«Έχασα 6.635 χοίρους όλων των ηλικιών. Νεογνά, αναπτυσσόμενα, μητέρες. Νεκρά βρήκαμε τα 1.500. Τα υπόλοιπα κατέληξαν με την ορμή του νερού σε παραποτάμους και κανάλια. Ζούμε μια ολική καταστροφή» λέει στο tvxs ο κ. Διδάγγελος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ίσως κτηνοτροφικής μονάδας του Παλαμά, στην περιοχή Κοσκινά.

Ads

Στο «τσακ» διασώθηκαν υπάλληλοι που προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούν. Πέρα από την καταστροφή της επιχείρησης του και τον θάνατο χιλιάδων ζώων, ο κ. Διδάγγελος επισημαίνει το τι σημαίνει τόσα νεκρά ζώα στο νερό:

«Πρόκειται για υγειονομική βόμβα. Τα ζώα που επιπλέουν βρίσκονται νεκρά στο νερό, οι δομές είναι τέτοιες που είναι ακόμα μη προσεγγίσιμες. Είμαστε με το όπλο παρά πόδας να εισβάλλουμε να τα πάρουμε . Ήδη έρχονται φορτηγά ψυγεία να φορτώσουν. Στην αρχή δεν μας άφηναν να θάψουμε τα ζώα. Όταν επρόκειτο για 20  ζώα, δεν το κάνεις θέμα, αλλά είναι χιλιάδες. Ευτυχώς, πρυτάνευσε η λογική, όποτε με βάση τις απογραφές μπορεί να γίνει άνετα εξακρίβωση προβλήματος και νεκρών ζώων.  Ελπίζω να μην χειριστούν το θέμα άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο».

«Η μονάδα μας ήταν (χρησιμοποιώ δυστυχώς αόριστο) μία από τις μεγαλύτερες της περιοχής, εκτρέφαμε 15 χιλιάδες γουρουνάκια το χρόνο. Στην περιοχή αυτή, το ζωικό κεφάλαιο, υπέστη εισβολή 3 μέτρων νερού το οποίο  μπήκε και στα 14 κτίρια που υπήρχαν ζωντανά ζώα. Τα περισσότερα πνίγηκαν μέσα, άλλα βγήκαν από τα παράθυρα. Το χωριό είναι  βυθισμένο και δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε ούτε με τρακτέρ.  Μιλάμε για μονάδα 40 χρόνων με εκσυγχρονιστική διάθεση, brand name και εξαγωγές. Είχαμε 12 άτομα προσωπικό συν οι εργαζόμενοι στο λογιστήριο 14.  Οι συνεργάτες ήταν τόσο δεμένοι  με την επιχείρηση, που ο φύλακας με τη γυναίκα του που δούλευαν εναλλάξ στη μονάδα δεν ήθελαν να φύγουν απ ‘ τη μονάδα όταν τα νερά άρχισαν να δημιουργούν πρόβλημα. Όπως κι ο ανιψιός μας, που έφυγε με το ζόρι αφού έφτασε στο απροχώρητο η κατάσταση. Έστειλε η ΕΜΑΚ βάρκα και τους πήρε».

Ads

Ο κ. Διδάγγελος περιγράφει μια εικόνα «πάνω από κάθε φαντασία» λόγω της ορμής και της έντασης. Θέτει όμως κι ένα άλλο σοβαρό θέμα, τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους οι κτηνοτρόφοι που αποπληρώνουν δάνεια.

Φωτο ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Πρέπει η πολιτεία να παρέμβει στα funds για να μη χάσουμε και τα σπίτια μας

«Ένα άλλο μείζον πρόβλημα για εμάς, είναι ότι η μονάδα μας είχε κάνει μια ρύθμιση οφειλών προς ΑΤΕ (Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος) η οποία έγινε Πειραιώς και μας τρέλανε στους ανατοκισμούς. Στην πορεία κι αυτή με τη σειρά της μας ξαπέστειλε στα funds . Η ρύθμιση έγινε και μέσα από δικαστική διαδικασία και δίναμε ένα ποσό για δέκα χρόνια. Κάθε μήνα καταβάλαμε ένα ποσό στο fund, δεν καθυστερήσαμε ούτε μέρα.» λέει ο κ. Διδάγγελος.

«Για όλο αυτό υποθηκεύσαμε τα σπίτια μας. Το κράτος πρέπει να φροντίσει να ανασταλούν για ένα διάστημα οι καταβολές δόσεων. Ή καλύτερα να πάψουν να είναι προσημειωμένα και υποθηκευμένα τα σπίτια,  να πουν αφού καταστράφηκαν οι άνθρωποι αφού απέδειξαν ότι δεν καθυστέρησαν ποτέ τη δόση ας τους χαριστεί το υπόλοιπο μπας και ξαναστήσουμε την επιχείρηση μας. Να μας ανακουφίσουν γιατί  τα σπίτια μας είναι υποθηκευμένα μπορούν να μας βγάλουν στο σφυρί ανά πάσα στιγμή. Αν η πολιτεία μας αποζημιώσει για κάθε κεφαλή, από την επόμενη μέρα είμαστε σε θέση να ξαναχτίσουμε τη μονάδα και σε 20 μήνες να έχουμε την πρώτη μας παραγωγή».

Θα  δείτε τα αποτελέσματα της καταστροφής στο πορτοφόλι σας

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν κυρίως αμνοεριφια και κάποιες χοιροτροφικές μονάδες. Σύμφωνα με τον κ. Διδάγγελο, το 10%  της εγχώριας χοιροτροφίας, το 28%  της εκτροφής προβάτων και το και οι 24% των αιγοτρόφων είναι  στη Θεσσαλία. Δεν είναι καθόλου μικρή όμως και η φυτική παραγωγή.

«Η Θεσσαλία δεν υπάρχει στο χάρτη. Η ζωική και φυτική παραγωγή καταστράφηκε. Θα πάτε να πάρετε εσείς στην Αθήνα μπριζόλα χοιρινή κι εκεί που την παίρνατε 5 ευρώ, θα σας ζητήσουν 10. Και δεν θα έχει συνάφεια το προϊόν, θα είναι εισαγόμενο. Και μπορεί το ολλανδικό κρέας να είναι φθηνό, αλλά θα προφασιστούν την καταστροφή και θα ανεβάσουν την τιμή. Το ίδιο θα συμβεί και με τα φυτικά προϊόντα, κυρίως τα όσπρια. Θα κάνουμε καιρό να συνέλθουμε».