Σε υψηλούς τόνους και με ξενοφοβικό λόγο εκ μέρους του υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Παρασκευής η συνάντησή του με αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών από την Κρήτη με αφορμή τις αντιδράσεις για τον σχεδιασμό Hot Spot στο νησί.  

Ads

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής απευθυνόμενος προς τους δημάρχους και σχολιάζοντας το προσφυγικό, ανέφερε, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, πως αν συνεχίσουμε να φιλοξενούμε τους πρόσφυγες σε σπίτια, όπως στην Κρήτη, θα είναι σαν να λέμε «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». 

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι του νησιού προσπάθησαν να εξηγήσουν στον κ. Στεφανή πως το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, χωρίς προβλήματα και πως οι άνθρωποι που φτάνουν στο νησί φιλοξενούνται χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες ενώ εντάσσονται απόλυτα στην ζωή του τόπου.

Ωστόσο, όπως είπε στους δημάρχους ο κ. Στεφανής, η λύση αυτή δεν στέλνει το σωστό μήνυμα καθώς δημιουργεί θετική εικόνα για τη χώρα μας ως υποδοχέα προσφύγων και μεταναστών ενώ η κυβέρνηση θέλει να περάσει την ακριβώς αντίθετη εικόνα προς τις χώρες προέλευσης.  

Ads

Στη συνέχεια φέρεται να επέμεινε για την δημιουργία του Hot Spot στην Κρήτη και έγινε δέκτης διαμαρτυριών από τους αυτοδιοικητικούς του νησιού για την ανυπαρξία ενημέρωσης από την πολιτική ηγεσία, την ώρα που  μαθαίνουν από δημοσιογράφους για τα σημεία που σχεδιάζονται τα κέντρα κράτησης. 

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής αντεπιτέθηκε προς τους δημάρχους λέγοντάς τους πως «δεν βοηθούν» για ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.  Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε ακόμα και η Εφημερίδα των Συντακτών με τον κ. Στεφανή να επιπλήττει τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο για το γεγονός ότι έκανε δηλώσεις «στην εφημερίδα που τον πολεμάει», όπως του είπε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, παρά την επιμονή για δημιουργία Hot Spot στην Κρήτη, οι λύσεις που έχουν προταθεί για τα κέντρα κράτησης στην Κρήτη δεν προχωρούν καθώς είτε υπάρχουν αντιδράσεις, είτε οι χώροι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. 

Οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης χαρακτηρίζουν ως γενικά αρνητική την εξέλιξη της συνάντησης κυρίως λόγω της πλήρους απόρριψης από τον κ. Στεφανή του προγράμματος που υλοποιείται στην Κρήτη και αποτελεί πρότυπο για όλη τη χώρα.