Νομική μεθόδευση για να «ξηλωθεί» η Βασιλική Θάνου, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού φαίνεται πως βρήκε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: με φωτογραφική διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή καθιερώνει -και μάλιστα αναδρομικά- αυστηρούς κανόνες για το ασυμβίβαστο ανάμεσα στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής και σε οποιαδήποτε ιδιότητα σχετιζόμενη με την κυβέρνηση.

Ads

Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση, «οι επικεφαλής και τα μέλη διοίκησης των εν λόγω Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν κατέχουν και δεν κατείχαν για ικανό χρονικό διάστημα πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους, με οιονδήποτε τρόπο, θέση ιδίως σε γραφεία ή πολιτικά γραφεία του Πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης ή κυβερνητικών οργάνων (…)».

Ειδικά για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναθεωρούνται διατάξεις του ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού και ορίζεται με αναλυτικό τρόπο το ασυμβίβαστο που καθιερώνεται, μεταξύ άλλων και για όσους έχουν διατελέσει έμμισθοι ή άμισθοι προϊστάμενοι σε γραφεία του πρωθυπουργού. Πρόκειται για μια αναφορά που καλύπτει απόλυτα την περίπτωση της κ. Θάνου.

Επιπλέον, η προτεινόμενη ρύθμιση αποσαφηνίζεται ότι δεν θα ισχύσει μόνο για τα μελλοντικά μέλη της Επιτροπής, αλλά «και για τα ήδη υπηρετούντα μέλη αυτής», κάτι που σημαίνει ότι, αμέσως μόλις ψηφισθεί η διάταξη, θα κινηθεί η διαδικασία για την απομάκρυνση της κ. Θάνου και για την πρόταση του αντικαταστάτη της από τη σημερινή κυβέρνηση.

Ads

Η διαδρομή της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου μετά τη συνταξιοδότησή της είχε προκαλέσει θυελλώδη αντιπαράθεση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, καθώς αρχικά κατέλαβε την άμισθη θέση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ανέλαβε τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Από τότε, η ΝΔ είχε προαναγγείλει ότι, εάν καταλάμβανε την εξουσία, θα απομάκρυνε την κ. Θάνου από αυτή τη θέση, ενώ η ίδια, μετά τη θυελλώδη συζήτηση επί της υποψηφιότητάς της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε τονίσει χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ».

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού έφερε με αποφάσεις της σε δύσκολη θέση επιχειρηματίες όπως ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με εντολές ελέγχου για μονοπώλιο σε κάποιους τομείς δραστηριότητας, όπως η διανομή τύπου κ.α.