Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία απόψε στις 19:30, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στην 80η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ads

Δέκα παρεμβάσεις για την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτεία αποτελούν τον άξονα του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο χαρακτηριστικό τού νέου αναπτυξιακού μοντέλου είναι η αναδιανομή, η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας

Η χρηματοδότηση της ανάπτυξης θα προέλθει από πέντε πηγές: τις ανακεφαλαιοποιημένες συστημικές και συνεταιριστικές τράπεζες, το νέο ΕΣΠΑ, τη δημιουργία νέας αναπτυξιακής τράπεζας, το πρόγραμμα Γιούνκερ και τις συνεργασίες με την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο κατευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, στον αγροτικό τομέα, στις ξένες επενδύσεις και τις νέες κοινωνικές επιχειρήσεις.

Βασικός πυλώνας της ανάπτυξης είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν: απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων, Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, μειώσεις τιμών σε λιανεμπόριο και καύσιμα και συμπράξεις ελληνικών επιχειρήσεων με στρατηγικούς επενδυτές από το εξωτερικό.

Ads

Το μεσημέρι της Δευτέρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 10:30 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Το σημερινό του πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της 80ής ΔΕΘ, όπου θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO και τους εργαζόμενους και θα ξεναγηθεί σε περίπτερα.

Το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Τεχνόπολη.