Τέσσερα θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρωινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στην ουσία οι δύο πλευρές προχώρησαν σε μια πρώτη επισκόπηση του προγράμματος με στόχο την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων.

Ads

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος αφορούν:

  • Στην υλοποίηση των ορόσημων- “ουρά” της πρώτης αξιολόγησης-, τα οποία συνδέονται και με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ
  • Στην προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης
  • Στα νομοσχέδια που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το «πλαστικό χρήμα»
  • Στον προγραμματισμό των διαπραγματεύσεων για τις επόμενες ημέρες

Στη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν ακόμη η πορεία υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, τα προαπαιτούμενα για τη β’ αξιολόγηση, καθώς και το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων έως και την ερχόμενη Παρασκευή που προβλέπεται να διαρκέσει η φάση της επίσκεψης των επικεφαλής των Θεσμών.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, τα κλιμάκια των εκπροσώπων των θεσμών, στα οποία σήμερα εντάχθηκε και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την προσεχή Παρασκευή.

Ads

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταθέσει το συντομότερο δυνατόν προς ψήφιση τα νομοσχέδια για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων θα προβλέπει, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν με βάση τον φορολογικό συντελεστή που ίσχυε κατά τον χρόνο παραγωγής τους.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προβλέπει την επέκταση μέσω κινήτρων των πληρωμών με POS σε όλη την αγορά. Για το σκοπό αυτόν, στο υπουργείο Οικονομικών προτείνουν τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού για κάθε επαγγελματία μέσω του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες, αλλά και οι πληρωμές των τρεχουσών οφειλών του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού έως τώρα οι εκπρόσωποι των θεσμών διατύπωναν αντιρρήσεις. Αρμόδιες πηγές του υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ζήτημα αυτό, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την αγορά.

Μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν και με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά. «Κατά 99,9% θα κλείσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν αγκάθια.

Αναφορικά με τον κατάλογο των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι «αν δεν μπει η ΔΕΗ και η ΕΥΑΘ, τι νόημα έχει η αξιοποίηση». Ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε πως η αξιοποίηση δεν σημαίνει πώληση και πως η στρατηγική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο θα εξακολουθήσει να χαράσσεται από το εκάστοτε εποπτεύον υπουργείο, ενώ παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Τα θέματα που συζητώνται περιλαμβάνουν την πορεία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ΔΕΗ και μεγάλων πελατών, την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και το πλαίσιο στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.