«Η σωτηρία του έθνους είναι πολύ μεγάλο πράγμα», τελικά, αφού ούτε η πολλά υποσχόμενη και φέρελπις κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως χαρακτηρίστηκε, δεν την καταφέρνει. «Η χώρα καταρρέει» προειδοποιεί (ποιον άραγε;) ο υπουργός Υγείας  Ανδρέας Λοβέρδος και «καταγγέλλει» την κυβέρνηση ότι χάνει χρόνο, την ίδια στιγμή που οι νέοι υπουργοί της τρικομματικής κυβέρνησης ακυρώνουν νομοσχέδια προκατόχων τους προσβλέποντας στις εκλογές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θυμίζουν στον πληθυντικό την ταινία «το παιδί και το δελφίνι», ασχολούμενοι με τη διαδοχή.

Ads

«Η χώρα καταρρέει. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη το 2012 και το 2013, θα κλείσουν βασικές υποδομές στην Υγεία, στην Παιδεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση» δηλώνει σε συνέντευξή του στο σημερινό «Πρώτο Θέμα» ο ς Ανδρέας Λοβέρδος, στην πιο κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση Παπαδήμου  και λίγα 24ωρα πριν ο  Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει αν θα δρομολογήσει τις διαδικασίες διαδοχής του στο ΠΑΣΟΚ.

«Εννοώ πως πρέπει να άρουμε αμέσως όλα τα εμπόδια της γραφειοκρατίας στους τομείς που προανέφερα. Η χώρα καταρρέει. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, το 2012 είναι η τελευταία χρονιά που επαρκούν τα χρήματα που αντλούμε από τις διαρθρωτικές αλλαγές και την άρση της κακοδιοίκησης για να συντηρήσουμε τις δομές του κοινωνικού κράτους. Αν δεν υπάρξουν χρήματα από την ανάπτυξη, το 2013 θα σημάνει το κλείσιμο βασικών υποδομών στην Υγεία, στην Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ. Υπό αυτή, λοιπόν, την έννοια, ναι, υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις. Ποιος δεν ξέρει ότι η κυβέρνηση αυτή είναι έκτακτης ανάγκης; Άρα πρέπει να λειτουργεί και ως τέτοια» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι συμφωνεί με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου, προεξοφλώντας ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2012, ενώ χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση Παπανδρέου «φλυαρία καινοτομιών» που απέτυχε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Ads

Του υπουργικού συμβουλίου…

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου σε σύντομο χρόνο πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αλλά και να αξιοποιήσει τους λίγους αυτούς μήνες προκειμένου να στρώσει τον δρόμο στην επόμενη κυβέρνηση για τα θέματα της λεγόμενης οικονομικής κυβέρνησης» λέει όλο νόημα.

Καθόλου τυχαία βέβαια αφού καθημερινά αυξάνεται η ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών και οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης που συνηγορούν στην άποψη ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι εξαιρετικά δύσκολο να μακροημερεύσει.

Στη δική της φάση βρίσκεται η Ν.Δ. που μοιάζει να μη θέλει να γίνει τίποτα, αφού δεν συναινεί στη λήψη νέων μέτρων, είτε για τη νέα δανειακή σύμβαση είτε για την κάλυψη της τρύπας του προϋπολογισμού, παρά το γεγονός ότι σε όλα αυτά έχει συμφωνήσει πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης.

Οι υπουργοί, όπως φάνηκε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και από δημόσιες δηλώσεις τους ακυρώνουν στην πράξη νομοσχέδια και ρυθμίσεις των προκατόχων τους, δείχνοντας ότι το μόνο που σκέφτονται είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση και το μέλλον το δικό τους και των κομμάτων τους.

Η κόντρα στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο για την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας στους δημοσίους υπαλλήλους ήταν το κερασάκι στην τούρτα με υπουργούς να ζητούν να εξαιρεθούν από το μέτρο οι υπάλληλοι στα δικά τους υπουργεία. Ο υπουργός Υποδομών Μ. Βορίδης έχει ζητήσει την εξαίρεση των οδηγών στις συγκοινωνίες, η Άννα Διαμαντοπούλου την εξαίρεση των εκπαιδευτικών, ενώ την εξαίρεση υπαλλήλων από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών έχουν ζητήσει οι αντίστοιχοι υπουργοί Δ. Αβραμόπουλος και Σ. Δήμας.

Χαρακτηριστική είναι η στάση του Μάκη Βορίδη στο θέμα της απελευθέρωσης των ταξί, απειλώντας μάλιστα και με παραίτηση αν αυτή προχωρήσει όπως οριζόταν, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου που έθεσε την απελευθέρωση των επαγγελμάτων ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

Μέχρι και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε προχθές μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος.