Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, οι πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών με κορονοϊό από το νοσοκομείο της Καβάλας στην Αθήνα, γεγονός που επιβεβαιώνει τις γεμάτες ΜΕΘ και την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, όπως για παράδειγμα η Ρόδος, από όπου και διακομίστηκαν δύο ασθενείς για το Ηράκλειο Κρήτης.

Ads

Όσον αφορά συγκεκριμένα την περίπτωση της Καβάλας, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, πρόκειται για τρεις ασθενείς από τη Δράμα, για τους οποίους δεν κατέστη δυνατή η εύρεση κλινών σε άλλο νοσοκομείο Βόρειας ή της Κεντρικής Ελλάδας, και ως αποτέλεσμα, μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο της Καβάλας στην Αθήνα με C130, ώστε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες γίνονται συνεχώς διακομιδές από την Καβάλα σε νοσοκομεία άλλων περιοχών (με κυριότερο προορισμό την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη), όπου καταστεί δυνατό να βρεθεί κάποιο άδειο κρεβάτι, καθώς και οι 12  κλίνες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της πόλης για ασθενείς με κορονοϊό  είναι όλες γεμάτες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως από το ρεπορτάζ του Tvxs.gr προκύπτει ότι το αεροπλάνο που νοικιάστηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό κρίθηκε ακατάλληλο, καθότι οι ειδικές κάψουλες για τη μεταφορά ασθενών που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό, δεν χωρούσαν από τις πόρτες.

Ads

Αλλά αυτό δεν είχε προβλεφθεί όταν νοικιάστηκαν από την Πολιτική Προστασία. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, χρησιμοποιήθηκε αεροπλάνο του στρατού.

Αεροδιακομιδές και στο Ηράκλειο Κρήτης

Παράλληλα, δύο διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό διακομίσθηκαν από τη Ρόδο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου του Ηρακλείου, επίσης με σκάφος C130 της πολεμικής αεροπορίας, με τον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης, να ανέρχεται σε 83.

Οι φωτογραφίες από το ekabnews:

image

image

image

image

image

image