Απορρίπτει το αίτημα των 41 βουλευτών της ΝΔ για μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης (ΕΦΚ) η κυβέρνηση. Σύμφωνα με Τα Νέα, κορυφαία κυβερνητική πηγή δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για να ανοίξει νέο μέτωπο με την τρόικα».

Ads

 
Υπενθυμίζεται ότι 41 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν σχετική ερώτηση. Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα οι εκπρόσωποι των δανειστών ήδη ζητούν μέτρα 280 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της ζημιάς από τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση. Έτσι δεν αφήνουν ανοιχτό κανένα ενδεχόμενο για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο.
 
Επιπλέον, από το οικονομικό επιτελείο έγινε «σύσταση» να επιδειχθεί «μεγαλύτερη υπευθυνότητα», ειδικά από στελέχη της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αναφορά παραπέμπει στον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος άφησε έμμεσες αιχμές κατά του Γιάννη Στουρνάρα στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, δηλώνοντας ότι πρέπει να μειωθούν ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και προσθέτοντας με νόημα ότι «δυστυχώς δεν πείσαμε γι’ αυτό το θέμα τους εταίρους μας».
 
Πάντως τα έσοδα από την υπερφορολόγηση στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν έχουν αυξηθεί καθώς έχει μειωθεί ιδιαίτερα η κατανάλωση.
 
Η κίνηση των 41 βουλευτών της ΝΔ είναι φανερό ότι προβληματίζει την κυβέρνηση, δεδομένης της εύθραυστης πλειοψηφίας των 153 βουλευτών.