«Όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική», εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, ενώ αποδίδουν επικοινωνιακά χαρακτηριστικά στην φράση «game is over» που απηύθυνε χθες o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ads

«Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους και 3 εκατ. φτωχούς ενώ χιλιάδες οικογένειες ζουν χωρίς εισόδημα μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι», απάντησε ο πρωθυπουργός στην προκλητική αναφορά του Τουσκ, προειδοποιώντας τον πως «κανείς δεν πρέπει να υποτιμά μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής «κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των θεσμών εντός 24 ωρών». Ωστόσο όπως τονίζουν «η πρότασή τους είναι ένα σκληρό μνημόνιο που προβλέπει σκληρά μέτρα, υψηλό ΦΠΑ κ.α.» και υπογραμμίζουν ότι «όσο βέβαια η Ελλάδα δεν υποχωρεί οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική».

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να χαράξει την τακτική των επομένων 24 ωρών που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την επίτευξη ή όχι συμφωνίας.

Ads