«Για 10η φορά μέσα σε 12 μήνες είμαι εδώ για να μιλήσω για την πορεία της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύει πως η Δημοκρατία μας λειτουργεί, παρά τις επιπλοκές του κορονοϊού, αλλά και ότι η κυβέρνηση ενημερώνει τακτικά τα κόμματα και τους πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως που διεξάγεται με πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, σχετικά με την «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».

Ads

«Παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογο του. Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο δίμηνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας πανευρωπαϊκά.

«Δεν θα ήθελα να επικαλούμαι διεθνή στοιχεία που αποτυπώνουν επώδυνα δεδομένα. Θα πρέπει όμως να συμφωνούμε σε κάποια βάση συζήτησης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε πως: «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο. Εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε χάσει ακόμα 8.000 ανθρώπους, μία κωμόπολη» συμπλήρωσε.

Και αναφέρθηκε στη συνέχεια στους εμβολιασμούς, λέγοντας πως «είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις» αλλά και ότι «στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μίας γαλλικής μελέτης».

Ads

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα. Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα. Προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει» τόνισε επίσης ο Κ. Μητσοτάκης.

Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται

«Η τελευταία επίθεση του κορονοϊού χτυπά σφοδρά όλη την Ευρώπη» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει ότι «εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με μέτρα που λάβαμε τον Φεβρουάριο. Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται».

Μιλώντας στη συνέχεια για την κατάσταση στην Αττική, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία που δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά, για να σημειώσει πως: «Οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν. Χρειάζεται ειλικρινής ανάλυση της πραγματικότητας. Τώρα είμαστε σε μία διαφορετική φάση με επιθετικότερες μεταλλάξεις, έχουμε μία πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά καλύτερο καιρό και μαζικό εμβολιασμό. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται όπως το κάνουμε από την αρχή. Σε καμία χώρα δεν ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Πρέπει να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν, η στάση μας να διακρίνεται από ρεαλισμό και ευελιξία».

Η επιχείρηση «Ελευθερία» δουλεύει υποδειγματικά

«Πολλές φορές, μαζί με το Υπουργείο Υγείας χρειάστηκε να αλλάξουμε τακτική, όπως με τις καθυστερήσεις των εμβολίων», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του λέγοντας ακόμη πως σε αυτό το θέμα, «η Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά. Πράγματι πέτυχε στην αλληλεγγύη και απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια επαρκών ποσοτήτων και στην διάθεσή τους στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο εμβολιασμός στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργός». Ωστόσο, όπως είπε: «Η επιχείρηση ‘Ελευθερία’ δουλεύει υποδειγματικά και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τη αντιπολίτευση».

«Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στην χώρα και εξήγησε πως, «επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, ειδάλλως το μέτρο αυτό θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά καθώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση στα προάστια».

«Από Δευτέρα λειτουργεί το λιανεμπόριο, – συνέχισε – μέτρο που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει τους πολίτες σε αλλαγή συμπεριφορών. Αφού δούμε τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουμε την επαναλειτουργία των Λυκείων. Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα. Επιχειρούν να αμβλύνουν την κόπωση των πολιτών και να τους κατευθύνουν σε υπαίθριους χώρους, αλλά και να βοηθήσουν την Οικονομία».

«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως χρειάζεται. «Να μην δούμε συνωστισμό» γιατί «Με τον ίδιο τρόπο που μειώθηκαν οι περιορισμοί, μπορούν και να επανέλθουν εάν δούμε φαινόμενα συνωστισμού. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι δεν θα δούμε τέτοια φαινόμενα».

Σφοδρή επίθεση στη Φώφη Γεννηματά

Κατά τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με έμφαση στην Φώφη Γεννηματά αναφορικά με όσα ανέφερε η ίδια στη δική της ομιλία.

«Ήρθα και τοποθετήθηκα κάνοντας μια απόπειρα να μην διαφωνήσουμε για στοιχεία της πραγματικότητας και να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τι εισέπραξα: Από την κα Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό, από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό».

Απευθυνόμενος στην κα Γεννηματά, ο πρωθυπουργός είπε πως «σε όλες τις μετρήσεις οι ψηφοφόροι του κόμματός σας στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές και εσείς χρεώνετε στην κυβέρνηση όλα τα στραβά στον τόπο». Μάλιστα, αναφερόμενος στην πρωτολογία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, επισήμανε «Δεν μπορώ να μην αφήσω ασχολίαστη κα Γεννηματά μια φράση. “… με μπίζνες από την Μαξίμου…”. Αλήθεια; Αν έχετε κάτι συγκεκριμένο να ανεβείτε στο βήμα να τα πείτε. Δυστυχώς μου θυμίζετε ολοένα και περισσότερο τον κ. Τσίπρα ως προς τον καταγγελτικό σας λόγο» συμπλήρωσε.

Για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το γνωστό μοτίβο, ότι λίγο πολύ όλα τα έχουμε κάνει θάλασσα και ότι αυτή είναι η αλήθεια».

Επιπλέον, απυθυνόμενος  στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Πώς προσδιορίζετε τον όρο αλήθεια, αν όχι επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα; Δείξατε ένα χάρτη που δείχνει όντως αυτή την εβδομάδα κόκκινη. Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε. Αυτό που περιέγραψα είναι τα στατιστικά στοιχεία στους 13 μήνες. Για αυτά θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε. Το κάνατε και για τα εμβόλια. Πλην όμως εδώ πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας. Και τα δεδομένα δεν σας επιβεβαιώνουν και δεν είναι αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους πολίτες».

«Όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα. “κλείνετε με 1.000 κρούσματα και ανοίγετε με 3.500;”» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο βλέπαμε την τάση των κρουσμάτων. Αν δεν είχαμε κλείσει, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ τέτοια που πιθανώς να μην μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Το βρετανικό στέλεχος σε συνδυασμό με το καταχείμωνο έκαναν την μεταδοτικότητα του ιού πιο γρήγορη. Πήραμε μέτρα νωρίτερα.

«Έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν κόμματα που τρέφονται από την πανδημία» υποστήριξε κλείνοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Που θεωρούν ότι όσο υπάρχει η πανδημία έχουν συνεχές αντιπολιτευτικό όπλο για να ασκούν μόνιμη κριτική στην κυβέρνηση» συνέχισε για να συμπληρώσει: «Κύριε Τσίπρα κάποτε οι αντιμνημονιακοί έμειναν χωρίς μνημόνια μόνο με το νταούλι στο χέρι. Προσέξτε γιατί και οι κορωνοκάπηλοι θα μείνουν χωρίς κορωνοϊό»..