Σήμερα ξεκινάει η δίκη των 24 μελών της ΜΚΟ ERCI στο Τριμελές Εφετείο της Μυτιλήνης, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Αύγουστο του 2018 και είχαν κρατηθεί από τις ελληνικές αρχές για 106 μέρες μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι.

Ads

Στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί εναντίον τους, όπως ανέφερε σε συνέντευξη στο tvxs ο Ιάσονας Αποστολόπουλος «διώκονται για πλημμελήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας και της πλαστογραφίας τα οποία είναι δυνατόν να επισύρουν έως και 8 χρόνια φυλάκισης. Αντιμετωπίζουν επίσης άλλη μια έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη για κακουργήματα όπως διακίνηση ανθρώπων, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κ.α.».

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται και η Σάρα Μαρντίνι, η οποία έχει βραβευθεί για την ανθρωπιστική της δράση πολλές φορές μία εκ των οποίων από τον Μπάρακ Ομπάμα. Η ιστορία της οποίας έγινε πρόσφατα ταινία από το Netflix.

Όπως σημείωσε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος στο tvxs «Έχετε δει την ταινία του Netflix, “Τhe Swimmers”; Είναι η αληθινή ιστορία δύο κοριτσιών από την Συρία που τον Αύγουστο του 2015 δραπέτευσαν από την χώρα τους. Στα ανοιχτά του Αιγαίου, η βάρκα τους έπαθε βλάβη, αυτές βούτηξαν στη θάλασσα κι έσωσαν 18 συνταξιδιώτες τους, τραβώντας το σκάφος που βυθιζόταν σε ασφαλές σημείο της Λέσβου. Πήραν άσυλο στη Γερμανία και μετά από 1 χρόνο, η μια αδερφή, η Σάρα Μαρντίνι, επέστρεψε στη Λέσβο ως εθελόντρια. Εκεί λοιπόν το ελληνικό κράτος τη συνέλαβε και τη δικάζει ως κατάσκοπο και διακινήτρια. Ακούγεται ως τρολιά, αλλά δυστυχώς είναι ο τραγέλαφος της ελληνικής πραγματικότητας».

Ads

Επιπλέον, ένα ακόμη μελανό σημείο αυτής της δίκης είναι ότι η Σάρα Μαρντίνι μετά την αποφυλάκιση της τον Δεκέμβριο του 2018 επέστρεψε στην Γερμανία. Έτσι, με την έξοδο της από τη χώρα μπήκε σε ισχύ απόφαση έως το 2025 που της απαγορεύει την είσοδο της στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στην εκδίκαση της υπόθεσης της παρά μόνο μέσω των δικηγόρων της.

Όσον αφορά τις κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σημείωσε στο tvxs «Αυτές οι διώξεις δεν έχουν σκοπό να τελεσιδικήσουν, έχουν σκοπό να είναι σε εκκρεμότητα, ώστε να κρατάνε σε ομηρία τους κατηγορούμενους και να τρομάζουν τους υπόλοιπους. Γι αυτό έκαναν 4 χρόνια να τους καλέσουν σε δίκη. Γι αυτό ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τα κακουργήματα», ενώ ο ίδιος αναφέρει ότι η ανθρωπιστική τους δράση ήταν να μοιράζουν φαγητό και νερό σε πρόσφυγες.

Τέλος, όπως σημείωσε ακόμη ένας από τους κατηγορούμενους και μέλος της ΜΚΟ, o Seán Binder για την επερχόμενη δίκη:

«Αν μπορώ εγώ να κατηγορηθώ για εγκληματίας επειδή κάνω κάτι λίγο περισσότερο από το να μοιράζω μπουκάλια με νερό και να χαμογελάω, τότε μπορεί να κατηγορηθεί ο καθένας. Αυτή η δίκη δεν αφορά εμένα και τη Σάρα, ούτε καν τα άλλα 22 άτομα που κατηγορούνται. Αυτή η δίκη αφορά τις ελληνικές αρχές που προσπαθούν να συντρίψουν τη συμπόνια και να εμποδίσουν τους ανθρώπους από να αναζητήσουν ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας».