Η «επανίδρυση του κράτους» που επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης συνίσταται σε αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος και σε έργα εκσυγχρονισμού που ήδη υλοποιούνται από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ στοχεύει στην ενίσχυση εργολαβικών συμφερόντων και «ανοίγει διάπλατα το δρόμο σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα».

Ads

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε δήλωσή της σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ. που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πλήρης δήλωση της κ. Ξενογιαννακοπούλου είναι η εξής:

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών. Στην πραγματικότητα αντιγράφει πλήρως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου. Να του υπενθυμίσουμε ότι ήδη υλοποιούνται σημαντικά έργα στον τομέα της απλοποίησης διαδικασιών και έχει ήδη δρομολογηθεί το Ψηφιακό ΚΕΠ, με το οποίο οι πολίτες από το 2020 θα εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά από το σπίτι, το γραφείο και τις φορητές συσκευές τους.

Ads

Αναφέρθηκε σε νέο πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων. Μετά από χρόνια, το 2016, η χώρα απέκτησε ένα απολύτως αξιοκρατικό και αντικειμενικό σύστημα επιλογής προϊστάμενων, με συμμετοχή κατά πλειοψηφία εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Έχουν ήδη επιλεγεί πάνω από 200 Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές σε όλο το δημόσιο. Τι λέει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης; Ότι θα καταργήσει το υπάρχον σύστημα επιλογής. Προφανώς έχει σκοπό να επαναλάβει πρακτικές του 2014 όταν δια νόμου παύθηκαν οι προϊστάμενοι όλων των οργανικών μονάδων του δημοσίου, και τοποθετήθηκαν νέοι προϊστάμενοι με απλή διοικητική πράξη υπουργού χωρίς καμία διαδικασία αξιολογικής κρίσης.

Αναφέρεται στην Αξιολόγηση, τη στιγμή που ήδη αυτή εφαρμόζεται από το 2017 με το νέο δημοκρατικό και πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα. Μιλά για επιβράβευση. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης υπονοεί εκ νέου διαχωρισμό των υπαλλήλων και επαναφορά του τιμωρητικού συστήματος αξιολόγησης με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις ανεπάρκειας, που ο ίδιος εγκαθίδρυσε σε μια προσπάθεια δημιουργίας πάγιας δεξαμενής διαθεσιμότητας και απολύσεων στο δημόσιο.

Αναφέρεται σε συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα και τονίζει απερίφραστα την εκχώρηση λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης σε ιδιώτες. Είναι φανερό ότι στοχεύει στην ενίσχυση εργολαβικών συμφερόντων και ανοίγει διάπλατα το δρόμο σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα.

Συμπέρασμα: H επανίδρυση του κράτους που επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης συνίσταται σε τρία πράγματα. Πρώτον στην εξαγγελία έργων εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, που ήδη υλοποιούνται από την παρούσα Κυβέρνηση. Δεύτερον, σε σκληρές νεοφιλελεύθερες εμμονές για μείωση του δημόσιου τομέα και εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Δηλαδή σε αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος, που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην κατεδάφιση της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας και συνολικά του κοινωνικού κράτους. Τρίτον αποσιωπά τις προθέσεις του στο κρίσιμο ζήτημα των αναγκαίων προσλήψεων στο δημόσιο.

Ερωτάται ο. κ. Μητσοτάκης εμμένει στην επιστροφή του μνημονιακού 1:5 στις προσλήψεις, που σημαίνει καμιά πρόσληψη στην υγεία και την παιδεία;

Ποια η θέση του για τις προσλήψεις που ήδη υλοποιούνται φέτος σύμφωνα με τον κανόνα 1:1, οι οποίες καλύπτονται δημοσιονομικά από τον Προϋπολογισμό του 2019, όπως έχει εγκριθεί από την Ευρωζώνη;