Ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, τα τηλέφωνα στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για τον επικείμενο ανασχηματισμό. Το παρασκήνιο φαίνεται πως είναι έντονο, με εσωκομματικές κόντρες ακόμη και με εξωθεσμικές πιέσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αλλά και δυσφορία στα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Τελευταίες μάλιστα διαρροές από πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αφήνουν να εννοηθεί πως οι ανακοινώσεις δεν θα γίνουν τελικά σήμερα Δευτέρα. 

Ads

Συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» και ερωτηθείς για τον επικείμενο ανασχηματισμό συνέστησε «στρατηγική υπομονή», ενώ όπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα η σχετική αναφορά «θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως παρότρυνση του Μεγάρου Μαξίμου στους υπουργούς και τους ενδιαφερόμενους να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα να μην βιάζονται, ούτε και να αξιοποιούν γνωριμίες ή διασυνδέσεις πιέζοντας για την παραμονή ή την είσοδό τους στο υπουργικό συμβούλιο».

Ενδεικτικό του εκνευρισμού που έχει προκληθεί στον κυβερνητικό χώρο είναι και το δημοσίευμα του φιλοκυβερνητικού iefimerida, το οποίο σχολιάζει σκωπτικά σε δημοσίευμα με τίτλο «Παίζει με τα νεύρα των υπουργών ο Μητσοτάκης»: «το γεγονός ότι για αύριο, Τρίτη, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στις 11 το πρωί, περιπλέκει τα πράγματα, καθώς, εάν δεν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός, θα έχουμε την… παγκόσμια πρωτοτυπία να δοθούν κατευθύνσεις στο υπουργικό τις οποίες θα υλοποιήσουν… άλλοι υπουργοί!».

Aπαντώντας νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είπε πως «η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα, η αναδιάταξη και ο χαρακτήρας της κυβέρνησης αφορά τον πρωθυπουργό». «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πλήρη αίσθηση της εικόνας, γνωρίζει τη μεγάλη εικόνα και όχι μόνο εκ τους Συντάγματος, ο ίδιος παίρνει τις αποφάσεις. Αυτό έγινε και αυτό θα γίνει μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας», πρόσθεσε. 

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Παραδοχή τις διαπλοκής…

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις και το παρασκήνιο, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλει ανασχηματισμό που τελικά δεν μπορεί να τον κάνει από τις πολιτικές του εξαρτήσεις. «Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που συνιστούν “στρατηγική υπομονή”, αν δεν το κατάλαβαν ομολογούν ότι είναι έρμαιο πιέσεων νυν και επίδοξων υπουργών. Η ειδική αναφορά σε “γνωριμίες και διασυνδέσεις” παραδέχεται την διαπλοκή και τις πιέσεις και οικονομικών παραγόντων. Για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει ανασχηματισμό και τελικά δεν μπορεί να τον κάνει από τις πολιτικές του εξαρτήσεις. Όχι ότι δεν το γνωρίζαμε, αλλά τόση ειλικρίνεια δεν την περιμέναμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Οι τρεις λόγοι του ανασχηματισμού

Υπάρχουν τρεις λόγοι που οδηγούν τον πρωθυπουργό σε αυτήν την κίνηση, η οποία φαίνεται πως θα απαντά στην κρίση, μετα τις πυρκαγιές,  με ανασχηματισμό που θα παρουσιαστει ως «σαρωτικός» και «δομικός», εγκαθιδρύοντας και νέο χαρτοφυλάκιο ειδικά για την κλιματική αλλαγή:

► Να αναχαιτιστεί η φθορά που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις για τη ΝΔ. Μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι περιορισμένη η ζημιά, αλλά αν αναπτυχθεί αρνητική δυναμική, η τελική έκβαση θα είναι απρόβλεπτη.

► Να απαλλαγεί ο πρωθυπουργός προσωπικά από το πολιτικό κόστος της αποτυχίας στη διαχείριση των πυρκαγιών και της πανδημίας. Να μοιράσει, δηλαδή, ευθύνες σε υπουργούς ώστε να φανεί αδέκαστος κριτής και άμοιρος ευθυνών.

► Να ανακατέψει την εσωκομματική τράπουλα κατά τρόπο που εξυπηρετεί το σχεδιασμό του για μετατροπή της ΝΔ από καραμανλικό σε μητσοτακικό κόμμα.

Το δύσκολα σημεία του ανασχηματισμού

Το σταυρόλεξο δεν είναι εύκολο να συμπληρωθεί και τα πιο δύσκολα σημεία είναι τα εξής:

► Το μέλλον του Μ. Χρυσοχοϊδη: Η δημοσκόπηση της GPO (ΤΑ ΝΕΑ) έδειξε ότι η πλειοψηφία θέλει τη μετακίνησή του αλλά το ακραίο κέντρο δίνει μάχη στα social media για να τον στηρίξει. Αν ο Κ. Μητσοτάκης τον “τιμωρήσει” για τις πυρκαγιές, τον τελειώνει και πολιτικά, αφού δύσκολα θα μπορέσει να εκλεγεί πχ στο δυτικό τομέα της Β Αθήνας στις επόμενες εκλογές. Ο υπουργός προστασίας του πολίτη έχει τη συμπάθεια του αμερικανικού παράγοντα αλλά ο πρωθυπουργός θα μετρήσει πρώτα απ όλα το δικό του συμφέρον.

► Το μέλλον του Αδ. Γεωργιάδη: Ο πλέον φωνακλάς υπουργός προτρέχει διαρκώς και φέρνει συχνά σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό. Ακούγεται ότι θα μετακινηθεί στο Ναυτιλίας, όπου έχει υπηρετήσει ξανά προς μεγάλη χαρά των περισσότερων εφοπλιστών. Ο Πλακιωτάκης είναι μικρό ψάρι και “κάηκε” με την… “αφόδευση” του Λασκαρίδη.

► Το μέλλον του Β. Κικίλια: Οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου είναι κατάψυχρες αλλά η δημοτικότητά του είναι υψηλότατη. Θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Μ. Χρυσοχοϊδη ή τον Ν. Παναγιωτόπουλο στο Αμυνας γιατί τα πάει καλά με τους ενστόλους.

► Το μέλλον του Χρ. Σταϊκούρα: Κυκλοφόρησε ότι θα πάρει τη θέση του ως ΥΠΟΙΚ ο σημερινός αναπληρωτής του και εντελώς μητσοτακικός Θ. Σκυλακάκης και ότι ο ίδιος μπορεί να μετακινηθεί στο Ανάπτυξης. Το βέβαιο είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν τον ακραιφνή καραμανλικό βουλευτή Φθιώτιδας δυσαρεστημένο και το ίδιο ισχύει για τον “δελφίνο” Ν. Δένδια που δεν θέλει να φύγει από ΥΠΕΞ.

► Το άνοιγμα στο κέντρο: Ο Κ. Μητσοτάκης, αν μπορούσε, θα δινε χαρτοφυλάκιο και στη Διαμαντοπούλου και στον Φλωρίδη και στον Μανιάτη και πάει λέγοντας. Αλλά πόσους ακόμη ΠΑΣΟΚους αντέχει η ΝΔ; Πολλοί θεωρούν ότι οι μέρες του Ποταμίσιου Θεοχάρη στη κυβέρνηση είναι μετρημένες και ότι μπορεί να μη γλιτώσει ούτε η “εφτάψυχη” Μενδώνη. Αλλά ειδικά για το θέμα του ανοίγματος στο κέντρο, που είναι η μεγάλη πολιτική επένδυση του Κ. Μητσοτάκη, καλό θα ήταν να μην στοιχηματίζει κανείς.

► Το άρωμα της ΝΔ: Βουλευτές που δεν είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία τους, θα έχουν τη χαρά να ορκιστούν και άλλοι θα πάνε στον πάγκο γνωρίζοντας ότι αυτός ο ανασχηματισμός θα επηρεάσει την τύχη τους στις επόμενες εκλογές.