Θύμα της επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ στη δημόσια Παιδεία πέφτει και το δημοφιλές και ευρείας αποδοχής κοινωνικό μέτρο των δωρεάν σχολικών γευμάτων. Η απουσία αυτών των γευμάτων που καταγράφονται από την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε πολλά σχολεία της χώρας, έχουν αναστατώσει και εξοργίσει την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ προκαλούν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφού σχετικές ερωτήσεις καταθέτουν και κυβερνητικοί βουλευτές, με τις καταγγελίες να προέρχονται και από προσκείμενες στη Νέα Δημοκρατία αυτοδιοικητικές αρχές.

Ads

Βαθιά γνώστρια του θέματος, αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, εξηγεί στο Τvxs.gr, τι συμβαίνει με τα σχολικά γεύματα και τις αιτίες.

«Κάθε χρόνο, την Άνοιξη, γίνονται οι διαγωνισμοί για τα σχολικά γεύματα» σημειώνει η Θ. Φωτίου. «Έτσι και την περασμένη Άνοιξη προκηρύξαμε 185.000 καθημερινά σχολικά γεύματα, στους περισσότερους δήμους της χώρας, με 71 εκατομμύρια ευρώ». Εξηγεί, ότι λόγω της προφανούς σημασίας του αντικειμένου – δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας και μάλιστα αυτής των παιδιών – ο διαγωνισμός αυτός δεν προκρίνει την φθηνή τιμή προσφοράς, αλλά επικεντρώνεται στην ποιότητα. Ακόμη ένα βασικό κριτήριο είναι η τόνωση της ντόπιας αγοράς, μέσω της προμήθειας πρώτων υλών για την παρασκευή των γευμάτων. «Άρα οι εταιρείες παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό με βάση την εμπειρία τους και με βάση τα προϊόντα που προτείνουν. Να είναι φρέσκα και εποχής. Αυτόν τον διαγωνισμό τον κάναμε».

Διαβάστε επίσης

Τον περασμένο Αύγουστο επιλέχθηκαν οι ανάδοχοι για τα 2/3 των γευμάτων. Για το 1/3, δηλαδή για τα 54.000 γεύματα, υπήρχαν ενστάσεις, όπως αναμένεται σε κάθε διαγωνισμό. Όπως σημειώνει η Θ. Φωτίου, η κυβέρνηση αδιαφόρησε να «τρέξει» τις ενστάσεις. «Τις παράτησαν. Δεν τις τρέξανε. Εμείς κάθε χρόνο προσπαθούσαμε μέχρι τον Δεκέμβρη να έχουμε δώσει σε όλα τα σχολεία γεύματα».

Ads

Σε αυτό το σημείο η συνομιλήτριά μας εφιστά την προσοχή στις πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες των σχολικών γευμάτων. Έτσι, τα σχολικά γεύματα που διανέμονται είναι ειδικά μελετημένα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και προσαρμοσμένα στην μεσογειακή διατροφή, ενώ, παράλληλα, είναι ποιοτικά μαγειρεμένα, με γεύσεις που αγαπούν τα παιδιά. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι, όπου έτρεξε το πρόγραμμα, είχαμε αύξηση της προσέλευσης στο σχολείο, αλλά και αύξηση της σχολικής απόδοσης. Ενώ, τα σχολικά γεύματα θεωρούνται διεθνώς ως βασικό μέτρο κατά της δημογραφικής μείωσης.

Το αποτέλεσμα της συνειδητής αδιαφορίας της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να μην χορηγούνται γεύματα σε πολλά σχολεία. «Όλη η δυτική Θεσσαλονίκη, 18.000 γεύματα, δεν έχουν προσφέρει ούτε ένα» σημειώνει χαρακτηριστικά η Θ. Φωτίου.

Από πού προκύπτει όμως ότι πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή; Η Θ. Φωτίου μας εξηγεί, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει τον διπλασιασμό του κονδυλίου των 71 εκ. ευρώ για το 2020, έτσι ώστε, από τα 185.000 παιδιά, να φτάσουν να απολαμβάνουν δωρεάν γεύμα 400.000 παιδιά. Ο στόχος ήταν, το 2021 «να πάμε σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, ώστε όλα τα παιδιά να τρώνε δωρεάν σχολικά γεύματα».

Αντίθετα, η κυβέρνηση, προχώρησε σε άγρια περικοπή και του κονδυλίου των 71 εκ. ευρώ, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού που ψήφισε, με αποτέλεσμα, τα λεφτά για σχολικά γεύματα για το 2020 να μειωθούν κατά 30 εκ. ευρώ. «Η κυβέρνηση λοιπόν» τονίζει η Θ. Φωτίου, «η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου που είχε γεύματα στα ιδιωτικά σχολεία πήγαινε και μάθαινε τι σήμαινε υγιεινή διατροφή, τα κόβει για τα δημόσια σχολεία. Γιατί έχουν ταξική μεροληψία. Είναι κατά του δημόσιου σχολείου». Η ίδια σημειώνει επίσης πως λόγω των αντιδράσεων «δεν είναι εύκολο να κόψουν ένα τόσο κοινωνικό μέτρο με ευρεία αποδοχή». «Τα σχολικά γεύματα είναι νόμος του κράτους. Αυτοί πάνε να τα καταργήσουνε διά της διολισθήσεως».

Πυρά και εκ των έσω στην κυβέρνηση

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί και στο εσωτερικό της κυβέρνησης από την κοινωνική αναστάτωση που έχει προκαλέσει το χτύπημα στο μέτρο των σχολικών γευμάτων είναι η Ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου, αναφορικά με την καθυστέρηση της υλοποίησης του Προγράμματος Σίτισης σε σχολεία τεσσάρων δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, γίνομαι δέκτης του θέματος αυτού από οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη τα γεύματα, με αποτέλεσμα να μην σιτίζονται τα παιδιά τους. Από οικογένειες, που από την περίοδο της κρίσης και μετά βιώνουν σκληρές συνθήκες διαβίωσης», σημειώνει η Άννα Ευθυμίου.

Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα εντοπίζεται σε σχολεία των δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών, Κορδελιού-Ευόσμου και Ωραιοκάστρου, όπου παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν τα γεύματα, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνονται στο σχετικό πίνακα του ΟΠΕΚΑ.

Παράλληλα, η βουλευτής της ΝΔ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, τόσο για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών, όσο και για την ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΑ, τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς.

Παραθέτοντας τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, που αφορούν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», η Άννα Ευθυμίου ερωτά τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων τι προτίθενται να κάνουν και πότε σχετικά με την υλοποίηση του Προγράμματος Σίτισης στους προαναφερόμενους δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρέμβαση της «Ανοιχτής Πόλης»

«Περισσότεροι από οχτώ χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης κοινότητας του Δήμου Αθηναίων δεν λαμβάνουν σχολικά γεύματα από την αρχή της χρονιάς. Έχουμε ήδη αναφερθεί σε αυτή την άσχημη εξέλιξη με δημόσια μας παρέμβαση από τον Δεκέμβρη. Τίποτα όμως δεν έχει αλλάξει. Η Δημοτική Αρχή δεν έχει προχωρήσει σε καμία πρωτοβουλία για την άσκηση πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση» καταγγέλλει και ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος.

«Πριν από λίγες μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας η περίπτωση μιας μαθήτριας στον Πύργο, που λιποθύμησε από την πείνα. Οφείλουμε να δράσουμε πριν επιστρέψουμε σε αυτή την “κανονικότητα”. Ζητάμε την άμεση επαναλειτουργία του προγράμματος για το σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία» καταλήγει.