Για την ανάγκη μιας ισχυρής κυβέρνησης κάνει λόγο στο tvxs.gr ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθήνας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρει πως «ο βασικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος, αυτή την ώρα, είναι εκ των πραγμάτων η ΝΔ». Ο ίδιος θεωρεί πως το Μνημόνιο αφήνει από τη δομή του περιθώρια διαπραγμάτευσης. Αναφερόμενος στον παλιότερο ξυλοδαρμό του από διαμαρτυρόμενους πολίτες δηλώνει: «Δεν αισθάνομαι κανένα μίσος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να καταλάβουμε ότι με το μίσος και με τη βία δεν θα λύσουμε τα προβλήματα της χώρας».

Ads

 
Για ποιο λόγο μπορεί η ΝΔ να τα καταφέρει καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ; Δεδομένου ότι υπάρχει το Μνημόνιο, το οποίο δεσμεύει τη χώρα και το οποίο αποδέχεστε ως συμφωνία του κράτους.
 
Πρώτα απ’ όλα, αν η χώρα είχε κάποιο πρόβλημα το 2009, σήμερα έχει δυο φορές μεγαλύτερο πρόβλημα. Η ΝΔ είχε επιχειρήσει να κάνει αλλαγές και ρήξεις. Έκανε κάποιες. Όχι όσες θα έπρεπε. Αλλά τότε όλοι ήταν απέναντι: και το ΠΑΣΟΚ και φυσικά η Αριστερά. Σήμερα, ασφαλώς, δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι η πολιτική της τελευταίας 2ετίας ήταν μονόδρομος. Αλλά, συγχρόνως, δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν μπροστά μας και «κήποι με τριαντάφυλλα». Θεωρούμε πως θα υπάρξουν χωρίς αμφιβολία δυσκολίες, δεν θέλουμε να κρύψουμε την αλήθεια από τους Έλληνες πολίτες. Ωστόσο, θεωρούμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά. Το Μνημόνιο δεν είναι γραμμένο σε μάρμαρο. Το Μνημόνιο από μόνο του υπαγορεύει ότι θα αναθεωρείται κάθε τόσο. Και στις τρεις παραδοχές στις οποίες στηρίζεται, δηλαδή στους φόρους, στις δαπάνες και στην ανάπτυξη μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις. Κανείς δεν θα μας πει «όχι», αν για παράδειγμα σημειώσουμε κάποια πρόοδο στη φοροδιαφυγή, στο εμπόριο καυσίμων ή στον έλεγχο των δαπανών μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
 
Είναι δεδομένες οι ευθύνες και των δύο κομμάτων τα οποία έχουν κυβερνήσει τη χώρα για τη σημερινή κατάληξη. Ελάχιστοι θα διαφωνήσουν με την κριτική η οποία ασκείται στο ΠΑΣΟΚ και στη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Εσείς τι λέτε για το ποιόν της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, στην οποία συμμετείχατε και ο ίδιος; Υπενθυμίζω το χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι δαπάνες του κράτους σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκείνης της πενταετίας. Επιπλέον, πολλοί καταλογίζουν στον τέως πρόεδρο της ΝΔ πως, αντί να λάβει μέτρα ενώπιον της κρίσης, παρέδωσε την «καυτή πατάτα» στο ΠΑΣΟΚ.
 
Δεν αντιστράφηκε η δυναμική του χρέους όσο θα έπρεπε, καθώς όπως ξέρουμε το χρέος δημιουργεί νέο χρέος και αυτό προκαλεί και την εικόνα την οποία περιγράψατε. Θα έπρεπε να ήμαστε πιο γρήγοροι και πιο αποφασιστικοί, αλλά αυτή την ώρα δεν ζούμε σε ένα ιδεατό περιβάλλον. Μακάρι να υπήρχε ένα κόμμα χωρίς κανένα τρωτό σημείο και με πολλούς πολιτικούς, στελέχη και τεχνοκράτες που -κινούμενοι στο χώρο της κοινής λογικής και της Ευρώπης- θα προχωρούσαν αύριο το πρωί να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα ζητήματα. Αν μετά την κατεδάφιση του ΠΑΣΟΚ, κατεδαφιστεί και η ΝΔ, σκέφτομαι τι θα μείνει την επόμενη μέρα; Χρειάζεται να έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση και ο βασικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος, αυτή την ώρα, είναι εκ των πραγμάτων η ΝΔ.
 
Είναι γνωστός ο αντίλογος στη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ: η συνταγή του Μνημονίου οδηγεί στον γκρεμό και την ίδια ώρα η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να ρισκάρει με μια έξοδο χώρας – μέλους της από το κοινό νόμισμα, άρα πρέπει να ακολουθήσει ένα ηχηρό «δεν πάει άλλο» και να εξαναγκαστεί ο γαλλογερμανικός άξονας σε ριζική επαναδιαπραγμάτευση. Θεωρείτε ανεδαφική αυτή την προσέγγιση; 
 
Όχι μόνο τη θεωρώ απολύτως ανεδαφική, αλλά γνωρίζω και ότι είναι, διότι έχω μείνει προσωπικά 13 χρόνια στις Βρυξέλλες. Ο καθένας μπορεί να λέει «το κοντό και το μακρύ του», αλλά δεν μπορούμε να παίζουμε τη χώρα στα ζάρια. Εδώ βλέπετε ότι πέρασε το δεύτερο μνημόνιο και μετά κάθονταν καμιά δεκαριά μέρες και μας ζητούσαν πρόσθετες διευκρινίσεις. Υπήρχαν συζητήσεις σε όλες τις πρωρεύουσες των ισχυρών κρατών της Ευρωζώνης (Βερολίνο, Βιέννη, Χάγη, Ελσίνκι) για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Μπορεί εδώ οι διάφοροι θεωρητικοί να λένε τα δικά τους, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα η οποία τους διαψεύδει.
 
Παρατηρήσαμε χθες μια σαφή μετατόπιση του κ. Σαμαρά προς τα «δεξιά», σε ζητήματα τάξης και ασφάλειας, μεταναστών κ.ο.κ. Θεωρείτε ότι έσυρε τη ΝΔ προς αυτή την κατεύθυνση η δημοσκοπική άνοδος της ακροδεξιάς;
 
Αντικειμενικά, τα τελευταία χρόνια, όπως και αν το μετρήσουμε, τα φαινόμενα της εγκληματικότητας έχουν ενταθεί. Κανείς δεν πρέπει να μένει αδίαφορος, γιατί το έγκλημα δεν στρέφεται εναντίον των δεξιών ή των αριστερών αλλά εναντίον των φιλήσυχων πολιτών. Άρα, πρώτη δουλειά του κράτους είναι να δει τι θα κάνει με το θέμα της εγκληματικότητας. Για την οικονομία υπάρχουν δικαιολογίες, πραγματικές,  και περιορισμοί από την τρόικα. Στην εγκληματικότητα δεν υπάρχουν. Είναι καθαρά θέμα αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής. 
 
Θεωρείτε ότι από αυτή τη δεξιά μετατόπιση ενδέχεται η ΝΔ να υποστεί απώλειες από το πιο κεντρώο ακροατήριό της, το οποίο μάλιστα εκφράζεται και με τη δική σας παρουσία στα ψηφοδέλτια του κόμματος;
 
Νομίζω ότι κάθε κόμμα  στην Ευρώπη, και όχι μόνο τα κεντροδεξιά κόμματα, μιλούν με αυστηρότητα για την εγκληματικότητα και υποχρέωση της ΝΔ είναι να κινηθεί πάνω σε μια γραμμή ρεαλισμού. Να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα της οικονομίας, αλλά και να δει όλα τα άλλα -ιδιαίτερα σημαντικά- θέματα, όπως είναι η εγκηματικότητα ή η διαφάνεια του δημόσιου βίου. Δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Να προχωρήσουμε με την αλήθεια πριν τις εκλογές. Να πούμε τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε. Όχι παραπάνω. Και μετά τις εκλογές να είναι γνώμονας η δικαιοσύνη και η αποτελεσματικότητα. Δεν πρόκειται πια για μια υπόθεση του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς. Πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά την Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται σε έναν οικονομικό πόλεμο. Βιώνει μια πρωτοφανή κρίση και πρέπει όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, διότι διαφορετικά δεν θα μας το συγχωρήσει ούτε η Ιστορία, ούτε οι συμπολίτες μας.
 
Έχετε βιώσει από πρώτο χέρι την άσχημη, τη βίαιη έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης και της λαϊκής οργής. Αναφέρομαι στη χειροδικία η οποία έχει σημειωθεί σε βάρος σας. Πώς προσεγγίζετε αυτά τα φαινόμενα;
 
Δεν αισθάνομαι κανένα μίσος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να καταλάβουμε ότι με το μίσος και με τη βία δεν θα λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Εάν κοντά στα οικονομικά και στα κοινωνικά προβλήματα, η Ελλάδα γίνει ένα απέραντο φρενοκομείο, μια ζούγκλα, τότε θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, και κοινωνικό και οικονομικό, Και η χώρα θα κατεβεί κι άλλα «σκαλιά στου κακού τη σκάλα». Αυτό πρέπει να το δουν όλοι. Εν πάση περιπτώσει, μετά τις επικείμενες εκλογές που διεξάγονται για να υπάρχει αρμονία ανάμεσα στο λαό και τη Βουλή, θα ήθελα να ελπίζω ότι οι όποιοι κανούριοι 300 βουλευτές δεν θα έχουν τα προβλήματα που είχαμε κάποιοι απο εμάς έως σήμερα. Διότι δεν θα πάνε στη Βουλή δια της βίας αλλά με τη ψήφο των Ελλήνων πολιτών.
 
Αν η ΝΔ αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα και δεν διασφαλίσει αυτοδυναμία, θα αποπειραθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας ή θα επιδιώξει επανάληψη των εκλογών;
 
Η ΝΔ έχει θέσει τους στόχους της, όπως δικαιούται ως κάθε μεγάλο κόμμα. Την επομένη των εκλογών υπάρχουν τρεις πιθανότητες: Η πρώτη πιθανότητα είναι να πετύχει η ΝΔ τους στόχους της. Η δεύτερη πιθανότητα έχει να κάνει με ορισμένες ενδιάμεσες, αβέβαιες, λύσεις. Διότι δείτε και την κακοφωνία του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες επί του θέματος: άλλοι μιλούν για συνεργασία με τη ΝΔ και άλλοι με τη ΔΗΜΑΡ. Άλλοι κάνουν λόγο για ψήφο ανοχής. Άλλοι λένε με πρωθυπουργό το Σαμαρά, άλλοι το αντίθετο. Η τρίτη πιθανότητα, στο άλλο άκρο, είναι η ακυβερνησία. Η ΝΔ είναι κόμμα εθνικής ευθύνης, όμως, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εξαρτηθεί μόνο από εμάς τι θα συμβεί.
 
Πώς εξετάζει η ΝΔ την προοπτική να τοποθετηθεί στην πρωθυπουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας μια προσωπικότητα τύπου Παπαδήμου;
 
Εμείς, αυτή την ώρα, δίνουμε την εκλογική μάχη και ο καλύτερος οιωνός για το αποτέλεσμα της προσπάθειας είναι η ίδια η προσπάθεια. Τώρα, που συζητάμε, είμαστε προσανατολισμένοι σε αυτόν το δρόμο.