Την άρνηση των αρμόδιων φορέων συναντά το αίτημα του “Κέντρου Αυτισμού SOS” για τη διεξαγωγή τεστ για τον κοροναϊό στους φιλοξενούμενούς του,  που επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Πρόκειται για μια δομή που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για την πανδημία και με βάση τις πρόσφατες οδηγίες της κυβέρνησης, πρέπει να ελεγχθούν κατά την επιστροφή τους. 

Ads

Οι άνθρωποι του Κέντρου επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή με τον ΕΟΔΥ, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Νοσοκομεία από όπου παραπέμφθηκαν στο Υπουργείο Υγείας, πριν καταλήξουν για δεύτερη φορά στον ΕΟΔΥ,  όπου ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτες.  Δεδομένου ότι η δομή φιλοξενεί 70 άτομα, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 5.000 ευρώ  αν καταφύγουν σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.  

H στάση αυτή έρχεται σε αντιδιαστολή με την περίοδο της άρσης του Lockdown, όταν μετά από αίτημα του Κέντρου, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ είχε μεταβεί και πραγματοποίησε προληπτικά τεστ σε όλους. Τώρα, όμως δεν φαίνεται η ίδια ανταπόκριση στα αιτήματα των ανθρώπων του Κέντρου. Δεν είναι μόνον οι εργαζόμενοι που πρέπει να ελεγχθούν αλλά και οι φιλοξενούμενοι στο Κέντρο Διημέρευσης, που επίσης επιστρέφουν από διακοπές. 

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου αναφέρουν:

«Καθώς οι φιλοξενούμενοι της δομής μας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και πολλοί εργαζόμενοί μας επιστρέφουν σταδιακά αυτές τις μέρες από  τις διακοπές τους, σύμφωνα με την εντολή του κ. Χαρδαλιά στις 14/08  απευθυνθήκαμε στον ΕΟΔΥ για να μας κατευθύνει ως προς τον εργαστηριακό έλεγχο που απαιτείται.

Ads

Ο ΕΟΔΥ μας παρέπεμψε σε φορείς όπου ανήκουμε, δημόσια νοσοκομεία ή κέντρα υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία μας απάντησαν ότι δεν έχουν ενημέρωση και μας παρέπεμψαν στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο με τη σειρά του μας παρέπεμψε στον ΕΟΔΥ. Στη δεύτερη επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ μας είπαν πως είναι δική μας ευθύνη να βρούμε τρόπο να κάνουν οι εργαζόμενοί μας το τεστ, ακόμα και ιδιωτικά. Είμαστε συνολικά 70 άτομα  και αν ο έλεγχος γίνει ιδιωτικά, χρειαζόμαστε 4.900 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Τα συμπεράσματα δικά σας….»

Τι είναι το Κέντρο Αυτισμού SOS

Το Κέντρο Αυτισμού SOS, λειτουργεί από το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Παιδιών ως μονάδα ειδικής θεραπευτικής αγωγής για παιδιά με αυτισμό ή νοητική υστέρηση από το 1978. Λειτουργεί σε δύο κτίρια στην περιοχή των Θρακομακεδόνων  ως αυτόνομη μονάδα για τη διαβίωση των φιλοξενούμενων και την ένταξή τους στην κοινότητα.