Την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας και της Αθήνας προκάλεσε η έναρξη σήμερα γεωτρήσεων στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση της Αμμοχώστου από την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας, στην πηγή «Turkyurdu 1», στη βάση της «συμφωνίας» που υπεγράφη με τα κατεχόμενα, στις 22 Σεπτεμβρίου, περί «οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας».
 

Ads

Η τελετή έναρξης των γεωτρήσεων έγινε παρουσία του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ. Ο λεγόμενος υπουργός Γεωργίας των κατεχόμενων δήλωσε ότι «τα κατεχόμενα θα μπουν στη διεθνή αγορά, ως ιδιοκτήτες φυσικών πόρων».
 
Υποστήριξε ακόμα ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν αποθέματα και με τις εργασίες που θα γίνουν, θα ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό θα είναι οικονομικά συμφέρουσα η εξόρυξή τους. Οι τεχνικές έρευνες θα διαρκέσουν από τρεις έως έξι μήνες.
 
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα, σημειώνοντας μάλιστα πως «αυτά τα εδάφη είναι στην πραγματικότητα τουρκική πατρίδα και έτσι θα συνεχίσουν να είναι».
 
«Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία παρανομούν, προχωρώντας σε γεώτρηση στην κατεχόμενη περιοχή της Αμμοχώστου. Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία όπως αυτή με τη γεώτρηση αποδεικνύουν έλλειψη βούλησης εκ μέρους τους για επίτευξης λύσης στο Κυπριακό», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε παραστάσεις και διαβήματα για την νέα παράνομη ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας.
 
Ερωτηθείς γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει στο διάλογο για λύση του Κυπριακού, εφόσον η τουρκική πλευρά έχει έλλειψη βούλησης για λύση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «από τη στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν και επιδιώκουν, όπως και εμείς, την επίλυση του Κυπριακού μέσα από το διακοινοτικό διάλογο, ενόσω υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να υπάρχει και για να συνεχίζεται ο διάλογος, δεν είμαστε εμείς που θα διακόψουμε τον όποιο διάλογο και την όποια προσπάθεια για επίτευξη λύσης».
 
«Είναι μέσα από τις συνεχείς πρωτοβουλίες και τη συνεχή προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς που επιδιώκεται είτε η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό που να στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ είτε το να εκτίθεται η άλλη πλευρά για την έλλειψη βούλησης για επίτευξη μιας τέτοιας λύσης», κατέληξε.
 
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας έκανε λόγο για άλλη μία παράνομη τουρκική ενέργειας που παραβιάζει κατάφωρα τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες καλούν όλα τα κράτη να σεβασθούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίσουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την παράνομη αποσχιστική οντότητα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
 
«Η ενέργεια αυτή αναδεικνύει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής» πρόσθεσε ο κ. Δελαβέκουρας και κάλεσε την Τουρκία «να συμβάλει, επιτέλους, έμπρακτα στην εξεύρεση μιας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της συμπεφωνημένης διαπραγματευτικής προσπάθειας, επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».