Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ναυπηγοεπισκευαστών με αφορμή τα σχέδια για κατασκευή ναυπηγείου από τους ΟΛΠ –  Cosco.

Ads

Tο ναυπηγείο που επιθυμεί να φτιάξει ο ΟΛΠ-Cosco στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και η απόφαση του ΣτΕ (εκδόθηκε στα τέλη Απριλίου) που τους δίνει το δικαίωμα να επαναφέρουν εκ νέου την αίτησή τους στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς η προηγούμενη περιφερειακή αρχή την είχε απορρίψει, ξεσηκώνει τους ναυπηγοεπισκευαστές που το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του Περάματος.

Ωστόσο ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης για δεύτερη φορά μέσα σε σχεδόν έναν μήνα απάντησε ξεκάθαρα χθες για το ζήτημα όταν του τέθηκε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η έγκριση του αναθεωρημένου master plan στο λιμάνι του Πειραιά έγινε χωρίς την έγκριση άδειας εγκατάστασης ναυπηγείου στο Πέραμα», δήλωσε και διευκρίνισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πάνω από όλα να προσελκύσουμε περισσότερα πλοία στη Ζώνη του Περάματος, γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η προώθηση όλων των έργων και υποδομών που περιλαμβάνονται και στις υποχρεωτικές επενδύσεις».

Ads

Ωστόσο επανέλαβε ότι «σε κάθε περίπτωση, η θέση του υπουργείου είναι ξεκάθαρη και σαφής και έχει αποτυπωθεί με την έγκριση του αναθεωρημένου master plan στο λιμάνι του Πειραιά».

Αυτό που μένει λοιπόν τώρα είναι να δούμε πότε ο ΟΛΠ θα απευθυνθεί και πάλι στην Περιφέρεια προκειμένου αυτή να εξετάσει το σχετικό αίτημα για τη δημιουργία ναυπηγείου αφού πλέον όλες οι πλευρές έχουν διατυπώσει τη θέση τους, οπότε και οι Κινέζοι γνωρίζουν πολύ καλά τις σφοδρές αντιδράσεις που θα συναντήσουν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ) υποστηρίζει εξ αρχής ότι βάσει της σύμβασης παραχώρησης ο ΟΛΠ δεν έχει δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας ναυπηγείου στον χώρο της Ζώνης, αντίθετα έχει υποχρέωση να βελτιώσει τις υφιστάμενες υποδομές, τις οποίες μπορεί να εκμισθώνει, όχι όμως να ιδιοχρησιμοποιεί. Θέση από την οποία δεν φαίνεται να κάνει πίσω και όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, θα τη στηρίξει μέχρι τέλους.

Τη σημερινή συγκέντρωση-διαμαρτυρία των φορέων της ναυπηγοεπισκευής στηρίζει και ο Δήμος Περάματος, ο οποίος τονίζει πως είναι σημαντικό στον χώρο της ναυπηγοεπισκευής να υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική και έργα υποδομής, ενώ ο ιδιώτης επενδυτής οφείλει να σεβαστεί τη σύμβαση παραχώρησης και να μην επιχειρεί την απόκτηση άδειας νέου ναυπηγείου.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών