Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ερωτάται γιατί έμεινε η μισή Αττική δύο ημέρες στον πάγο χωρίς ρεύμα επειδή χιόνισε, απαντά ότι… επί ΣΥΡΙΖΑ, οι οδηγοί εγκλωβίζονταν στην εθνική οδό για οκτώ ώρες.

Ads

Όταν ο αρμόδιος υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος ερωτάται γιατί κυκλοφορούν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ραβασάκια λογοκρισίας για το πρωθυπουργικό «φάουλ» της Ικαρίας, ρωτά «εάν είχε παίξει στην ΕΡΤ η φωτογραφία του κ. Τσίπρα στο κότερο». Στο ερώτημα γιατί πρέπει να αμείβεται ο πρόεδρος της ΕΡΤ με μισθό προέδρου του Αρείου Πάγου και  οι εντολείς της λογοκρισίας με μισθό γενικού γραμματέα υπουργείου, ο υφυπουργός απαντά ότι «χρειάζεται μεγάλο θράσος να μιλάνε για την ΕΡΤ οι άνθρωποι της ΕΡΤ του Καψώχα και της Ακριβοπούλου». Κι όταν ερωτάται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης για τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έκοψε προληπτικά την Ελλάδα στα δύο, πριν καν χιονίσει, για να μην πληρώσει πρόστιμο ο ιδιώτης διαχειριστής της εθνικής οδού, απαντά ότι «αυτοί που το ρωτούν, ας αναρωτηθούν τι έκαναν στο Μάτι όπου έκαψαν 100 ανθρώπους».

Η τελευταία απάντηση μπορεί και να υπερβαίνει την λεπτή κόκκινη γραμμή. Και να οδηγεί την πολιτική σύγκρουση στην σφαίρα της πολιτικής τυμβωρυχίας, όπως κατήγγειλε χθες το βράδυ και ο Νίκος Φίλης – εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το προληπτικό λουκέτο στην εθνική οδό.

Το δε σύνολο των υπουργικών απαντήσεων υπερβαίνει την κλασσική έννοια της διακυβέρνησης. Και παραπέμπει σε κυβερνώσα αντιπολίτευση.

Ads

Παραπέμπει επίσης σε επιλογή τοξικότητας και σκληρής πόλωσης από την πλευρά του Μαξίμου – είτε ως άμυνα μετά τις κατά συρροή ήττες του επιτελικού κράτους, είτε ως προσκλητήριο αντεπίθεσης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Στην Κουμουνδούρου οι περισσότεροι βλέπουν αστάθεια και πολιτική αγωνία πίσω από την τακτική της κυβέρνησης. «Ο κ. Χρυσοχοΐδης βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει», τόνισε στην χθεσινοβραδυνή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Όσο πιο καταγέλαστοι «, πρόσθεσε, «θα γίνονται στον ελληνικό λαό με την ανικανότητά τους, τόσο πιο χυδαίοι θα γίνονται στα κανάλια».

Αρκετοί επίσης βλέπουν πρόθεση να οδηγηθεί η πολιτική αντιπαράθεση σε τοξικό πεδίο, συμψηφισμούς και λασπομαχίες με προεκλογικό σχεδιασμό. Θεωρούν, δηλαδή, ότι στο τραπέζι του Μαξίμου βρίσκεται πάντα το σενάριο των πρόωρων εκλογών μόλις προκύψει «παράθυρο ευκαιρίας». Και σ΄αυτό το πλαίσιο λένε, με νόημα, ότι «οσονούπω, θα έρθει και η προανακριτική για τα βοσκοτόπια και τις καταγγελίες Καλογρίτσα κατά Παππά».

Ό,τι απ’ όλα κι εάν ισχύει, η κυβερνητική τακτική ενέχει τρεις κινδύνους.

Ο πρώτος είναι να μπει και η άλλη πλευρά στο ναρκοπέδιο των συμψηφισμών, της τυμβωρυχίας και της άθροισης νεκρών. Κι απέναντι στους νεκρούς στο Μάτι, για παράδειγμα, να αθροίσει τους νεκρούς της πανδημίας, της πλημμύρας στην Εύβοια, ή της «Μήδειας». Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πολιτική ηθική απέναντι σε μια κοινωνία σε εγκλεισμό, που ζει εδώ κι έναν χρόνο μετρώντας ημερήσιες λίστες θυμάτων.

Ο δεύτερος είναι εκτός από τα αμαρτήματα της κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ να ανασύρονται καθημερινά στην επιφάνεια και τα αμαρτήματα της διακυβέρνησης ΝΔ. Ήδη, χθες το βράδυ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Μάτι αναβαθμίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και είναι σήμερα γενικός γραμματέας στο υπουργείο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Ο τρίτος κίνδυνος είναι η πόλωση να λειτουργήσει. Και να ευνοήσει, ως είθισται, εκείνον που χάνει και αποσυσπειρώνεται και όχι εκείνον που κερδίζει. Κι εκείνος που, κατά τις δημοσκοπήσεις, κερδίζει και κυριαρχεί αυτήν την στιγμή δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης…