Σε «θερμό χειμώνα» φαίνεται πως οδηγούμαστε και στο ζήτημα της ΔΕΗ με επίκεντρο τα κυβερνητικά σχέδια, τα οποία εκτός από την -προαναγγελθείσα άλλωστε από γαλάζια στελέχη- ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης φαίνεται πως περιλαμβάνουν και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων σε αυτήν.

Ads

Δεν είναι τυχαίο πως όλοι όσοι «αποκωδικοποίησαν» τις πρόσφατες ανακοινώσεις  εκ μέρους του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, επισημαίνουν πως αυτές οδηγούν σε μοντέλο εργαζομένων «δυο ταχυτήτων» στη ΔΕΗ: από τη μια, θα έχουμε τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους, που θα εντάσσονται πλέον με βάση ατομικές συμβάσεις και μάλιστα πολύ χαμηλότερες από την ισχύουσα επιχειρησιακή σύμβαση, την ίδια στιγμή που τα golden boys που θα αναλαμβάνουν τις διευθυντικές θέσεις θα αμείβονται με πολύ ψηλά ποσά, τα οποία θα καθορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η περίφημη «κατάργηση της μονιμότητας» στη ΔΕΗ, η οποία επίσης περιλαμβανόταν στις πρόσφατες ανακοινώσεις, είχε συντελεστεί από το 2012 και μάλιστα από τον ίδιο τον Κωστή Χατζηδάκη .

Αδαμίδης: Η κανονικότητα της κυβέρνησης είναι οι ατομικές συμβάσεις;

Από τη μεριά της, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία είχε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας, κάνει λόγο για «casus belli» προαναγγέλλοντας αντιδράσεις σε νομικό και αγωνιστικό επίπεδο.

Ads

«Δεν περίμενε κανείς να υιοθετηθεί μοντέλο ατομικών συμβάσεων στη ΔΕΗ» τονίζει μιλώντας στο tvxs ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, και προσθέτει με νόημα: «Η μονιμότητα έχει καταργηθεί από το 2012 κι αυτό το ξέρει καλά κι ο ίδιος ο κύριος Χατζηδάκης, καθώς ήταν αυτός που την κατήργησε. Τώρα φαίνεται πως θέλει να κάνει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Αυτό που επιχειρείται στην ουσία είναι όσοι προσληφθούν με τις όποιες διαδικασίες στη ΔΕΗ, να μην ενταχθούν στην ήδη υπάρχουσα συλλογική σύμβαση. Με απλά λόγια, πάμε για ατομικές συμβάσεις».

Σημειώνει παράλληλα ότι «είχε προχωρήσει και το 2012 η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά τουλάχιστον η τότε κυβέρνηση είχε να επικαλεστεί την κρίση αλλά και τη χρεοκοπία του κράτους», ενώ διερωτάται: «Τώρα τι έχει να επικαλεστεί; Δηλαδή η κανονικότητα της τωρινής κυβέρνησης είναι οι ατομικές συμβάσεις;».

Ο κύριος Αδαμίδης προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και μάλιστα σε πολλά επίπεδα αλλά και σε βάθος χρόνου. «Δεν πρόκειται για κάτι που θα ξεκινήσει αύριο και θα τελειώσει την επόμενη μέρα. Έχουμε να κάνουμε με μια συνεχή διεκδίκηση», υπογραμμίζει και συνεχίζει λέγοντας: «Βεβαίως και θα κινηθούμε δικαστικά, καθώς υπάρχουν ζητήματα θεμελιώδη. Δεν μπορείς να καταργείς συλλογικές συμβάσεις με ένα νόμο. Αυτά δεν τα έκανε ούτε η χούντα».

Απευθύνει ταυτόχρονα προειδοποίηση προς τη διοίκηση της επιχείρησης,  σχετικά με την εφαρμογή των εν λόγω ρυθμίσεων ακόμη κι αν αυτές ψηφιστούν από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. «Η διοίκηση της ΔΕΗ θα τα βρει μπροστά της όλα αυτά. Δηλαδή πιστεύει κανείς πως θα φέρει εργαζόμενους με αυτό το καθεστώς κι επειδή ψήφισε νόμο ο Χατζηδάκης, εμείς θα αποδεχθούμε να δουλεύουνε με το συγκεκριμένο καθεστώς και θα συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία της επιχείρησης;» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Φάμελλος: Μας γυρνάνε απευθείας στο 2012 – Καταναλωτές κι εργαζόμενοι στο στόχαστρο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται σχολιάζοντας στο tvxs τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις και ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Δημιουργούνται εργαζόμενοι “δύο ταχυτήτων”, με πολύ ακραία χαρακτηριστικά ανισότητας», σημειώνει και διευκρινίζει: «Με άλλα λόγια, για ορισμένους εκλεκτούς της πολιτικής ηγεσίας, τα λεγόμενα golden boys, στη μεσαία και ανώτερη στελέχωση, θα επιτρέπεται η μεταγραφή από την αγορά, δίνοντάς τους πολύ υψηλές αμοιβές εκμεταλλευόμενοι ρυθμίσεις και του “αντιαναπτυξιακού” νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Αντίθετα, για τους νεοεισερχόμενους στη ΔΕΗ προβλέπει την εξαίρεσή τους από συλλογικές συμβάσεις, άρα την αμοιβή τους πολύ κάτω από τα όρια της αγοράς. Όλα τα παραπάνω υπακούουν στη λογική Βρούτση για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό είναι ακραίο».

Ταυτόχρονα, ο κύριος Φάμελλος αναφέρεται και σε μια ακόμη διάσταση όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ: «Έχουμε το εξής παράλογο: μια επιχείρηση, η οποία είναι δημόσια κι όπου το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται από την κυβέρνηση να προσλαμβάνει εργαζόμενους εκτός ΑΣΕΠ, δηλαδή μη δημόσιο διαγωνιστικό πλαίσιο αλλά και μη διαφανές. Έχουμε λοιπόν ένα πρώτο σοβαρό ζήτημα που αφορά τη διαφάνεια. Θα περιμένουμε βέβαια και το πλήρες κείμενο για να πούμε περισσότερα». 

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ευρύτερο πλαίσιο των ανακοινώσεων Χατζηδάκη επισημαίνει: «Μας πάει απευθείας στο 2012, δηλαδή σε σενάρια ιδιωτικοποίησης που συζητούνταν τότε με την τρόικα στο πλαίσιο του Μνημονίου και το επεδίωκε τότε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Τα σχέδια λοιπόν της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν λοιπόν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υποδομών, δηλαδή των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Η λογική τους είναι ξεπουλάμε από τα έτοιμα. Τρώμε από τα έτοιμα με άλλα λόγια.».

Κάνει δε λόγο για μοντέλο που πλήττει τους καταναλωτές, αναφέροντας: «Αντί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση της ΝΔ την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το διαφανές πλαίσιο ανταγωνισμού για παρόχους υπηρεσιών με καλύτερες τιμές και υπηρεσίες, κάνει ακριβώς το αντίστροφο. Προωθεί ένα μονοπωλιακό κρατικοδίαιτο μοντέλο παραχώρησης δημόσιων υποδομών.  Αυτό ισχύει και στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια».

Ταυτόχρονα, ο κύριος Φάμελλος κάνει λόγο για απόπειρα πλήρους παραπλάνησης της κοινής γνώμης εκ μέρους του υπουργού Ενέργειας, σε ότι έχει να κάνει τόσο με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης αλλά και την επιβάρυνση των καταναλωτών.

«Συνεχίζει να παραπλανά σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της ΔΕΗ. Δηλαδή, με τα αποτελέσματα  του πρώτου εξαμήνου, που ήταν αποτελέσματα ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ο κύριος Χατζηδάκης πάει να τα οικειοποιηθεί, ισχυριζόμενος ότι αυτά οφείλονται στη δική του αναίτια αύξηση», επισημαίνει και συνεχίζει: «Αυτό που εμείς έχουμε ήδη ποσοτικοποιήσει είναι ότι ο κάθε καταναλωτής θα πληρώσει 100 ευρώ περισσότερα τον χρόνο λόγω του κυρίου Χατζηδάκη. Εκ τούτου η ΔΕΗ χάνει συνεχώς πελάτες από εκείνη τη μέρα και μετά, αφού όλοι οι ιδιώτες πάροχοι διεκδικούν πλέον το πελατολόγιό της, καθώς έχουν το προνόμιο να εμφανίζονται ως πιο φθηνοί και πιο ανταγωνιστικοί».

«Με άλλα λόγια ο κύριος Χατζηδάκης είχε αναίτιες αυξήσεις -αν και τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δεν ήταν τόσο αρνητικά-, παραπληροφορώντας για να δημιουργηθεί ένα απόθεμα, το οποίο φαίνεται ότι πλέον εποφθαλμιούν και τα νέα  golden boys  που έρχονται στη ΔΕΗ» σημειώνει ο κύριος Φάμελλος και καταλήγει κάνοντας αναφορά και στην πρόσφατη έκθεση των ορκωτών λογιστών για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. «Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στην έκθεση που δημοσιοποίησαν στις 24 Σεπτεμβρίου ουδέποτε δήλωσαν πως έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά της ΔΕΗ. Αυτό δηλαδή που ισχυρίζεται ο κύριος Χατζηδάκης. Αυτό που λένε απλά και ρητά είναι ότι οι οικονομικές καταστάσεις συμπληρώθηκαν με βάση τους λογιστικούς κανόνες» λέει ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.