Τον απολογισμό του ενός χρόνου διακυβέρνησης της ΝΔ έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι. Για την οικονομία παραδέχθηκε πως έρχεται δύσκολος χειμώνας αλλά πάει καλά, για τη λίστα Πέτσα θεωρεί ότι όλα έγιναν σωστά, επιβεβαίωσε ότι επίκειται ανασχηματισμός της κυβέρνησης, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και παραδέχτηκε ως λάθος, τους διορισμούς των διοικητών των νοσοκομείων.  

Ads

Στην αρχή της συνέντευξης ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως η δυσκολότερη απόφαση που κλήθηκε να πάρει τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ήταν «να κλείσουμε τη χώρα με αποφασιστικό τρόπο» λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. «Η απόφαση στον Έβρο ήταν αυτονόητη. Αλλά για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συλλέξω πολλά δεδομένα, να συζητήσω με τους ειδικούς… Πήραμε την απόφαση πιο νωρίς από άλλες χώρες και φαίνεται πως δικαιωνόμαστε. Πιο δύσκολη απόφαση ως προς την υλοποίησή της ήταν το ξανάνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «αυτό που με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά».

Σχετικά με το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας και για το εάν το σύστημα υγείας μπορεί να το αντέξει, είπε: «Ναι, είμαστε πιο έτοιμοι από ότι πριν από πέντε μήνες. Αντιμετωπίσαμε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο κύμα. Σήμερα, έχουμε περισσότερα κρεβάτια, οι γιατροί έχουν καλύτερη κατανόηση για το πώς αντιμετωπίζεται ο ιός και είναι πιο έμπειροι. Ελπίζουμε ότι το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ελπίζουμε ότι σύντομα, μέσα στο 2021, θα έχουμε και το εμβόλιο».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία και τα μέτρα της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ακόμα στη χώρα μας προστασία για τους πιο αδύναμους και ότι, παρότι σίγουρα έρχεται ένας «δύσκολος χειμώνας», τα στοιχεία δεν είναι αποκαρδιωτικά. Μάλιστα, ανέφερε ότι «η χώρα είναι πιο ισχυρή παρά την βαθιά ύφεση».

Ads

«Η πρόκληση για τους επόμενους 12 μήνες είναι η απορρόφηση των μεγάλων κραδασμών της κρίσης και η δραστική επιτάχυνση ενός πλαισίου τολμηρών αλλαγών, που θα αλλάξουν τη δομή της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «υποστηρίξαμε την ελληνική οικονομία με ένα συνολικό πακέτο που πλησιάζει τα 24 δισ. ευρώ. Μέχρι να έρθουν τα ευρωπαϊκά χρήματα, το κενό θα καλύψουν ο κρατικός προϋπολογισμός και οι ευρωπαϊκοί πόροι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Όλες οι χώρες θα βρεθούν με μεγάλο έλλειμμα το 2020».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τα λάθη της κυβέρνησης τους 12 αυτούς μήνες, υπενθύμισε την «υπόθεση με τους διοικητές των νοσοκομείων».
«Μαθαίνουμε από τα λάθη μας δεν διστάζουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε. Τέτοιο λάθος που κάναμε και το διορθώσαμε ήταν οι διορισμοί των διοικητών νοσοκομείων» ανέφερε και είπε ότι «άκουσα την κριτική της αντιπολίτευσης και διορθώσαμε το θέμα με τα δωμάτια καραντίνας. «Η πολίτικη διεύρυνση της ΝΔ σημαδεύτηκε με κριτήρια αξιοκρατικά και όχι πολιτικά. Ήταν άνθρωποι που μπήκαν σε θέσεις με αξιοκρατικά κριτήρια» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη λίστα των ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν για τη διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» είπε ότι δόθηκε στην δημοσιότητα μόνο όταν πληρώθηκαν τα ποσά και κάλυψε πλήρως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. 

«Δε θεωρώ ότι εδώ έγινε κάτι λάθος. Και εσείς το ξέρετε και εγώ το ξέρω και η οικογένειά μου το ξέρει πολύ καλά τι έγινε. Η μόνη δικαιολογημένη κριτική είναι ότι δεν εξηγήσαμε από την αρχή ότι αναθέσαμε σε μια εταιρεία να μοιράσει τα ποσά. Δεν δόθηκαν με πολιτική παρέμβαση», τόνισε.

Για τον ανασχηματισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές. Όταν είναι η ώρα να γίνουν, θα το μάθετε από εμένα».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν έχει πρόθεση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», διεμήνυσε και αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι «ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο να επιτίθεται στην κυβέρνηση, αλλά να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική για να βοηθά την κυβέρνηση να γίνεται καλύτερη».