Αίσθηση έχει προκαλέσει η επιλογή της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τη διοίκηση στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης. Μάλιστα, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατο ζήτημα επάρκειας αίματος και είναι σε εξέλιξη μια εκστρατεία για την αύξηση των αποθεμάτων ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες του ΕΣΥ στη μάχη με την επιδημία, το Υπουργείο Υγείας θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντικατασταθεί η διοίκηση με επικεφαλής της Χαρούλα Ματσούκα, που είχε οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, η θητεία της οποίας έληγε σε 2,5 μήνες.  Παράγοντες της υγείας εκτιμούν ότι είναι μια καταστροφική επιλογή χωρίς κάποια επιχειρησιακή αλλά ούτε και πολιτική λογική καθώς δεν υπήρχε λόγος να δημιουργηθεί  αναταραχή σε ένα κρίσιμο τομέα εν μέσω επιδημίας. 

Ads

Η απερχόμενη Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Χαρούλα Ματσούκα, σχολιάζοντας στο Tvxs.gr την εξέλιξη, σημείωσε ότι «είναι πολύ ατυχής επιλογή, μέσα σε μια κρίση, να αντικαθίσταται μια διοίκηση επιτυχημένη, όπως η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει παραδεχτεί μέσα στη Βουλή. Το λυπηρό  είναι ότι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία θα υπάρξει ένα κενό στη διοίκηση καθώς ακόμη και για την αγορά μιας καρφίτσας, θα απαιτηθεί πολύ μεγάλος χρόνος για τη νέα διοίκηση».

Όπως σημειώνει η αιματολόγος κα Ματσούκα, που τοποθετήθηκε στη θέση το 2015, «είχαμε την καλύτερη μαρτυρία ότι κάναμε ένα έργο διαρθρωτικής μεταρρύθμισης της αιμοδοσίας στη χώρα και αναγνωρίστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Εφαρμόσαμε ένα σχέδιο συμμόρφωσης της χώρας με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, που δεν είχε γίνει ποτέ».
 
Το Υπουργείο Υγείας δεν την έχει δεχτεί για ενημέρωση από τις 8 Ιουλίου 2020

Εντύπωση προκαλεί ότι, σύμφωνα με την απερχόμενη Πρόεδρο, από τις 8 Ιουλίου που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας δεν την δέχτηκε ποτέ, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, ώστε να ενημερώσει την ηγεσία για την πορεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και το στρατηγικό πλάνο που υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα!

Ads

Όπως αναφέρει, για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν όλες οι διαδικασίες της αιμοδοδίας όπως η προσέλκυση η συλλογή, ο έλεγχος και η επεξεργασία, σε κεντρικό επίπεδο με βάση το ευρωπαϊκό υπόδειγμα και μάλιστα ήταν μια επιλογή που πολεμήθηκε καθώς την αιμοδοσία στην Ελλάδα συνθέτουν «πολλά μικρά βασίλεια».

Όσον αφορά την επάρκεια της χώρας σε αίμα η κα Ματσούκα υποστηρίζει ότι δεν ήταν ποτέ θέμα ποσοτήτων αλλά θέμα management αφού η χώρα συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες αίματος κατά κεφαλήν αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις εξαιτίας της πολυδιάσπασης του συστήματος. Πάντως αναφέρει ότι «ο κοροναϊός είναι μια κρίση που μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για τη χώρα, ώστε η αιμοδοσία να βγει έξω από τα νοσοκομεία» όπως είναι η διαδεδομένη διεθνώς πρακτική.