Σε θέση μάχης βρίσκονται οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Ads

Σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτο ΔΣ της ομοσπονδίας κατά την οποία έγινε αναλυτική συζήτηση για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου και τις πρώτες, άμεσες κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η ΟΙΕΛΕ προκειμένου να ανατραπεί ο νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση, ένας νόμος με σημαντικά προβλήματα, όπως έχει επισημάνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Μετά τη συζήτηση, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

  • Ανοιχτό ΔΣ ΟΙΕΛΕ με μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων στην 31 η Αυγούστου και ώρα 10 πμ στο Ξενοδοχείο PolisGrand. Θα ακολουθήσουν Γενικές Συνελεύσεις την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σε παραρτήματα σχολείων και σωματεία με πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις και πορεία στη Βουλή μεταξύ 10-15 Σεπτεμβρίου.
  • Άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση του νόμου
  • Αναφορά στην Κομισιόν, όπως έγινε και το 2014, για την αντιστοίχιση των τίτλων σπουδών και την κατάρρευση του ρυθμιστικού πλαισίου της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα
  • Ενημέρωση των φορέων της κοινωνίας (κόμματα, Εργατικά Κέντρα, συλλογικότητες της εκπαίδευσης, σωματεία γονέων) για τις ολέθριες επιπτώσεις του νέου νόμου για τα παιδιά των δημόσιων σχολείων, τις βαθμολογίες και τους τίτλους τους.

Διαβάστε επίσης

Ads

Τα «δωράκια» στους σχολάρχες

Η ομοσπονδία σε χθεσινή της ανακοίνωση μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως επανέλαβε οτι πρόκειται για ένα «νόμο-ρουσφέτι στους σχολάρχες».

Μάλιστα τις επόμενες μέρες θα εκδώσει αναλυτικό «οδηγό επιβίωσης» για τη νέα νομική-εκπαιδευτική πραγματικότητα μετά την ψήφιση του νέου νόμου που, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή, προβλέπει:

  • Ελεύθερες, χωρίς καμιά αιτιολόγηση ή χρονικό περιορισμό, καταγγελίες σύμβασης των εκπαιδευτικών. Καταργείται η Ανεξάρτητη Επιτροπή Πρωτοδικών που επόπτευε στοιχειωδώς τη νομιμότητα των εργασιακών σχέσεων. Πλέον οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λειτουργοί γίνονται υπάλληλοι επιχείρησης χωρίς δικαιώματα.
  • Οι συμβάσεις εργασίας μετατρέπονται όλες αυτομάτως σε αορίστου χρόνου. Η «προστασία» που υποσχέθηκε η κ. Κεραμέως μεταφράζεται πλέον σε απόλυση από την πρώτη ημέρα διορισμού, σε κάθε στιγμή του σχολικού έτους.
  • Η ρύθμιση-ντροπή για τη δήθεν οικειοθελή παραίτηση από μέρος του ωραρίου που υπό την απειλή της απόλυσης θα είναι εξαναγκασμένη παραίτηση.
  • Καταργείται η δυνατότητα εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας στις απογευματινές δράσεις. Τούτο έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στα εργασιακά μας, καθώς καταργείται η έκδοση διοριστηρίου, άρα και η αναγνώριση προϋπηρεσίας στις δράσεις, ενώ με την απειλή της απόλυσης πολλοί συνάδελφοι θα πιεστούν να παρέχουν «εθελοντικά» τις υπηρεσίες τους το απόγευμα, τα Σαββατοκύριακα, τα καλοκαίρια.
  • Νομιμοποιείται η ίδρυση στα ιδιωτικά σχολεία φροντιστηρίων., Κέντρων Ξένων Γλωσσών και άλλων μονάδων ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αυτό θα επηρεάσει άμεσα τα εργασιακά μας, καθώς οι σχολάρχες θα στέλνουν τον εκπαιδευτικό που του πετσόκοψαν τις ώρες μέσω της δήθεν παραίτησης από μέρος του ωραρίου να αναπληρώσει κάποιες από αυτές σε Φροντιστήριο/ΚΞΓ, φυσικά με αμοιβή περίπου στο ήμισυ της εκπαιδευτικής αμοιβής.
  • Ο ιδιοκτήτης, ή ο μέτοχος γίνεται δερβέναγας, ακόμη και στο Σύλλογο των διδασκόντων, Χάνεται και το τελευταίο κύτταρο δημοκρατίας μέσα στο ιδιωτικό σχολείο.
  • Επιβάλλεται, άγνωστο με ποιους όρους και κριτήρια, «αξιολόγηση» του σχολάρχη. Η σκοπιμότητα όμως είναι φανερή. Για τον «ανεπιθύμητο» που διαμαρτύρεται για τα οφειλόμενα, που συμμετέχει στα κοινά, που αρνείται να παρανομήσει, δεν θα υπάρξει μόνο ελεύθερη απόλυση, αλλά και χαρακτηρισμός, ώστε να στιγματιστεί η επαγγελματική του πορεία.