Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 20 Φεβρουαρίου 2023 έβλεπε τον αρμόδιο υπουργό του να διαβεβαιώνει πώς η κυβέρνηση «δεν παίζει με την ασφάλεια των επιβατών» και αυτές οι δηλώσεις δεν του φάνηκαν προβληματικές. Σήμερα, κατόπιν τραγικού δυστυχήματος, ήρθε με ανάρτηση του στο facebook να διαπιστώσει ότι τελικά δεν είναι μόνο «προσωπικό σφάλμα» του σταθμάρχη, αλλά και η κυβέρνηση δεν είχε κάνει τίποτα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Ads

Στην ανάρτηση του που ξεκινά με μια «μεγάλη «ΣΥΓΓΝΩΜΗ» και καταλήγει με ένα «κερί στη μνήμη αυτών που έφυγαν τόσο άδικα και τόσο πρόωρα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί να βάλει σε σειρά τις σκέψεις του, όπως χαρακτηριστικά λέει και ζητά συγγνώμη στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα. Στην προκειμένη περίπτωση, θεωρεί δηλαδή τον εαυτό του περισσότερο εκπρόσωπο τύπου όλων των πρωθυπουργών της χώρας και λιγότερο ως «κυβερνήτη» που έχει τις τύχες τη χώρας στα χέρια του. Ο ίδιος είχε πει βέβαια στη βουλή ότι ο λαός «διαλέγει κυβερνήτη».

Διαβάστε: Μητσοτάκης μετά από πέντε μέρες: Τελικά δεν ήταν μόνο ανθρώπινο λάθος

Μοιράζεται δηλαδή τη συγγνώμη για να μοιραστεί και την ευθύνη. Η μεταστροφή της ρητορικής του είναι προφανής. Στην πρώτη του δήλωση μετά το δυστύχημα, επιχείρησε να επιρρίψει όλη την ευθύνη στο σταθμάρχη και να προχωρήσει παρακάτω.

Ads

Το μέγεθος όμως της τραγωδίας και ο ξεσηκωμός του κόσμου τον ανάγκασαν να επανέλθει με μια ανάρτηση στην οποία επιχειρεί να μοιραστεί τις ευθύνες με τους προηγούμενους. Η συνήθης δηλαδή πρακτική του «δεν φταίει η κυβέρνηση μας, αλλά όλοι οι υπόλοιποι». Είναι χαρακτηριστικό ότι επισημαίνει πως σε λίγους μήνες όλα θα ήταν έτοιμα και δεν θα είχε γίνει τίποτα από όλα αυτά, γεγονός που όπως γράφει «κάνει τον πόνο μου ακόμα μεγαλύτερο».

Εγκαίνια και πανηγύρια

Στην ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης γράφει ότι «Γνωρίζουμε όλοι ότι οι σιδηρόδρομοι της πατρίδας είναι βαθιά προβληματικοί».  Ξεχνάει βέβαια ότι την 1η Μαρτίου είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Κέντρο τηλεδιοίκησης Βορειου Ελλάδας, η οποία και ματαιώθηκε. Στην πραγματικότητα όπως αποκαλύφθηκε η επίσκεψη θα γινόταν σε ένα «κουφάρι» που δεν λειτουργεί, αλλά ο ίδιος ήταν έτοιμος να κάνει μια προεκλογική φιέστα για την ασφάλεια των τρένων και το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση. Τον πρόλαβε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μετά τη χθεσινή πανωλεθρία της παραίτησης του ενός από τα τρία μέλη που διόρισε η κυβέρνηση σε μια επιτροπή που θα διερευνούσε τα αιτία του ατυχήματος, ο πρωθυπουργός δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτή, έστω και αν στο μήνυμα του την πρώτη μέρα είχε πει ότι υπό τον υπουργό Γεραπετρίτη αυτή η επιτροπή θα παίξει τον σημαντικότερο ρόλο. Σήμερα ο πρωθυπουργός θυμήθηκε και πάλι τη δικαιοσύνη που θα «ερευνήσει ταχύτατα τη τραγωδία και θα αποδώσει ευθύνες». Σαν να κατεβάζει ρολά δηλαδή στην κυβερνητική επιτροπή που δεν πήγε και πολύ καλά σαν ιδέα, αφού οι ελεγχόμενοι ήταν και ελεγκτές και οι ίδιοι θα έβγαζαν πόρισμα για τις δικές τους ευθύνες. 

Διαβάστε: Τέμπη: Παραιτήθηκε ο Ζηλιασκόπουλος από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Επίσης σήμερα θυμήθηκε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την οποία θα ζητήσει τη «συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονα τρένα». Ξεχνά βέβαια ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παραπέμψει από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, λίγες μόλις ημέρες δηλαδή πριν το δυστύχημα, την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα των σιδηροδρομικών υποδομών στη χώρα. Επίσης, ο πρωθυπουργός λέει ότι θα ζητήσει επιπλέον Ευρωπαϊκά κονδύλια όπως αναφέρει, προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο. Βέβαια το πρόβλημα των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα δεν ήταν τα κονδύλια, αλλά που και πώς πήγαν.

Συμπόνια με χημικά

Στην ανάρτηση του κάνει αναφορά και «στα νέα παιδιά που διαδήλωσαν βουβά και ειρηνικά, κρατώντας ένα κερί και με σύνθημα «φταίει η κακιά η (χ)ώρα». Ένα σύνθημα που η αλήθεια του μας πονά όλους». Αν και δείχνει συμπόνια και κατανόηση στα παιδιά που διαδηλώνουν, δεν κάνει καμία αναφορά στους λόγους που δυο μέρες η αστυνομία έπνιξε στα χημικά τους διαδηλωτές ενώ ανάλογη ήταν η στάση της και στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Ούτε βέβαια βλέπει να έχει μερίδιο ευθύνης για το «φταίει η κακιά η (χ)ώρα». Τονίζει βέβαια το «ειρηνικά» για τις διαδηλώσεις, γιατί πάντα πρέπει να υπάρχει και ο φόβος. Τονίζει και το «βουβά», γιατί με την πολύ φασαρία υπάρχει κίνδυνος να ξυπνήσουν ορισμένοι.

Ο πρωθυπουργός επικαλείται την άμεση επέμβαση των πυροσβεστών και του στρατού. Επικαλείται επίσης την άμεση επέμβαση και τη συνδρομή του ΕΚΑΒ και των γιατρών, αυτών δηλαδή που εδώ και τέσσερα χρόνια τους θυμάται και τους εξυμνεί στα δύσκολα, αλλά τους ξεχνά πάντα στα εύκολα. Λίγες μέρες πριν το δυστύχημα οι γιατροί ήταν στο δρόμο και διεκδικούσαν ενίσχυση της Δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά έκανε πως δεν καταλαβαίνει και προχωρά κανονικά το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της υγείας. Μόλις όμως προέκυψε ανάγκη, προσέφυγε και πάλι στους γιατρούς και τα δημόσια νοσοκομεία. Από Δευτέρα το πιθανότερο είναι ότι θα τους ξεχάσει πάλι.

Γράφει και άλλα ο πρωθυπουργός στη ανάρτηση του, σε μια προφανή προσπάθεια να διαχειριστεί επικοινωνιακά την τραγωδία στα Τέμπη. Η προσπάθεια του δεν είναι εύκολη. Η πραγματικότητα κατέρριψε κάθε μύθο του περίφημου «επιτελικού» κράτους που έσκασε με κρότο. Σε μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει για την ψηφιακή ταυτότητα, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μοιράζει τις ευθύνες για την αδυναμία της κυβέρνησης του να έχουμε ασφαλείς σιδηροδρόμους.

Για μια κυβέρνηση που την ασφάλεια τον πολιτών την βλέπει μόνο στο πηλήκιο του αστυνομικού, η «προσωπική ευθύνη» έχει εδώ και καιρό μετατραπεί σε επιτελική ευθύνη και το «ήταν η κακιά η (χ)ώρα» μετατρέπεται σε εφιάλτη που στοιχειώνει τα προεκλογικά τους όνειρα.