με την απομάκρυνση των Κοντολέοντα και Δημητριάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως αυτό συνέβη γιατί «είχαν την πολιτική ευθύνη. Οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες αλλά δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που θα ήθελα».
Σχετικά με την άρνησή του να απαντήσει σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είπε: «Δεν έχω αποφύγει ποτέ, κ. Χατζηνικολάου, καμία κοινοβουλευτική αναμέτρηση. Πρέπει να σας πω επίσης ότι αν ο κ. Τσίπρας θέλει πραγματικά να πάμε στη Βουλή και να αναμετρηθούμε, έχει την ευκαιρία να το κάνει. Εάν πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας τον προκαλώ, σήμερα μάλιστα, να έρθει στη Βουλή να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Να συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης, και για τα ζητήματα των παρακολουθήσεων, και ταυτόχρονα να μπορέσει και η Βουλή να τοποθετηθεί εάν εξακολουθεί να εμπιστεύεται αυτήν την κυβέρνηση και αυτόν τον Πρωθυπουργό. Και να είστε απολύτως σίγουρος ότι θα πάρει εκκωφαντική απάντηση. Διότι ένας παραπάνω σκοπός αυτής της άθλιας προσπάθειας συκοφάντησης είναι ακριβώς να διασπείρει διχασμό μέσα στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία. Να μην αισθάνεται κάποιος σίγουρος για τις επικοινωνίες του, να φαντάζεται, να βλέπει όλων των ειδών τα φαντάσματα».
Εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «ο κύριος Τσίπρας έθεσε προϋποθέσεις για ασφαλή διεξαγωγή εκλογών… Αυτό το κεκτημένο σήμερα ο κ. Τσίπρας έρχεται και το αμφισβητεί. Την ίδια ακριβώς πρακτική ακολουθούν λαϊκιστές και σε άλλα μέρη του κόσμου, οι οποίοι προκειμένου να προεξοφλήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, εκ των προτέρων αμφισβητούν την ακεραιότητα των εκλογών. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα, κ. Χατζηνικολάου. Εγώ έχω μια υποχρέωση, μια θεσμική υποχρέωση και μια υποχρέωση απέναντι στη συνείδησή μου: να οδηγήσω τον τόπο με ασφάλεια προς τα εμπρός, να μην επιτρέψω στη χώρα να βουλιάξει σε αυτό τον άθλιο βούρκο στον οποίο κάποιοι επιδιώκουν να κινηθεί».
«Είναι οι ίδιοι οι οποίοι όταν δεν ξέρουν τι να κάνουν, κάνουν αυτό το οποίο ξέρουν και ξέρουν να το κάνουν καλά: ο κ. Τσίπρας ξέρει να το κάνει πολύ καλά αυτό, να δυναμιτίζει τη ζωή του τόπου με τέτοιου είδους κατηγορίες. Εγώ λοιπόν οφείλω να οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια σε εκλογές και προφανώς δεν πρόκειται να δεχτώ καμία προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε σε εκλογές πέραν αυτών που το Σύνταγμα ορίζει με απόλυτη ενάργεια και με απόλυτη καθαρότητα.».
Σε ερώτηση αν η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές με το κακόβουλο λογισμικό να βρίσκεται σε λειτουργία, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξιχνιάσουμε αυτή την ιστορία. Δεν είμαστε μόνοι μας. Παράνομα λογισμικά υπάρχουν 500 περίπου αυτή τη στιγμή στην αγορά. Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν. Υπάρχουν ενδεχομένως οικονομικοί παράγοντες και εντός της χώρας που θα τα διέθεταν, που τα διέθεταν ή που θα ήθελαν να τα διαθέτουν. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Αλλά το να ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε εκλογές μέσα σε αυτή τη συνθήκη, σε ποιο συμπέρασμα ακριβώς μας οδηγεί; Να καταλάβω, δεν θα γίνουν εκλογές; Ή θα πρέπει να γίνουν εκλογές αύριο επειδή κάποιοι το ζητούν;»
«Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 στην ώρα τους. Στο τέλος της τετραετίας. Ημερομηνίες εκλογών έχουν κατά καιρούς γραφτεί πολλές. Δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από επαγγελματίες εκβιαστές που αυτό θέλουν να επιδιώξουν. Η χώρα έχει Σύνταγμα, η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Εάν κάποιος αυτό το αμφισβητεί, δεν έχει παρά να πάει στην Βουλή και να ζητήσει από τη Βουλή να άρει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου. Σε αυτή την περίπτωση θα πηγαίναμε σίγουρα σε εκλογές».
«Από εκεί και πέρα οφείλουμε όλοι να κάνουμε αυτά τα οποία πρέπει για να ρίξουμε φως σε αυτή την υπόθεση. Εγώ ο ίδιος, όπως σας έχω πει, έχω αναγνωρίσει και σφάλματα και καθυστερήσεις και είμαι ο πρώτος ο οποίος έχει κάθε διάθεση να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν πρόκειται άλλο να γίνουν ανεκτές στη χώρα μας. Αν πιστεύετε, όμως, ότι αυτό είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα κάνετε μεγάλο λάθος. Δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο, το οποίο όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και η τεχνική του αντιμετώπιση δεν είναι απλή υπόθεση».
Το σκάνδαλο Πάτση
Σε ερώτηση σχετικά με το σκάνδαλο Πάτση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «προφανώς η επιλογή του ήταν προβληματική». «Στον βαθμό αυτό, αναλαμβάνω την ευθύνη η οποία μου αναλογεί. Όταν επιλέγουμε εκατοντάδες υποψηφίους στα ψηφοδέλτια μας μπορεί να υπάρξουν και αστοχίες. Και σίγουρα την επόμενη φορά οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο αυστηροί στο φίλτρο το οποίο βάζουμε, για να σιγουρευτούμε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί, ενδεχομένως, να έχουν άλλες επαγγελματικές προτεραιότητες, που δεν συνάδουν με την πολιτική, να μην τοποθετούνται στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Όταν ρωτήθηκε αν όλες αυτές οι υποθέσεις το τελευταίο διάστημα πιστεύει πως έχουν βλάψει τη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν μπορώ να σας πω ότι βοήθησαν. Αλλά θα σας πω και κάτι ακόμα: όταν κάποιος κυβερνά 3,5 χρόνια, όπως κυβερνάμε εμείς, υπάρχει ένα ισοζύγιο. Υπάρχει ένα ισοζύγιο των πραγμάτων τα οποία έχουμε κάνει, των θετικών της κυβέρνησης, και των όποιων λαθών, αρνητικών, σφαλμάτων, στα οποία έχουμε υποπέσει. Και όταν έρθει η ώρα των εκλογών, όλα θα μπουν στο ζύγι».
Ο Κυρίακος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «όταν κάποιος κυβερνά 3,5 χρόνια, όπως κυβερνάμε εμείς, υπάρχει ένα ισοζύγιο. Υπάρχει ένα ισοζύγιο των πραγμάτων τα οποία έχουμε κάνει, των θετικών της κυβέρνησης, και των όποιων λαθών, αρνητικών, σφαλμάτων, στα οποία έχουμε υποπέσει».
Η «Ακρίβεια Μητσοτάκη» και το «καλάθι του νοικοκυριού»
Σε ερώτημα για την «Ακρίβεια Μητσοτάκη» και για το επικοινωνιακό πυροτέχνημα με το καλάθι του νοικοκυριού, όπως τα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «Το “καλάθι του νοικοκυριού” είναι μία προσπάθεια ακόμα να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν μία εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι προϊόν ενός πολέμου. Και πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν ότι τέτοια ακρίβεια έχει να δει ο πλανήτης ολόκληρος εδώ και 40 χρόνια. Αυτό λοιπόν είναι το πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει “ακρίβεια Μητσοτάκη”, υπάρχει “ακρίβεια Putin”. Γιατί αν υπήρχε “ακρίβεια Μητσοτάκη” θα υπήρχε και “ακρίβεια Macron” και “ακρίβεια Biden” και “ακρίβεια Scholz” και όλες οι σχετικές αναλογίες».
Ενώ συνέχισε, λέγοντας ότι «Το “καλάθι του νοικοκυριού” είναι μια πρωτοβουλία η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να αποδίδει. Έχει συμπιέσει τις τιμές σε μια σειρά από βασικά αγαθά, αλλά προφανώς δεν περιοριζόμαστε μόνο εκεί.».
Έπειτα, ερωτήθηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου αν η μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα ανάγκης είναι ένα Plan b εάν δεν φέρει αποτελέσματα το καλάθι του νοικοκυριού.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν βρίσκεται μέσα στα πλάνα γιατί «Κανείς δε μας εγγυάται, κ. Χατζηνικολάου, ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στον τελικό καταναλωτή. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες το δοκίμασαν και απέτυχαν παταγωδώς, χάθηκε η μείωση του ΦΠΑ μέσα στην ίδια την εφοδιαστική αλυσίδα. Κάποιοι, δηλαδή, έβγαλαν παραπάνω λεφτά, έμποροι, παραγωγοί και η μείωση δεν έφτασε στον τελικό καταναλωτή. Και βέβαια θα στερήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα».
Στην συνέχεια, κατέληξε πως «Δεν εξετάζουμε, λοιπόν, οριζόντια μείωση ΦΠΑ, διότι συν όλων των άλλων η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ επιβραβεύει και αυτούς οι οποίοι δεν χρειάζονται κρατική στήριξη. Θα επιμείνουμε, όμως, σε ένα πλαίσιο το οποίο στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα, προσπαθώντας στο μέτρο του εφικτού να συγκρατήσουμε τιμές. Με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος όλοι οι Έλληνες πολίτες σήμερα παίρνουν το λογαριασμό, βλέπουν τι θα πλήρωναν και ποιο είναι το ύψος της κρατικής επιδότησης. Τα χρήματα αυτά εν πολλοίς τα έχουμε εισπράξει από τους ίδιους τους παραγωγούς. Τον Δεκέμβριο θα εκταμιεύσουμε ένα έκτακτο ποσό, 250 ευρώ, για να στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους έχουν πραγματική ανάγκη απέναντι στην ακρίβεια. Το επίδομα θέρμανσης αυξήθηκε από τα 170 στα 300 εκατομμύρια. Αυξήσεις στις συντάξεις, σημαντικές, άνω του 7%, θα έχουμε από 1/1/2023Προσθέστε σε όλα αυτά και τα οφέλη από τις συνολικές μειώσεις φόρων για να καταλάβετε ότι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, απέναντι σε ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες σε όλες τις οικονομίες, είναι σημαντική. /Και εν πάση περιπτώσει -και να κλείσω με αυτό- ο πληθωρισμός στη χώρα μας δεν είναι υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, άρα δε συμβαίνει στην Ελλάδα κάτι δυσανάλογα προβληματικό σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες».
Η ΑΑΔΕ και τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας
Σε ερώτηση για τις καταγγελλίες της αντιπολίτευσης για την υποεκτίμηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας από την ΑΑΔΕ, αλλά και το 90% φορολόγησης που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός στην Βουλή ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Την ανεξάρτητη αρχή επικαλέστηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας σε μια σειρά από ερωτήσεις και τοποθετήσεις τις οποίες έχει κάνει. Η ανεξάρτητη αρχή προσδιόρισε το ύψος των υπερκερδών κοντά στα 400 εκατομμύρια. Είναι βεβαιωμένο πια αυτό το ποσό, όπως βεβαιωμένη είναι και η φορολόγηση του 90% του ποσού αυτού, όπως αυτή αντιστοιχεί σε όλους τους παραγωγούς ενέργειας. Προσθέστε σε αυτό ένα ποσό το οποίο ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια, το οποίο έχει ανακτηθεί από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην πηγή, από την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Και την πρόθεσή μας να έχουμε αφενός πρόσθετη φορολόγηση των εσόδων των παραγωγών για τους μήνες Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου -όπου λόγω απότομων διακυμάνσεων στην τιμή όντως βγήκαν κάποια παραπάνω κέρδη- και τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, όπως μας επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα στηρίξει τον προϋπολογισμό του ’23. Να σας πω κάτι τελευταίο για αυτό, κ. Χατζηνικολάου. Καμία ευρωπαϊκή χώρα πλην της Ελλάδος δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να φορολογήσει υπερκέρδη και πάντως καμία χώρα δεν έβαλε συντελεστή 90%, όπως βάλαμε εμείς».
Έπειτα ακολούθησε ερώτηση για κρατική επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης ώστε να μειωθεί η τιμή του.
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «είχαμε την πολιτική επιλογή να στηρίξουμε τις τιμές στην αντλία. Αυτή τη στιγμή το βάρος μας έπεσε στη στήριξη του πετρελαίου θέρμανσης, διότι καταλαβαίνετε ότι η θέρμανση είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κίνηση. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω τι μπορούμε να κάνουμε με το πετρέλαιο κίνησης. Θα δούμε τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Θέλω να τονίσω ότι οτιδήποτε κάνουμε το κάνουμε πάντα πολύ προσεκτικά και πολύ μετρημένα, γιατί δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού. Και εφόσον είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι, θα το ακούσετε από τα αρμόδια χείλη».
Αύξηση στο εισόδημα των πολιτών
Όσον αφορά την προοπτική για αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Αυτή είναι η πρόθεσή μας, κ. Χατζηνικολάου. Δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας σήμερα υποφέρουν. Αυτή είναι μια αλήθεια την οποία πρέπει να την αναγνωρίσουμε, αλλά πρέπει να εξηγήσουμε κιόλας ότι υποφέρουν από έναν εισαγόμενο πληθωρισμό για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση, όπως οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη. Αυτό όμως είναι η ερμηνεία του φαινομένου. Οι πολίτες δεν μας ψηφίζουν για να κάνουμε αναλύσεις, μας ψηφίζουν για να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα.
»Πώς στηρίζουμε λοιπόν τα χαμηλότερα εισοδήματα; Καταρχάς μειώνοντας τη φορολογία, όπως το έχουμε ήδη κάνει. Με έκτακτα επιδόματα όπως αυτά τα οποία έχουμε δώσει και θα δώσουμε. Με στήριξη του λογαριασμού ενέργειας, διότι στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, η ενέργεια είναι σημαντικότερο ποσοστό των συνολικών τους δαπανών. Με πρωτοβουλίες όπως το “καλάθι του νοικοκυριού”. Και με μια συνολική αναπτυξιακή πολιτική η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας. Διότι τελικά, κ. Χατζηνικολάου, οι πιο ευάλωτοι δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι και ενδεχομένως οι χαμηλόμισθοι του μισθωτού τομέα. Οι πιο ευάλωτοι σήμερα στη χώρα μας είναι οι άνεργοι. Κάθε άνεργος ο οποίος βρίσκει δουλειά, κάθε θέση εργασίας η οποία δημιουργείται, κάθε συμπολίτης μας ο οποίος βγαίνει από το φαύλο κύκλο της ανεργίας έχει καλύτερες δυνατότητες να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση».
Τα ελληνοτουρκικά
Στο ενδεχόμενο για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:
«Έχω μιλήσει πολλές φορές για την επιλογή μου να μην μπω σε μία καθημερινή φραστική αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Erdoğan και όλα όσα καταμαρτυρά στην πατρίδα μας. Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας με απόλυτα στιβαρότητα και σαφήνεια σε όλα τα διεθνή fora και ο ίδιος είχα την ευκαιρία να τα πω στον κ. Erdoğan όταν βρεθήκαμε στην Πράγα. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια εσωτερική διάσταση της τουρκικής απειλής. Έχει να κάνει με τις τουρκικές εκλογές, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, την ανάγκη του κ. Erdoğan να αλλάξει την ατζέντα. Υπάρχει, όμως, και ένας τουρκικός αναθεωρητισμός ο οποίος θα απαντηθεί από την χώρα μας, απαντιέται ήδη, με απόλυτη αυστηρότητα και συνέπεια…».
Ενώ για τα 12 ναυτικά μίλια τόνισε ότι τα βασικά είναι «Προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο. Χτίσιμο διεθνών συμμαχιών. Υπογραφή διεθνών συμφωνιών, όπως αυτές που έχουμε υπογράψει. Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Το έχουμε ήδη κάνει στο Ιόνιο. Όταν και όπου το κρίνουμε, τη στιγμή που θα το κρίνουμε. Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο για αυτό. Θα επισημάνω μόνο ότι όλοι αυτοί οι οποίοι μας ασκούν κριτική γιατί δεν κάνουμε κάτι τώρα το οποίο ενδεχομένως να κάνουμε στο μέλλον, ποτέ δεν το έχουμε αποκλείσει, είναι οι ίδιοι οι οποίοι κυβερνούσαν 4,5 χρόνια και δεν έκαναν απολύτως τίποτα όταν είχαν την δυνατότητα να το κάνουν».
Και πρόσθεσε: «Όλες οι επιλογές αυτή την στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι. Γιια το τουρκολιβυκό μνημόνιο, εκτός από την καταγγελία του σε όλα τα διεθνή fora -και δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να αναγνωρίζει το παράνομο αυτό “μνημόνιο”, πέραν ενός τμήματος της λιβυκής κυβέρνησης- εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη χώρα. Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αλλά αυτό προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση, μια οριστική συμφωνία».
Όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι πιθανό« εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».
Σε ερώτημα για τη ματαίωση πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σημείωσε πως «Κατ’ αρχάς, η πληροφορία αυτή είναι ακριβής. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν βλέπαμε τον λόγο να πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή».
Η στήριξη στην Ουκρανία
Για τον πόλεμο και την στήριξη στην της Ελλάδας στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Κάνουμε ακριβώς αυτό το οποίο κάνουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά. Μας αφορά διότι ουσιαστικά είναι ο πόλεμος ενός αμυνόμενου απέναντι σε μία δεσποτική αυτοκρατορία η οποία θέλει με τη δύναμη των όπλων να ξαναχαράξει τα σύνορα. Καταλαβαίνετε ότι οι ομοιότητες με τη δική μας περιοχή είναι πολλές και αν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους εκείνους οι οποίοι φαντασιώνονται αυτοκρατορίες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, και ταυτόχρονα μέσα από αυτή τη φαντασίωση να θέλουν να αμφισβητούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, οφείλουμε να τασσόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και ταυτόχρονα, βέβαια, οφείλουμε και πρέπει -όπως το έχουμε ήδη κάνει- να στηρίξουμε τις κοινωνίες μας, διότι αυτές οι επιλογές έχουν κόστος, έχουν οικονομικό κόστος, αλλά τελικά είναι επιλογές τις οποίες η Ιστορία δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα δικαιώσει».
Οι εκλογές με απλή αναλογική και οι σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη
Έπειτα ο Νίκος Χατζηνικολάου τον ρώτησε για τις εκλογές και αν επιμένει στις διπλές κάλπες, με απλή αναλογική και στη συνέχεια με ενισχυμένη αναλογική, ενώ ο δημοσιογράφος στάθηκε και στην συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ και το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Ο πρωθυπουργός αρχικά ανέφερε: «Δεν πιστεύω, κ. Χατζηνικολάου, στην απλή αναλογική. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό το οποίο σας λέω. Η απλή αναλογική είναι μια εξαίρεση στην ιστορία των εκλογικών συστημάτων της χώρας, ο κ. Τσίπρας την ψήφισε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, αποτελεί μια βόμβα αστάθειας σήμερα στα θεμέλια της χώρας και ο λόγος για τον οποίον -όπως φαίνεται- θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές είναι ακριβώς διότι μεσολαβεί αυτή η κάλπη της απλής αναλογικής.Έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και σε σας, ότι ο στόχος μας είναι μια αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, όχι μονοκομματική».
Και πρόσθεσε: «το εκλογικό αποτέλεσμα εν πολλοίς θα μας υποδείξει τις όποιες δυνατότητες συνεργασίας. Αλλά θα επαναλάβω ότι για εμένα η κάλπη η οποία θα καθορίσει τους κυβερνητικούς σχηματισμούς που θα κυβερνήσουν τη χώρα την επόμενη τετραετία, αν θα είμαστε μόνοι μας δηλαδή -εφόσον κερδίσουμε τις εκλογές- ή αν θα χρειαστεί να συμμαχήσουμε με άλλο κόμμα, θα είναι οι δεύτερες κάλπες, κ. Χατζηνικολάου, και όχι οι πρώτες. Διότι οι πρώτες, πολύ απλά, γίνονται με ένα εκλογικό σύστημα το οποίο από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε».
Όσον αφορά με ποιον θα συνεργαστούν ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα «μας το υποδείξει ο ελληνικός λαός, αν και εκτιμώ, κ. Χατζηνικολάου, κι αυτή είναι η προσδοκία μου, αυτός θα είναι ο στόχος μας και αυτό το επιχείρημα θα προτάξουμε στους πολίτες, ότι θέλουμε και μπορούμε στη δεύτερη κάλπη -στην πρώτη προφανώς ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά δύσκολος- να είμαστε αυτοδύναμοι. Και επαναλαμβάνω, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση. Το έχω αποδείξει πολλές φορές ότι είμαι σε θέση να κάνω μεγάλα ανοίγματα και να φέρω στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στην κυβέρνηση στελέχη…».
Τέλος, για τις σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων ανέφερε ότι «ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι. Αλλά, τελικά, το εκλογικό σώμα θα είναι αυτό το οποίο θα επιλέξει. Όμως, το βασικό δίλημμα των εκλογών παραμένει αν η χώρα θα συνεχίσει, σε αυτά τα ταραγμένα νερά τα οποία διανύουμε, όχι απλά στο δρόμο της σταθερότητας αλλά της προόδου. Έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα, κ. Χατζηνικολάου. Εγώ είμαι ο πρώτος ο οποίος θα σας πω ότι και λάθη έγιναν και πράγματα τα οποία ενδεχομένως να ήθελα να είχα κάνει, μέσα στην πίεση των γεγονότων και της συνεχούς διαχείρισης κρίσεων δεν είχα τη δυνατότητα να τα κάνω. Όμως σήμερα είμαι πολύ πιο συνειδητοποιημένος, όχι μόνο για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και πολύ πιο αποφασισμένος. Αυτόν τον δρόμο τον οποίον έχουμε χαράξει, αυτή την εικόνα της χώρας η οποία δεν έχει καμία σχέση, καμία σχέση -ήμουν σήμερα σε 30 αμερικανικά πανεπιστήμια τα οποία έρχονται να κάνουν συμπράξεις με ελληνικά πανεπιστήμια. Έλληνες φοιτητές θα πηγαίνουν δωρεάν να σπουδάζουν σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια. Πότε τα φανταζόμασταν όλα αυτά να γίνονται στην Ελλάδα; Αυτός είναι ο δρόμος. Μπροστά ή πίσω είναι το δίλημμα. Ξέρουμε το πίσω τι σημαίνει και ξέρουμε ότι τίποτα από αυτά τα οποία πετύχαμε δεν είναι δεδομένο».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >