«Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση». Αυτή ήταν η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018. Για την ακρίβεια ήταν 31 Ιουλίου 2018 και ο πρόεδρος τότε της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου για την τραγωδία στο Μάτι.

Ads

Μια από τις ερωτήσεις που δέχτηκε από τους δημοσιογράφους και συγκεκριμένα από τη σημερινή κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη αφορούσε την πολιτική ευθύνη.

«Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. Η παραίτηση δεν είναι και καμία πράξη προσωπικής ευθύνης. Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν σήμερα να ασκούν τα καθήκοντά τους», απάντησε τότε και προσέθετε αυστηρά: «Μην έχετε καμία αμφιβολία: οι ευθύνες θα αποδοθούν. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει να ανατεθεί η διερεύνηση των ευθυνών για τις πυρκαγιές σε εφέτη εισαγγελέα και ειδικό εφέτη ανακριτή, είχε ζητήσει επίσης τις παραιτήσεις Σκουρλέτη, Δούρου, Τόσκα, αρχηγού Πυροσβεστικής, ΓΓ Πολ. Προστασίας, ενώ είχε αναπτύξει και το σχέδιο του για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με έμφαση στην πρόληψη, την ενημέρωση και με ασκήσεις προστασίας για όλους τους πολίτες.