Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εγκύκλιος του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο Υπουργείο Μετανάστευσης προς του υπαλλήλους του υπουργείου, με την οποία τους γνωστοποιείται πως δεν επιτρέπεται να προσέρχονται ως μάρτυρες σε δίκες που το δημόσιο εγκαλείται για παράνομες πράξεις διαφορετικά θα διώκονται, καθώς αποτελεί «πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα».

Ads

Παράλληλα, το ζήτημα αποκτά και ευρωπαϊκή διάσταση μέσω σχετικής ερώτησης που κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου.

ΑΔΕΔΥ: Αντισυνταγματική η εγκύκλιος, να αποσυρθεί άμεσα

Την άμεση ανάκληση της επίμαχης εγκυκλίου ζητά με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, χαρακτηρίζοντάς την «αντισυνταγματική, αυθαίρετη και απαράδεκτη».

Ads

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με μια πρωτοφανή και πρωτόγνωρη στα ελληνικά χρονικά εγκύκλιο, η νομική σύμβουλος του κράτους, Ελένη Πασαμιχάλη, απαγορεύει στους Υπαλλήλους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να καταθέτουν ως μάρτυρες σε υποθέσεις με διάδικο το ελληνικό δημόσιο.

Χωρίς να επικαλείται καμιά διάταξη Νόμου και κανένα άρθρο του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα «απειλεί» με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις τους υπαλλήλους που θα καταθέσουν και χαρακτηριστικά αναφέρει: «… Η ένορκη κατάθεση υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το ελληνικό δημόσιο, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα»!!!

Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, έχουν εκ του Συντάγματος υποχρέωση μαρτυρίας και αληθείας ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ύστερα από τα παραπάνω, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θεωρεί τη συγκεκριμένη εγκύκλιο αντισυνταγματική, αυθαίρετη και απαράδεκτη και καλεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στο όνομα του οποίου υπογράφεται, να τη αποδοκιμάσει και την κυβέρνηση να την ανακαλέσει άμεσα.

Σφοδρές αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Για «πρωτοφανή εγκύκλιο» κάνει λόγο με ανάρτησή του στο facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Από τη μεριά του, ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, σημειώνει μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών πως  «η επίμαχη άποψη του μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία απευθύνει προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι επιεικώς απαράδεκτη»

«Το υπουργείο οφείλει να δηλώσει δημοσίως ότι δεν υιοθετεί τη γνώμη αυτή» καταλήγει ο κύριος Καμίνης.