Την επιστημονική κοινότητα καλεί ο Ευ. Βενιζέλος να εξηγήσει γιατί η χώρα μας έχει τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ ως προς τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό σε σχέση με τον πληθυσμό αποδομώντας πλήρως το success story της κυβέρνησης.

Ads

Επισημαίνει ότι είναι επείγον να αναδειχθούν οι αιτίες του προβλήματος από επιστήμονες που δεν πολιτεύονται και συνδέει την αρνητική έκβαση της διαχείρισης της πανδημίας με τις αλλαγές που έγιναν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, ενώ κάνει λόγο για ακύρωση της επιτροπής των ειδικών.

Η παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ αποτελεί εμβληματική προσωπικότητα για το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Τα πιο ενδιαφέροντα αποσπάσματα της συνέντευξης στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη”:

Ads

-Το πολιτικό σύστημα είναι στενότερο της κοινωνίας και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι και στενότερο των προβλημάτων της χώρας. Διότι, για παράδειγμα τώρα, τον Οκτώβριο του 2020 είχα κάνει μία έντονη δήλωση γιατί είχε μείνει απροστάτευτη και άνευ μέτρων περιοριστικών η Θεσσαλονίκη και γλίστρησε σε τραγικά ποσοστά κρουσμάτων πανδημίας. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, τώρα βλέπω ότι ανακοινώνεται ότι η παρέλαση και ο εορτασμός θα γίνει άνευ διακρίσεως για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Λοιπόν, δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα, δεν μπορεί να είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία με 2 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με 4. Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο.

-Καλώ την επιστημονική κοινότητα να μας πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά.

-Θα έπρεπε καταρχάς η ιατρική κοινότητα να μας πει τι συμβαίνει, και μετά, αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Οφείλει η ιατρική κοινότητα επειγόντως, σήμερα, να μας πει τι σημαίνει, γιατί έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων εμείς.

-Κάτι συμβαίνει. Δεν μπορεί στη φάση αυτή να έχουμε αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλαγή στην προεδρία του ΕΟΔΥ, ακύρωση της Επιτροπής των Ειδικών, των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων.

-Εχουμε πολλούς θανάτους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πάρα πολλούς, ότι πεθαίνει κόσμος και έχουμε αποκτήσει αυτή την ανοσία, όλοι κάνουν σαν να μην βλέπουν το πρόβλημα, έχουμε εξοικειωθεί με το ότι πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων. Άρα δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά. Έχει όργανα, υπάρχουν ιατρικοί σύλλογοι, υπάρχουν ιατρικές σχολές, υπάρχουν επιστημονικές εταιρίες, υπάρχει η Επιτροπή, πριν διαλυθεί, των ειδικών, των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, να μας πει τι συμβαίνει.

-Χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, η επιστήμη να μην πολιτεύεται, να μην κρύβει τα λόγια της, να πει την αλήθεια. Μετά θα πάρουν πολιτικές αποφάσεις τα πολιτικά όργανα εκτιμώντας την οικονομία, τον τουρισμό, όλα τα άλλα.

Κύρτσος: «Σωστή η θέση Βενιζέλου, προσυπογράφω»

Άμεση ήταν η θετική αντίδραση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Κύρτσου που σταθερά ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική δημόσιας υγείας.

Η ανάρτησή του: «Σωστή θέση Ε.Βενιζέλου,πεθαίνουν 300 άνθρωποι την εβδομάδα σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Η επιστημονική κοινότητα,η κυβέρνηση,τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προσυπογράφω.»