Με «φυγή προς τα εμπρός» επιχειρεί η κυβέρνηση – σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον –να απεγκλωβιστεί από την υπόθεση Καλογρίτσα και την ανατροπή στον διαγωνισμό για τις άδειες μετά την αδυναμία του επιχειρηματία να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος και την έκπτωσή του από τη διαδικασία.

Ads

«Ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά»

Η γραμμή της κυβερνητικής αντεπίθεσης χαράχθηκε σε πολύωρη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και συνοψίζεται στους εξής τρεις άξονες: Ο διαγωνισμός προχωρά κανοικά διότι υπήρχαν «ισχυρά φίλτρα ασφαλείας», η αποχώρηση Καλογρίτσα αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν «φίλοι και προτιμητέοι καναλάρχες» και, εν κατακλείδει, η αλλαγή πλειοδότη ανεβάζει το τίμημα και το συνολικό όφελος για τα δημόσια ταμεία καθώς ο πρώτος επιλαχών Ιβάν Σαββίδης είχε δώσει περισσότερα χρήματα – 61,5 εκατομμύρια – για να πάρει την άδεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Αποχωρεί από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο Καλογρίτσας

Ads

• Ιβάν Σαββίδης ο επόμενος για την τηλεοπτική άδεια [ΒΙΝΤΕΟ]
 
«Η συμμετοχή Σαββίδη ανεβάζει το τίμημα στα 255 εκ. ευρώ»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μετείχαν στη σύσκεψη του Μαξίμου, η αποχώρηση Καλογρίτσα επαληθεύει στην πράξη το μήνυμα που είχε στείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας ότι «όποιος δεν πληρώσει την πρώτη δόση ή δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο».

«Την αξιοπιστία αυτής της προειδοποίησης επαληθεύουν οι σημερινές εξελίξεις» τόνιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι περνώντας στον επόμενο πλειοδότη, τον πρώτο επιλαχόντα Ιβάν Σαββίδη, «το συνολικό τίμημα για τις άδειες θα ανέβει στα 255 εκατομμύρια ευρώ».
 
Καμμένος: Οι δήθεν «κολλητοί» κόβονται
 
Την εν λόγω γραμμή είχε πρώτος δείξει με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος – εκ των πολιτικών νικητών πλέον της υπόθσης – γράφοντας: «Η κυβέρνηση απέδειξε οτι η μεταπολίτευση τέλειωσε οι δήθεν “κολλητοί” κόβονται και οι “μη κολλητοί” με το σπαθί τους περνάν 255 έκ€ ταμείο».
 
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη διαμηνύοντας: «Οι διαδικασίες του διαγωνισμού θα ολοκληρωθούν κανονικά. Κάντε μήνυση στην πραγματικότητα», ενώ και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς λέγοντας ότι «οι διαδικασίες οι γραφειοκρατικές για τις υπόλοιπες άδειες δεν σταματούν, ούτε καθυστερούν».
 
Επ’ αυτών των διαδικασιών, η απόφαση που ελήφθη στη σύσκεψη του Μαξίμου είναι να ισχύσουν για τον Ιβάν Σαββίδη οι ίδιες προθεσμίες που ίσχυσαν και για τους άλλους πλειοδότεες – δηλαδή, να ελεγχθεί εντός πέντε ημερών το Πόθεν Εσχες του και, εν συνεχεία, να έχει περιθώριο 15 ημερών για την καταβολή της πρώτης δόσης.
 
ΝΔ: Ο διαγωνισμός έχει ήδη καταρρεύσει
 
Η αποχώρηση Καλογρίτα, πάντως, προκαλεί ήδη την ευθεία αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του διαγωνισμού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να διακηρύσει ότι «ο διαγωνισμός έχει ήδη καταρρεύσει» και το ΠΑΣΟΚ να ζητά παρέμβαση εισαγγελέα.
 
«Ο διαγωνισμός, που ήδη έχει καταρρεύσει στα μάτια της κοινής γνώμης, σήμερα δέχτηκε τελειωτικό χτύπημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος θέτοντας ερωτήματα για την εξιοπιστία της Επιτροπής αλλά και του πρώτου επιλαχόντα Ιβάν Σαββίδη και καταλήγοντας: «Εδώ που φτάσαμε, η Κυβέρνηση έχει μόνο μια επιλογή: Να βάλει τέλος σε αυτήν τη φαρσοκωμωδία που υποσκάπτει την ίδια τη Δημοκρατία. Αν δεν το κάνουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, θα το κάνει η Νέα Δημοκρατία, αμέσως μόλις γίνει Κυβέρνηση».
 
Γεννηματά: Ηρθε η ώρα του εισαγγελέα

Σκληρή ήταν η παρέμβαση και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι πια φανερό ότι κάποιοι εκ των συμμετεχόντων δεν είπαν την αλήθεια για τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Είναι επίσης ολοφάνερο ότι η διορισμένη από την Κυβέρνηση Επιτροπή για τον έλεγχο του πόθεν έσχες, βεβαίωσε ψευδώς το αντίθετο. Πολιτικά, ηθικά και νομικά ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει. Ήρθε η ώρα του Εισαγγελέα».
 
ΚΚΕ: Ανθρακες ο θησαυρός

«Άνθρακες ο θησαυρός της κυβέρνησης», είναι το σχόλιο το ΚΚΕ, που αναφέρει: «Αποδεικνύεται ότι ο καβγάς ανάμεσα σε παλιούς και σε νέους καναλάρχες και τους πολιτικούς τους φίλους σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και λοιπά κόμματα, γίνεται μόνο για την αναδιανομή της αγοράς στα ΜΜΕ, για το ποια πολιτική δύναμη θα ευνοείται περισσότερο απ’ το νέο τηλεοπτικό τοπίο». 
 
 Θεοδωράκης: Αναζητούν νέο Καλογρίτσα

«Το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ TV κλυδωνίζεται», έγραχε από την πλευρά του στο twitter o επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης προσθέτοντας: «Οι υπουργοί του κ. Τσίπρα και οι κομματικοί δημοσιογράφοι του, αναζητούν επειγόντως το νέο Καλογρίτσα».
 
Η Ενωση Κεντρώων, επίσης, του Βασίλη Λεβέντη ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά να επιτρέψει να αδειοδοτηθούν και όλα τα υπόλοιπα εθνικής εμβέλειας κανάλια που λειτουργούν άνω της 20ετίας, αφού καταβάλλουν το τίμημα των 60 εκατομμυρίων ευρώ.