Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά επισκέπτεται τις πυρόπληκτες περιοχές και ζητά σταθερά τις παραιτήσεις Χρυσοχοϊδη-Χαρδαλιά, ενώ έχει θέσει θέμα δικαστικής διερεύνησης τυχόν κυβερνητικών ευθυνών για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές.. Τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τη βόρεια Εύβοια και αναμένεται να εκπέμψει τα ίδια σκληρά αντικυβερνητικά μηνύματα. Εχει δεχθεί άλλωστε κριτική από φίλους της κυβέρνησης ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κρατά πιο σκληρή στάση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Αντίθετα, ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος δεν υιοθετεί την ίδια ρητορική. Ακολουθεί σταθερά τη δική του γραμμή της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης και κάνει εποικοδομητικές παρατηρήσεις για να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη παραγωγή κυβερνητικού έργου.

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στον Β. Σκουρή (στο ieidiseis) ρωτήθηκε ευθέως αν υιοθετεί το αίτημα της Φ. Γεννηματά για αποπομπές υπουργών και δεν απάντησε καθόλου ευθέως δείχνοντας σαφώς τη διαφωνία του:

«Στις παρεμβάσεις που έκανα όταν μαίνονταν οι πυρκαγιές δήλωνα σαφώς πως μια φυσική καταστροφή όταν εξελίσσεται δεν αφήνει περιθώρια για κομματικές συγκρούσεις. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις».

Ads

Σε σχέση με την αξιοποίηση του Στ. Μπένου από τον Κυρ. Μητσοτάκη, η στάση του είναι και πάλι μακριά από την προσέγγιση της Χ. Τρικούπη: «Ανακαλώ στη μνήμη σας ένα tweet μου στις 13 Οκτωβρίου 2020 οπότε έλεγα «Η Άννα προτείνεται από τον Κυριάκο για ΓΓ του Ο.Ο.Σ.Α. Τελικά συγκυβερνάμε με τη ΝΔ αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε». Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πλειοψηφία σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα όχι όμως και τις ικανότητες. Κάθε λίγο και λιγάκι ο Κ.Μητσοτάκης αξιοποιεί κυβερνητικά ένα δικό μας στέλεχος. Και έτσι και τη λειψανδρία της παράταξής του καλύπτει γιατί «εμείς στο ΠΑΣΟΚ και ξέρουμε και μπορούμε καλύτερα» και συνεχίζει να πριονίζει τον κεντρώο πολιτικό χώρο. Το ζήτημα όμως δεν είναι τί κάνει ο Μητσοτάκης, αλλά τί κάνουμε εμείς γι΄αυτόν τον διεμβολισμό»

Σε ερώτηση αν πιστεύει σε κυβερνήσεις συνεργασίας, δηλαδή πρακτικά στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, δεν κρύβεται: «Πιστεύω στις πατριωτικές κυβερνήσεις. Και στα εικοσιένα χρόνια που έχω την τιμή να είμαι εκλεγμένος Βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου είχα επίσης τη μεγάλη τιμή να είμαι μέλος τέτοιων κυβερνήσεων. Υφυπουργός Εξωτερικών του Κώστα Σημίτη, Υπουργός Εργασίας και Υπουργός Υγείας του Γιώργου Παπανδρέου, Υπουργός Παιδείας της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Είμαι υπερήφανος για το έργο του ΠΑΣΟΚ και για την προσφορά του στην πατρίδα όλα αυτά τα χρόνια. Και λυπάμαι και εξοργίζομαι με όλους όσοι κατά καιρούς αποκηρύσσουν τους προηγούμενους. Το ωφελιμότερο για τη χώρα το αποφασίζουν πάντοτε με την ψήφο τους οι συμπολίτες μας και μετά εμείς οφείλουμε ως πατριώτες πολιτικοί να κάνουμε αυτό που πρέπει. Η παράταξή μας έκανε πάντοτε πατριωτικές επιλογές. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει».

Και βέβαια δεν κάνει πίσω στην κριτική που έχει ασκήσει για μεροληψία του επικοινωνιακού επιτελείου του ΚΙΝΑΛ υπέρ της Φ. Γεννηματά. Αποφεύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά ζητώντας υπηρεσιακό εκπρόσωπο τύπου αλλά τονίζει: «Ο όρος που θέτω είναι αυτονόητος: κανείς να μην καπηλευτεί τα κομματικά κεκτημένα.»

Για άλλη μια φορά δεν συγκρίνεται σε σκληρότητα ο τόνος του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον τόνο του απέναντι στη ΝΔ.  Απορρίπτει κάθε σκέψη για παράταση των εσωκομματικών εκλογών πέρα από το Νοέμβριο και επαναλαμβάνει την πρόθεσή του, αν εκλεγεί πρόεδρος, να επαναφέρει το όνομα ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΚΙΝΑΛ.

Η Φ. Γεννηματά έχει αναθεωρήσει την πρόθεσή της να παρουσιάσει την πολιτική πλατφόρμα της υποψηφιότητάς της την 3η Σεπτέμβρη, στην επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. λόγω της διαφωνίας Λοβέρδου-Ανδρουλάκη, και έτσι θα αποφευχθεί μια εσωκομματική ανάφλεξη άμεσα. Αλλά η εκεχειρία, όπως όλα δείχνουν, έχει ημερομηνία λήξης. Οχι πολύ αργότερα.