Θολό είναι το τοπίο σε ό,τι αφορά στη διατήρηση ή μη των sms για την μετακίνηση και τις αγορές, με την κυβέρνηση να εμφανίζει συνεχείς ανακολουθίες.
Για παράδειγμα, ενώ δύο υπουργοί έλεγαν το πρωί της Τετάρτης ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο κατάργησης του SMS για τα ψώνια, λίγο αργότερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είπε ότι από τις 15 Μαΐου και μετά «θα δούμε τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να επανεξεταστεί».

Ads

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς συγκεκριμένα για τα SMS, τόνισε ότι μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχουμε SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις, ενώ για τα εμπορικά καταστήματα και το SMS στο 13032 είπε πως ενδεχομένως να διατηρηθούν προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει ο τρίωρος χρονικός περιορισμός.

Όμως, επισήμανε πως το click inside οδεύει προς κατάργηση, επομένως και τα SMS από τα εμπορικά καταστήματα για να μπορέσουμε να κάνουμε τα ψώνια μας. «Δεν χρειάζεται κατά τη γνώμη μου» σημείωσε στον ΑΝΤ1 και εξήγησε πως «το μήνυμα είναι άλλο, είναι ο τρίωρος περιορισμός, αυτό ενδεχομένως να διευρυνθεί».

«Η εστίαση πήγε πολύ καλά τις δύο ημέρες που άνοιξε. Αυτή τη βδομάδα το υπουργείο θα κάνει τις προτάσεις του στους ειδικούς για άνοιγμα των φροντιστηρίων μαζί με τα σχολεία και την κατάργηση των μηνυμάτων για το λιανικό εμπόριο για όπου ισχύει το click inside. Θα κάνουμε τις προτάσεις μας και θα αναμένουμε τις αποφάσεις των επιδημιολόγων. Η διεύρυνση του ωραρίου αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι» εξήγησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Ads

Λιγότερο βέβαιη, ωστόσο, για όλα τα παραπάνω εμφανίστηκε η Αριστοτελία Πελώνη. Μιλώντας στον Alpha 98.9, και ερωτηθείσα πότε θα ανοίξουν παιδικοί σταθμοί, φροντιστήρια και γυμναστήρια, η Αρ. Πελώνη τόνισε: «Προφανώς είχαμε πολύ κόσμο έξω και σε επαφές τις μέρες του Πάσχα, έχουμε τα ανοίγματα τη Δευτέρα (σ.σ.: σχολεία), θα πρέπει να συνυπολογστούν αυτά πριν προχωρήσουμε σε κάτι άλλο».

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει αγωνία για πολλά πράγματα, θα πρέπει ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί και να πάμε σταδιακά σε φάσεις επανεκκίνησης δραστηριοτήτων. Άρα, θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί πώς έχουν λειτουργήσει όλα τα προηγούμενα για να μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, το λογικό είναι να αξιολογηθεί η κατάσταση, όχι νωρίτερα από τις 15 Μαΐου επισημαίνοντας: Υπάρχει μια σταθεροποίηση στην επιδημιολογική εικόνα, έχει αποδείξει, βέβαια, η ζωή πόσο εύθραστο μπορεί να είναι αυτό. Εξαρτάται βέβαια από όλους μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να φοράμε τη μάσκα, να τηρούμε τις αποστάσεις και φυσικά εφόσον μας δίνεται το δώρο του εμβολιασμού, σπεύδουμε και δεν το αφήνουμε. Όσο πιο γρήγορα κάνει κάποιος το εμβόλιο τόσο πιο θωρακισμένος είναι».

Όπως είπε, μάλιστα, «προκύπτει και από τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, το 95% όσων μπαίνουν σε ΜΕΘ είναι κατά κύριο λόγο συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Όσον αφορά τα φροντιστήρια και τους παιδικούς σταθμούς, αν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν πριν από τις 15 Μαΐου, η ίδια είπε «όχι, δεν το βλέπω». «Στους παιδικούς σταθμούς είναι πιο δύσκολο για τα παιδιά να φοράνε μάσκες, τα self tests είναι ένα ερωτηματικό, άρα θα πρέπει να περιμένουμε», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τόνισε ότι στις 15 Μαΐου που ανοίγει ο τουρισμός, θα επιτραπούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Αναφορικά με την κατάργηση των SMS, η κ. Πελώνη επισήμανε πως «έχει μια αξία το SMS και σε συμβολικό επίπεδο, ακριβώς για να μην εφησυχάζουμε. Δεν είμαστε στο τέλος αυτή τη στιγμή, θέλω να πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της περιπέτειας. Ωστόσο, έχουμε ακόμη δρόμο».

ΣΥΡΙΖΑ: Η απαξιωμένη ανοησία του SMS

«Η κυβέρνηση διατηρεί την απαξιωμένη ανοησία του SMS για να διαπαιδαγωγήσει τους πολίτες», τονίζει αιχμηρά το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θυμίζοντας ειδικότερα την δήλωση Γεραπετρίτη αλλά και το σημερινό μπάχαλο με τα SMS.

«Ο κ. Γεωργιάδης σήμερα ανακοίνωσε πως θα εισηγηθεί την κατάργηση του SMS για το λιανεμπόριο και την ίδια ώρα η κα Πελώνη παρέπεμψε την «επανεξέταση» μετά τις 15 Μαΐου» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ.

«Το μπάχαλο και ο εμπαιγμός των πολιτών από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζεται κάθε μέρα».