Με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας συναντήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι συνομιλίες κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας σχετικά με το νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτωβρίου ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής.
 

Ads

Το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και το βάθος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, αλλά και το αποτέλεσμα των συζητήσεων για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI), αποτελούν τις βασικές παραμέτρους στις διαπραγματεύσεις.
 

Οι επικεφαλής των δανειστών επανήλθαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν ήδη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ το απόγευμα αναμένεται να συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Η συνάντηση της τρόικας με τον υπ. Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις.

Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 30 Ιανουαρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου η χώρα μας θα πρέπει να παρουσιάσει το προσωρινό Μνημόνιο.
 
Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι για το 2011 θα διαμορφωθεί μεν κάτω από το 10% του ΑΕΠ, αλλά είναι βέβαιο ότι θα είναι κατά πολύ υψηλότερο του αναθεωρημένου στόχου για 9% του ΑΕΠ. Στο σκέλος της ανάπτυξης, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ομιλούν πλέον για ύφεση 6% το 2011 (αντί για 5,5% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό), ενώ για το τρέχον έτος οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ύφεση της τάξης του 3,8%, αντί για 2,9% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Μάλιστα, πιστεύουν ότι και το 2013 θα υπάρχουν στην ελληνική οικονομία αρνητικοί ρυθμοί – εκτιμάται ύφεση της τάξης του 0,5% – και η ανάκαμψη αναβάλλεται για το 2014.
 
Η τρόικα επιμένει ότι τα νέα διορθωτικά μέτρα πρέπει να εστιαστούν στο σκέλος των δαπανών και, εν προκειμένω, κυρίως στη μείωση του κόστους εργασίας τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα της οικονομίας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, ζητά τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση των λεγόμενων προνομίων στους κανονισμούς εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, που θεωρούν ότι υποκρύπτουν μονιμότητα των υπαλλήλων. Παράλληλα, τίθεται και το ζήτημα της δραστικής περικοπής των επικουρικών συντάξεων για την ελάφρυνση του κόστους στο ασφαλιστικό σύστημα.
 
Για τον δημόσιο τομέα, η τρόικα ζητά επιπλέον να υπάρξουν δεσμεύσεις για την κατάργηση – συρρίκνωση ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου, καθώς και για τη μείωση κατά 30% συνολικά των κρατικών υπηρεσιών και τη μείωση κατά 150.000 άτομα.

Ads