«Εάν η υποκρισία είναι η μία όψη της αντιπολιτευτικής τακτικής Μητσοτάκη, η άλλη μπορεί να είναι η υπονόμευση – η επικίνδυνη υπονόμευση όχι μόνον της χώρας, αλλά και των συμφερόντων των συνταξιούχων». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη και, με βάση τα γεγονότα και τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, μάλλον έχουν ισχυρούς λόγους να το πιστεύουν.

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον σοσιαλδημοκράτη, είπε στον Ολαφ Σολτς να μη διανοηθεί να «χαριστεί» στην ελληνική κυβέρνηση ή να κάνει τα «στραβά μάτια» για τη μη υλοποίηση των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο. Φέρεται, δε, να τον προειδοποίησε να μην «υποκύψει», διότι θα τον εκθέσει τόσο στην ομογάλακτή του καγκελάριο Μέρκελ αλλά και δημόσια.

«Ντροπή, ντροπή, ντροπή κύριε Μητσοτάκη» ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού στην Βουλή, ενώ χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο του Νίκου Παππά στο twitter: «Ο κύριος Μητοστάκης γυρνάει στην Ευρώπη και ζητά να εμμείνουν στις περικοπές για να μην ωφεληθεί η κυβέρνηση. Αυτή είναι η φανέλα της Εθνικής που φορά στο εξωτερικό», έγραψε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να αποκρούσει τις αποκαλύψεις φωνάζοντας – τρις – στον πρωθυπουργό «είστε ψεύτης», οι ίδιες οι κινήσεις του όμως, όπως κι εκείνες του κόμματός του, μάλλον έρχονται να επιβεβαιώσουν εμπράκτως τις πληροφορίες για τα έργα και τις ημέρες του στη Γερμανία. Και να εγείρουν βάσιμα ερωτήματα για το εάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον της ψηφοθηρίας και της ανόδου στην εξουσία δεν διστάζει να υπονομεύσει τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας και, μαζί, και την προοπτική της άμβλυνσης του φορτίου της λιτότητας.

Ads

Προκειμένου να πείσει ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν έχουν επενδύσει, και δεν επιζητούν, τη μείωση των συντάξεων, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε από τη Βουλή ότι η ΝΔ θα καταθέσει «εδώ και τώρα» τροπολογία για την ακύρωση των ψηφισμένων μέτρων του 2019. Τον είχε ήδη προλάβει, με την κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου το Κίνημα Αλλαγής – μια πρόταση μάλιστα την οποία πανηγύριζαν ως «κίνηση ματ» στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η υπόθεση όμως δεν είναι για πανηγυρισμούς και η πρωτοβουλία Μητσοτάκη, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, δεν αποτελεί στην ουσία παρά μια ακόμη κίνηση υπονόμευσης της προσπάθειας να ανασταλούν οι περικοπές στις συντάξεις. Και τούτου, όπως λένε, διότι άπαντες γνωρίζουν – και, προφανώς, και ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ μετά το ταξίδι του στο Βερολίνο – ότι σ’ αυτήν τη συγκυρία δεν έχουν ωριμάσει ακόμη οι συνθήκες για την ακύρωση των ψηφισμένων μέτρων του 2019.

Ο σχεδιασμός που υπάρχει όχι μόνον στην κυβέρνηση, αλλά και σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κέντρα, προβλέπει ότι το εγχείρημα επαναδιαπραγμάτευσης των ψηφισμένων περικοπών θα βασιστεί σε καθαρά οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία. ‘Ητοι, σε απτές αποδείξεις από την ελληνική πλευρά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% επιτυγχάνεται χωρίς να χρειαστούν οι μειώσεις στις συντάξεις όπως υποστήριζε το ΔΝΤ, και ο στόχος – αφού θα υπάρχουν τα τεκμηριωμένα δεδομένα και στοιχεία – θα είναι να μην εφαρμοστούν ούτε τα ψηφισμένα μέτρα ούτε τα αντίμετρα.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού, η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί ότι το θέμα των συντάξεων θα εξεταστεί στις 15 Οκτωβρίου μαζί με τον νέο προϋπολογισμό μόνον τυχαία δεν είναι, διότι τότε θα έχει διαμορφωθεί το αναγκαίο δημοσιονομικό υπόβαθρο. ‘Εως τότε και δη πριν από την επίσημη λήξη του Μνημονίου στις 20 Αυγούστου, όπως λένε οι ίδιες πηγές, οποιαδήποτε απόπειρα ακύρωσης των μέτρων το μόνον που μπορεί να κάνει είναι «να διεγείρει τα αρνητικά αντανακλαστικά του σκληρού άξονα των δανειστών» – δηλαδή, «να κάψει τον σχεδιασμό της άρσης των μέτρων σε συμφωνία με τους θεσμούς».

Κοινώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η τροπολογία του, ακόμη κι… εάν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, δεν θα είχε καμία τύχη να περάσει σ’ αυτήν  τη συγκυρία, καθώς πέραν των άλλων θα συνιστούσε μονομερή ενέργεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Και το μόνο που πετυχαίνει είναι να τορπιλίζει – σκοπίμως, άραγε; – το σχέδιο μιας συμφωνημένης, έστω και σιωπηλά, αναστολής των ψηφισμένων περικοπών στον ενδεδειγμένο χρόνο…