Κρίσιμη και καταλύτης σημαντικών πολιτικών εξελίξεων θεωρείται η εβδομάδα που ξεκίνησε. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, στις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ στις 4.30 το απόγευμα είναι προγραμματισμένο άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 του μήνα.
Ads
Στη Σύνοδο αναμένεται να γίνει αναθεώρηση της συνθήκης της 21ης Ιουλίου, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες θα διευθετηθούν αργότερα. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν ότι είναι καλό να αποφευχθεί η πλήρης χρεοκοπία, μέσω της εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών στο «κούρεμα». Ωστόσο εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο αν θα γίνει εφικτό, καθώς η Γερμανία θέλει επαρκή αναδιάρθρωση, ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις των αγορών ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους. Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μερκελ φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι όποια λύση βρεθεί πρέπει να είναι μόνιμη, ώστε η ελληνική υπόθεση να μην προκαλεί κραδασμούς στην ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση εντός συνόρων πρέπει να πείσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πως από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών εξαρτάται η εκταμίευση της 6ης δόσης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που εκτός συνόρων συνεχίζονται οι διεργασίες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους σε Ευρώπη και Ελλάδα ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου και της G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου.
Την ίδια στιγμή κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με αποκορύφωμα τη 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με συνέντευξη που παραχώρησε στο “Πρώτο Θέμα” αναφέρει πως “δεν μπορεί να εγγυηθεί για άμεση λύση τώρα” και βάζει τέλος στα σενάρια τω ν πρόωρων εκλογών δηλώνοντας πως “Εμείς κάναμε τη δική μας επιλογή, να συνεχίσουμε τη μάχη για τη σωτηρία και αλλαγή της χώρας, να τραβήξουμε μόνοι μας το κουπί, για όσο χρειαστεί”.
Σε άλλη παρέμβασή του, με άρθρο στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο κ. Παπανδρέου κάνει την αυτοκριτική των 30 χρόνων ΠΑΣΟΚ.Το πολυνομοσχέδιο, που εισάγει την εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο, αλλά και τις νέες φορολογικές κλίμακες, συναντά μεγάλες αντιστάσεις, οι οποίες κορυφώνονται με την 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και δεκάδες άλλες απεργίες, που καταδεικνύουν τον κοινωνικό αναβρασμό.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση βιώνει την επανάληψη ενός θρίλερ που έχει ξαναζήσει σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες τον τελευταίο καιρό, με «πράσινους» βουλευτές να απειλούν είτε με «όχι» στην ψηφοφορία στη Βουλή είτε και με παραίτηση.Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή θα λειτουργεί ως κέντρο διαχείρισης κρίσεων και όλοι οι υπουργοί θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση.
Παράλληλα, η αστυνομία αποκτά βαρύνοντα ρόλο, καθώς τής έχει ανατεθεί να εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο, ώστε να επεμβαίνει σε περιπτώσεις που θίγεται το δημόσιο συμφέρον και να μην δοθεί η εντύπωση ότι το κράτος έχει παραλύσει
Τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με όλη την κοινωνία, τόσο εξαιτίας των αλλαγών που επέρχονται για διάφορες επαγγελματικές ομάδες, όσο και εξαιτίας όλων των εισπρακτικών μέτρων που έρχονται πιο μπροστά, προκαλούν ταραχή στους κόλπους της «πράσινης» κοινοβουλευτικής ομάδας.
Η κρίση κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την κριτική που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών. Αντιμέτωπος με τα «πυρά» των βουλευτών, ο κ. Βενιζέλος πέρασε στην αντεπίθεση με μια φράση: «Αν είμαστε τόσο αναποτελεσματικοί, τότε ρίξτε μας» είπε.
Διαφωνία για το άρθρο 37 εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει στην ψηφοφορία. Ο Θωμάς Ρομπόπουλος δήλωσε πως θα ανεξαρτητοποιηθεί και η πρώην Υπουργός Λούκα Κατσέλη πως δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά το πολυνομοσχέδιο.
Σε ρόλο πυροσβέστη ο Παπανδρέου
Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Πρώτο Θέμα” τονίζει ότι ποτέ του δε σκέφτηκε να τα παρατήσει, να φυγομαχήσει, ενώ εύχεται να μπορούσε να δώσει μια άμεση λύση. Συγκεκριμένα, για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής αναφέρει:«Αυτό για το οποίο παλεύουμε είναι να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας». Για την οικονομική κρίση της χώρας ο κ. Παπανδρέου δηλώνει πως : «Θα ήθελα πολύ να εγγυηθώ σε όλους μια άμεση λύση, μια καλύτερη ζωή σήμερα. Θα ήμουν ο ευτυχέστερος άνθρωπος του κόσμου αν μπορούσα να το κάνω. Αλλά δεν μπορώ», ενώ συνεχίζει λέγοντας: «αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για όλους μας στην Ευρώπη» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Για τις δικές του προθέσεις σημειώνει: «Ούτε διαμαρτύρομαι ούτε εγκαταλείπω. Ούτε στιγμή δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσα να τα παρατήσω, να φυγομαχήσω», ενώ προσθέτει πως: «εμείς κάναμε τη δική μας επιλογή, να συνεχίσουμε τη μάχη για τη σωτηρία και αλλαγή της χώρας, να τραβήξουμε μόνοι μας το κουπί, για όσο χρειαστεί».
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι: «Πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων για να μην αφήσω τη χώρα να χρεοκοπήσει», ενώ δήλωσε πως: «Πονάω, θλίβομαι, αγανακτώ, αλλά δεν το βάζω κάτω, ούτε θα το βάλω».
Παράλληλα, σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Παπανδρέου προχωρά σε αυτοκριτική για τα 30 χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.
«Πολλές φορές σταθήκαμε αδύναμοι να προχωρήσουμε σε ανατροπές και ρήξεις, καθώς επικράτησε ο συμβιβασμός με συντεχνιακές ομάδες έναντι του γενικού συμφέροντος» αναφέρει και προσθέτει: «Συχνά κυριάρχησε η ενσωμάτωσή μας στις κρατικές και πελατειακές δομές, δηλαδή σε συντηρητικά πρότυπα που μας στέρησαν την μεταρρυθμιστική μας δυναμική».
Επιπλέον, τονίζει: «Οι αντιπροσωπευτικοί μας θεσμοί αποδυναμώθηκαν, επικράτησε η ανομία, η αδειαφάνεια, η γραφειοκρατία, η παρα-οικονομία, ο κρατισμός, καθώς δεν φροντίσαμε έγκαιρα να ενδυναμώσουμε τον έλεγχο και την συμμετοχή του πολίτη στη δημόσια ζωή της χώρας».
Απεργίες
Το χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν οι εφοριακοί που θα πραγματοποιήσουν δύο 48ωρες απεργίες από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου. Σε 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Οκτωβρίου προχωρούν και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, ενώ δεμένα από τις 17 έως τις 19 του μηνός θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, λόγω απεργίας της ΠΝΟ και ΠΕΜΕΝ.
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι δημοσιογράφοι στις 18 Οκτωβρίου, την ώρα που συνεχίζεται έως τις 21 Οκτωβρίου η απεργία των γιατρών του ΙΚΑΈως την Τρίτη θα διαρκέσει η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενώ πανελλαδική αποχή πραγματοποιούν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου οι δικηγόροι.
Δεκαήμερη απεργία ξεκινούν τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Σε θέσεις μάχης βρίσκονται καθηγητές και δάσκαλοι, οι οποίοι προχωρούν σε στάσεις εργασίας και απεργία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Σε πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα προχωρά ο σύλλογος υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου την ώρα που οι εφοριακοί προχωρούν σε δύο 48ωρες απεργίες από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου και σε τρεις 48ωρες απεργίες από τις 18 έως και τις 23 Οκτωβρίου.
Διεθνείς ζυμώσεις
Και ενώ εντός συνόρων φαίνεται πως τα πάντα καταρρέουν, στο εξωτερικό συνεχίζονται οι προετοιμασίες της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου και της G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Έθνους της Κυριακής” το σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας προβλέπει “κούρεμα” 35% έως 50% και το σκληρό παζάρι θα συνεχιστεί έως τη Σύνοδο Κορυφής.
Η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 23 Οκτωβρίου θα δώσει σαφείς απαντήσεις στα προβλήματα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν.
Σε ξεχωριστή δήλωση, τα στελέχη του G20 ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωπαϊκή οικονομία και υπόσχεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για να εκπληρώσει τις συστημικές ευθύνες του.
«Χαιρετίζουμε την έγκριση της φιλόδοξης μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης», ανέφερε η δήλωση, ενώ για το θέμα της επέκτασης των πόρων του ΔΝΤ τονίζεται πως θα ξανασυζητηθεί στην επόμενη σύνοδο των ηγετών του G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Μέρκελ
Για τους κινδύνους που θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομία των ΗΠΑ εάν δεν βρεθεί λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης συζήτησαν και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει το BBC. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην επικείμενη Σύνοδο της G20 στις Κάννες, στις αρχές του επόμενου μήνα.
Κοινή θέση Γαλλία και Γερμανία λέει ο Σόιμπλε
Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Γερμανία και η Γαλλία καταβάλλουν προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. «Έχουμε κοινή θέση», δήλωσε ο ίδιος μετά την αιφνιδιαστική συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. «Είμαστε αποφασισμένοι, Γαλλία και Γερμανία, να κάνουμε από κοινού τα πάντα, ώστε οι διαβουλεύσεις της Ευρωζώνης να στεφθούν από πλήρη επιτυχία», δήλωσε ο Σόιμπλε πριν από τις διήμερες συνομιλίες των υπουργών οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των σημαντικότερων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομικά χωρών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >