Ξεκινάει από σήμερα η εφαρμογή του νέου μηχανισμού χρηματοδότησης μέρους του μισθού των εργαζομένων. Σύμφωνα με το επονομαζόμενο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» που θα επεκταθεί έως και 15 Οκτωβρίου στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και μέχρι 31/12/2020 στις αεροπορικές εταιρείες, οι εργοδότες θα μπορούν να μειώνουν έως και κατά 50% τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας του προσωπικού τους και να καταβάλλουν το 50% του μισθού. Το κράτος θα αναπληρώνει κατά 60% το υπόλοιπο 50% του εισοδήματος που χάνει ο εργαζόμενος, και άρα ο μισθός μειώνεται κατά 20%.  

Ads

Το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται μόνο σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται στο μηχανισμό «Συν-εργασία», δύνανται να προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως του ποσοστού του πενήντα τοις εκατό (50%) είτε για μέρος, είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες, για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού.

Στους εργαζόμενους καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται, η οποία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και το 60% των ασφαλιστικών εισφορών. Το υπόλοιπο 40% των ασφαλιστικών εισφορών επιβαρύνει τον εργοδότη. Εάν ο μισθός υπολείπεται του κατώτατου, το κράτος θα αναπληρώνει τη διαφορά, ώστε στην τσέπη του εργαζόμενου να φθάνουν τα 550 ευρώ (καθαρά). 

Ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού που θα λάβει ο εργαζόμενος – Πίνακες από την «Αυγή»

Ads

Στον πρώτο πίνακα μπορείτε να δείτε το ποσοστό αναπλήρωσης του πληρωτέου μισθού που θα λάβει ο εργαζόμενος (μετά εισφορών και κρατήσεων).

image

Το συνολικό κόστος για τον εργοδότη πριν και μετά την εφαρμογή του προγράμματος

Στον δεύτερο πίνακα μπορείτε να δείτε το συνολικό κόστος του εργοδότη πριν και μετά την εφαρμογή του προγράμματος.

image

«Κούρεμα» και στο δώρο Χριστουγέννων και επίδομα αδείας

Το κράτος υποχρεούται στην καταβολή αναλογίας του επιδόματος άδειας και του επιδόματος Χριστουγέννων, τα οποία μάλιστα θα υπολογίζονται επί της οικονομικής ενίσχυσης και όχι επί των τακτικών αποδοχών. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις και στις αποδοχές του Δώρου Χριστουγέννων και Επιδόματος Αδείας. «Σύμφωνα με την τροπολογία στο πλαίσιο του μηχανισμού που προβλέπει τη μερική επιδότηση του κράτους, σε όσους θα λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, για 4 μήνες, εφεξής θα καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας που θα ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων», είχε σημειώσει ο εργατολόγος  Διονύσης Τεμπονέρας. 

Διαβάστε επίσης

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση επιδοτεί μειώσεις μισθών

Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» είναι τιμωρητικό για την εργαζόμενο ανέφερε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδοτεί μειώσεις μισθών και ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας.

«Το πρόγραμμα προβλέπει μία μείωση μισθών στους εργαζόμενους κατ’ ελάχιστον 20% και επιδοτεί τις επιχειρήσεις να μειώσουν τους μισθούς και να ελαστικοποιήσουν τις σχέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή είναι ένα πρόγραμμα που δεν διευκολύνει ιδιαίτερα τον εργοδότη, δεν τον απαλλάσσει από σοβαρό ασφαλιστικό και μισθολογικό κόστος διότι αυτό ζητούν οι μικροί επιχειρηματίες» σημείωσε η Έ. Αχτσιόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση πριν λίγες επιχείρησε να κάνει κάποια μπαλώματα στο πρόγραμμα, γεγονός «που δείχνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο πρόγραμμα, δεν τραβάει όπως είναι. Είναι ένα τιμωρητικό πρόγραμμα για τους εργαζόμενους, ένα σχήμα που λέει στους εργαζόμενους ή θα μειωθεί ο μισθός σου ή θα απολυθείς. Δεν είναι ένα σχήμα που στηρίζει τη θέση εργασίας και το επίπεδο μισθού».

Η πρώην υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μία συγκεκριμένη πρόταση για τις επιχειρήσεις μεταφορών, τουρισμού και της εστίασης που είναι οι πλέον πληττόμενες. «Το κράτος να καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών και το 40% του μισθού οπότε ο εργοδότης να πληρώνει μόνο το 60%. Από αυτό το σχήμα ο εργαζόμενος δε χάνει τίποτα ενώ ο εργοδότης ελαφρύνεται πάρα πολύ» εξήγησε η Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως είπε, το πρόγραμμα θα ισχύει μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου με δέσμευση να μην γίνουν απολύσεις. Την ίδια στιγμή, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι στις υπόλοιπες επιχειρήσεις το κράτος να καλύπτει το 40% μισθού και εισφορών και το υπόλοιπο 60% από τον εργοδότη. «Το πρόγραμμά για την εργασία από τις αρχές του Ιουνίου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου έχει κόστος περίπου 3,5 δις ευρώ. Είναι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, εφικτό, καθώς υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα. Είναι ζήτημα επιλογής, η κυβέρνηση κάνει μία πολύ εσφαλμένη επιλογή στα εργασιακά, να επιδοτεί μειώσεις μισθών και ελαστικοποίηση» σημείωσε.