Mήνυμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί στις προτάσεις του προέδρου Χριστόφια με πραγματική βούληση για την επίλυση του Κυπριακού, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μαξίμου.

Ads

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία Αθηνών – Λευκωσίας και αναφέρθηκε στις συχνές συνάντησεις του με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Όπως είπε, κατά τη σημερινή τους συνάντηση υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση από τον Κύπριο Πρόεδρο για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης της Γενεύης, ενώ συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, αλλά και ο συντονισμός των δύο χωρών εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ελπίζουμε, είπε ο κ. Παπανδρέου, η τουρκοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί στις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, με πραγματική βούληση για επίλυση και στόχο την επανένωση της νήσου και μία λύση που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό. Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ελληνική θέση για μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Είμαστε δίπλα στην Κύπρο όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας πως το Κυπριακό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην ελληνική εξωτερική πολιτική και επισημαίνοντας ότι χωρίς επίλυση Κυπριακού δεν μπορέι να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ads

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης ο συντονισμός των πολιτικών στο τομέα της ενέργειας. Τέλος, εξετάστηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στη «φίλη και γειτονική χώρα» Αίγυπτο, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Οι εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό

Η συνάντηση αυτή των κ. Παπανδρέου και Χριστόφια έγινε στον απόηχο της τριμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη, υπό τον γ. γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Εξάλλου, η κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς ο κ. Κι-Μουν ζήτησε από τον κ. Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, να εντείνουν τις προσεχείς εβδομάδες την προσπάθειά τους για συγκλίσεις και προανήγγειλε και νέα τριμερή συνάντηση σχετικά σύντομα.

Συζητήσεις για ενεργειακά ζητήματα

Νωρίτερα, ο διευθυντής του γραφείου του Κύπριου προέδρου Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε στο ΡΙΚ πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να συζητηθούν και άλλα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ σε ερώτηση κατά πόσο τίθεται θέμα έναρξης συζητήσεων για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου και Ελλάδας κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι «πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ με όλα τα γειτονικά κράτη».

Αντιδρά η Άγκυρα

Σημειώνεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εξειδικευθούν οι παράμετροι συνεργασίας, όσον αφορά την ενέργεια. Την ίδια ώρα, όμως, η Άγκυρα ετοιμάζεται μέσα στο 2011 να κάνει κινήσεις με στόχο να μπλοκάρει τις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ της Κύπρου με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, οι ενστάσεις της Άγκυρας σχετικά με τις ενεργειακές συμφωνίες της Κύπρου έχουν τόσο νομική όσο και πολιτική διάσταση. Νομικά, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η υφαλοκρηπίδα σε πέντε οικόπεδα που αγγίζουν την συμφωνία Α.Ο.Ζ. Κύπρου – Αιγύπτου εμπλέκουν και την Τουρκία. Πολιτικά, υποστηρίζει ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στη θάλασσα της Κύπρου, γι αυτό και δεν μπορεί η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση» να υπογράφει συμφωνίες, όπως αυτή με το Ισραήλ.

Μια άλλη διαφωνία της Τουρκίας σχετικά με τις προθέσεις της Κύπρου να προχωρήσει σε εξόρυξη φυσικού αερίου από τα χωρικά της ύδατα , σύμφωνα με την εφημερίδα Der Tagesspiegel, είναι ότι «η Τουρκία φοβάται ότι το τουρκικό τμήμα του νησιού θα παραμείνει αποκλεισμένο. Το θέμα θα έχει συνέπειες για το Κυπριακό και για τις τουρκικές σχέσεις με την Ελλάδα», όπως δήλωσε ο Τούρκος εμπειρογνώμων σε θέματα ενέργειας Mete Göknel.

Σχετικά με τη συμφωνία που συνήφθη το Δεκέμβριο μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών, ο Göknel τόνισε πως «αποτελεί για την Άγκυρα σήμα κινδύνου. Η τουρκική κυβέρνηση σχολίασε ότι η συμφωνία αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων… Η τουρκική πλευρά θεωρεί τη συμφωνία άκυρη, όπως δηλώνει εξοργισμένη η κυβέρνηση της Άγκυρας».

«Ελληνοκύπριοι και Ελλάδα παίζουν με τη φωτιά»

Εν τω μεταξύ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Βολκάν, αναφερόμενη στην επίσκεψη Χριστόφια στην Αθήνα, έκανε λόγο για κλιμάκωση των προκλήσεων της ελληνοκυπριακής διοίκησης, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, συζητώντας την υπογραφή συμφωνίας με την Ελλάδα για την ΑΟΖ και ξεκινώντας νέες έρευνες στα ανοιχτά της Λεμεσού και της Πάφου.